
خبرگزاری آناتولی
در پی زلزله 5.1 ریشتری بامداد امروز (19 اردیبهشت 1399/ 8 مه 2020) در تهران که چندین مصدوم نیز به جا گذاشت، نگرانیها درباره تکرار این بلای طبیعی عمیقتر شده و احتمالات درباره زلزله بزرگ در پایتخت ایران که بسیاری از کارشناسان علم زلزلهشناسی پیشبینی کردهاند، قوت گرفت.
پروفسور بهرام عکاشه، پدر علم زلزلهشناسی ایران و رئیس سابق بخش زلزلهشناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران از جمله کسانی است که از مدتها پیش نسبت به وقوع زلزله در تهران هشدار داده و حتی درباره دامنه خسارات آن برآوردهایی داشته است.
در این رابطه، پروفسور عکاشه در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار «آناتولی» ضمن تشریح وضعیت گسلهای ایران تصریح کرد که تهران، استعداد زلزله 7.5 تا 8 ریشتر را دارد و دامنه تخریب آن بسیار وسیع خواهد بود.
وی در تشریح وضعیت گسلهای ایران گفت: در ایران سلسله جبال زاگرس را داریم که از تنگه هرمز تا منطقه سیستان و بلوچستان و مرز ترکیه کشیده میشود و این منطقه استعداد زلزله تا 7.5 ریشتر را دارد و شاخه زلزلهخیزی دیگری داریم که از مشهد شروع شده و به تهران، دریای شمال و منطقه آذربایجان شرقی و غربی وصل میشود و در واقع زلزلهخیزی ترکیه از شرق به غرب تقریبا به صورت افقی دنباله زلزلهخیزی ایران است.
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
– استعداد زلزلهخیزی ایران به مراتب بیشتر از ترکیه است
عکاشه در عین حال تاکید کرد که استعداد زلزلهخیزی ایران به مراتب بیشتر از ترکیه است.
وی در ادامه به زلزلههای تاریخی در ایران اشاره و تاکید کرد: مروری کوتاه نشان میدهد که زلزلههای تاریخی در ایران بسیار زیاد بوده که دامنه تخریب بالایی نیز داشتهاند و اساسا ایران استعداد زلزله تا 7.5 ریشتر را دارد، البته در این رابطه استثنا هم وجود دارد.
وی در ادامه با اشاره به زمینلرزه 7.8 ریشتری روز 25 شهریور سال 1357 شمسی در شهر طبس ایران که این شهر و روستاهای مجاور آن را ویران کرد، آن را قدرتمندترین زلزلهای دانست که تا به امروز در تاریخ ایران ثبت شده و یک «استثنا» بوده است.
– مردم ایران همیشه باید برای زلزله آماده باشند
عکاشه همچنین به شاخه دیگر زلزلهخیزی ایران در شرق این کشور اشاره و تصریح کرد: زلزلهخیزی شرق ایران شمالی جنوبی است و از جمله مناطق شمال شرق بسیار زلزلهخیز هستند و زلزلههای تاریخی زیادی با دامنه تخریب بالا در این مناطق ثبت شده که همین مساله ضرورت ایجاب میکند که همواره برای زلزله آماده باشیم. بویژه در تهران باید آمادگیها در سطح بالایی باشد.
پدر علم زلزلهشناسی ایران در خصوص وضعیت گسلهای تهران گفت: از شرق تا غرب تهران حدود 40 کیلومتر و شمال و جنوب تهران حدود 15 کیلومتر است که در آنها صدها گسل وجود دارد و ضروری است که بدانیم گسلهای تهران تقریبا گسلهای شرقی و غربی هستند که به موازات کوههای البرز مرکزی واقع شدهاند و مناطق شمال و جنوب تهران به شدت زلزلهخیز بوده و این موضوع نگرانیها را از حیث دامنه تخریب آن عمیقتر میکند.
پروفسور عکاشه در ادامه مناطق 1، 2 و 3 تهران را از جمله مناطق این شهر برشمرد که با فعال شدن احتمالی گسلهای شمال پایتخت بیشترین آسیب را از وقوع این بلای طبیعی خواهند دید.
وی افزود: از آنجا که مناطقی چون مناطق 7، 9 ،11 و 17 دارای بافت فشرده هستند، در صورت وقوع زلزله این مناطق هم آسیب جدی دیده و دامنه خسارات در این مناطق بسیار بالا خواهد بود. کمااینکه نباید فراموش کنیم که گسل ری و فشم دو گسل بزرگ تهران هستند و فعال شدن آنها خطرناک خواهد بود.
به گفته مهندس اسماعیل فرزانگان، رئیس شبکه شتابنگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ایران در زلزله بامداد امروز تهران بیشترین شتاب در فشم ثبت شده و به گفته وی، در ایستگاه شتابنگاری فشم شتاب 82 سانتی متر بر مجذور ثانیه، ثبت شده است که این میزان شتاب بالایی را نشان میدهد. با این حال زلزله بامداد امروز به بزرگی 5.1 ریشتر در عمق 7 کیلومتر در شرق تهران رخ داد که این زمینلرزه علاوه بر تهران و دماوند در قم، مازندران، زنجان و قزوین نیز احساس شد.
همچنین مطابق اسناد تاریخی که کارشناسان علم زلزلهشناسی بویژه پروفسور عکاشه به آن بسیار اشاره میکنند، بامداد روز 7 فروردین 1209 شمسی برابر با 27 مارس 1830 میلادی، زمینلرزه شدیدى پهنه دماوند و شمیرانات را تقریباً بهطور کامل ویران کرد. بزرگی این زمینلرزه حدود 7.1 ریشتر بوده که بر اثر آن حدود 70 روستا در خاور جاجرود و در راستاى راه دماوند بهسوى سمنان ویران شد و بیش از 500 نفر در دماوند کشته شدند. آسیبها تا جاجرود گسترش داشت و کاروانسراى آن در اثر زلزله در هم کوبیده شد. در تهران نیز بسیاری از خانههای قدیمی فروریخته و 30 نفر کشته شدند. در اثر این زمینلرزه، تمام ساختمانهاى تهران خسارت دید و قسمتى از بازار و بخشى از کاخ دربار و خانههاى پیرامون آن فروریختند.
لغو برخی از تحریمهای مرتبط با فعالیتهای هستهای ایران توسط آمریکا را از سویی میتوان «امتیازدهی» واشنگتن به تهران تعبیر کرد و از سوی دیگر این تصمیم میتواند به ابزار فشار و اجماع دیگری از جانب طرفهای برجام علیه ایران منجر شود.
اسرائیل و برخی از نمایندگان مجلس و سنای آمریکا از دولت جو بایدن انتقاد می کنند که در حال “نرمش” در برابر ایران است.
ترکیه برای عمیقتر نشدن و عدم تبدیل این بحران به جنگ تلاش میکند
سفر رئیسجمهور ایران به مسکو و دیدارش با همتای روس خود بار دیگر اظهارنظر سیاستمداران و کارشناسان درباره امکان برقراری روابط راهبردی و دلایل و موانع تحقق این هدف را در پی داشته است.
وب سایت رسمی سازمان رادیو و تلویزیون دولتی ترکیه این وب سایت حاوی مطالبی با حق تالیف از آژانس آناتولی، آژانس فرانس پرس، آسوشیتدپرس، رویترز، آژانس دویچه پرس، ایتارتاس، ATSH، EFE، MENA و XINHUA می باشد. استفاده از اخبار و مطالب سایت بدون کسب اجازه ممنوع است. تی آر تی در قبال محتوای سایر سایتها مسئول نمی باشد.
The online version of the Iranian daily Hamshahri
دکتر بهرام عکاشه زلزلهشناس معتقد است جدای از اینکه باید موارد ایمنی بیشتری در ساختمانها رعایت شود، ضرورت دارد پایتخت را از منطقه زلزلهخیزی مثل تهران به جغرافیای امنتری انتقال دهیم.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از الف، زلزله چند روز گذشته در تهران، ترس و دلهرهای جدید به راه انداخته و خیلیها را نگران کرده است که مبادا زلزلههای بزرگتری در راه باشد. همزمانی بحران کرونا و زلزله تهران نیز سلامت روانی بسیاری از ساکنان پایتخت را به هم ریخته است.
خیلیها با خودشان فکر میکنند وقتی یک زلزله حدود پنج ریشتری در تهران که آوار فیزیکی چندانی هم نداشته، دو کشته و چندین زخمی بر جای گذاشته است، در صورت وقوع زلزلهای بالاتر از شش ریشتر، چه بحران بزرگی در انتظار تهران خواهد بود.
متخصصان و کارشناسان زلزلهشناسی بارها اعلام کردهاند که خطر وقوع یک زلزله بزرگ در تهران اصلا دور از انتظار نیست. افزایش ایمنی ساختمانها در تهران و آموزش و فرهنگسازی میتواند تا حد زیادی از تبعات زلزلههای بزرگ بکاهد.
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
دکتر بهرام عکاشه که حدود ۸۴ سال دارد و دارای دکتری ژئوفیزیک با تخصص زلزلهشناسی است و به عنوان بنیانگذار پایگاههای زلزلهنگاری در ایران هم شناخته میشود در گفتوگو با الف با صراحت تاکید میکند که با توجه به تقویم زلزلههای تهران، تقریبا هر ۱۵۰ سال یکبار، یک زلزله بزرگ در تهران اتفاق میافتد و حالا حدود ۱۷۰ سال میشود که زلزله بزرگی در تهران رخ نداده است. بنابراین به باور این زلزلهشناس، وقوع زلزلهای بزرگ در تهران اصلا دور از انتظار نیست.
عکاشه در ادامه به فعالیتهای علمی و تجربیاش در حوزه زلزله نیز گریزی میزند و میگوید: «پس از اخذ مدرک لیسانس، برای یادگیری زلزلهشناسی و ژئوفیزیک به کشور آلمان رفتم تا با یادگیری اصول ژئوفیزیک، علم زلزلهشناسی را در دانشگاههای ایران راهاندازی کنم که خوشبختانه پس از شش سال که به ایران برگشتم، توانستیم به این هدف دست یابیم. همچنین ستاد بحران هم یکی دیگر از دستگاههایی بود که توانستیم با زحمتهای فراوان در کشور تاسیس کنیم. بارها در مناطقی که زلزله اتفاق افتاده حضور داشتهام. »
این پیشکسوت زلزلهشناسی یادآور میشود که با استناد به دادههای علمی میتوان گفت کشور ایران به عنوان کشوری زلزلهخیز است. بیش از ۸۰ درصد ایران در شرف وقوع انواع بلایای طبیعی قرار دارد. رشتهکوه زاگرس و البرز نیز فوقالعاده زلزلهخیز و دائما در حال افزایش ارتفاع هستند.
به گفته وی یکی از عمده دلایل وقوع زلزله در ایران این است که صفحههای زیر دریای سرخ باز میشوند و باعث حرکت صفحههای زیرزمینی عربستان، خلیج فارس و در نتیجه ایران میشوند. به عبارت دیگر، یکی از عوامل زلزلهخیزی کشور ایران، حرکت رشتهکوه زاگرس به سمت شمال است. همینطور حرکت صفحات کوههای هیمالیا از سمت شرق و حرکت صفحههای زیرزمینی در کشورهای همسایه مثل عراق و سوریه از سمت غرب هم به این مساله دامن میزند. در واقع باز شدن صفحههای دریای سرخ عامل اصلی به وجود آمدن رشتهکوههای زاگرس هم به حساب میآید. همچنین اگر ما به تاریخ منطقه تهران مراجعه کنیم، در سالهای ۷۴۳، ۸۵۵، ۹۵۷، ۱۱۷۷، ۱۲۸۳، ۱۶۶۵ و ۱۸۱۵ میلادی در منطقه جغرافیایی که امروزه شهر تهران در آن واقع شده، زلزلههای شدیدی داشتهایم که به ثبت رسیده است. این زلزلهها به مرز ۷.۷ ریشتر هم میرسند. یعنی در چنین شدتی، هیچ بنایی نخواهد ماند.
وی درباره احتمال رخ دادن دوباره زلزله در شهر تهران نیز میگوید: ما در موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، روزانه زلزلههای کوچکی را به ثبت میرسانیم، اما من ایمان دارم که زلزلههای بزرگتری در تهران رخ خواهد داد. کشور ایران جزو شش کشور اول بلاخیز در دنیاست. تمام مردم کشورمان روی گسلها زندگی میکنند.
دکتر عکاشه درباره میزان خطرپذیری تهران در این باره نیز تاکید میکند که سرزمین ما زلزلهخیز است. بیش از ۹۰ درصد مردم تهران در مناطق زلزلهخیز زندگی میکنند. همینطور که ارتفاع رشته کوهها همچنان بالاتر میرود، این بلاخیزی کشور هم دائم در حال افزایش است. من معتقدم تمام گسلهای تهران، بخصوص گسل البرز و زاگرس فعالند. این فشردگی همواره وجود دارد. هندوستان فوقالعاده زلزلهخیز است و این ویژگی تا ایران ادامه پیدا میکند.
وی به مطالعات ژاپنیها درباره زلزله تهران اشاره میکند و یادآور میشود به خاطر دارم که یک بار هم دولت ایران از ژاپنیها خواست که زلزلهخیزی تهران را مطالعه کنند. ژاپنیها دادهها را جمعآوری کردند و گزارشی که ارائه شد کاملا وضعیت وخیم زلزلهخیزی تهران را نشان میداد. بنابراین باید برای وقوع این رخداد بزرگ در تهران آماده باشیم.
آمادگی مسئولان در مواجهه با زلزله نیز نکته دیگری است که مورد اشاره دکتر عکاشه قرار دارد. این متخصص زلزلهشناسی در این باره میگوید: در حال حاضر بیش از ۱۰۰ پایگاه زلزلهنگاری داریم. ستاد بحران کشور نیز ظاهرا همه امکانات را در دست دارد. با این وجود معتقدم یک روزی زلزله تهران باعث میشود که همه شهر به مخروبهای تبدیل بشود. ما منتظر این بلا هستیم و ستاد بحران هم برای مقابله با این تبعات راهاندازی شده است. معتقدم اگر زلزلهای بزرگ در تهران اتفاق بیفتد، علاوه بر اینکه فیزیک شهر نابود میشود، متاسفانه میزان دزدی و غارت هم افزایش خواهد یافت. به همین دلیل به نیروهای امنیتی هم در کنار ستاد بحران نیاز است که از این غارت اموال جلوگیری کنند.
وی درباره راههای کاستن از آسیبهای زلزله احتمالی تهران نیز معتقد است: پایتخت باید از تهران به جنوب ایران منتقل شود. هر جا که پایتخت باشد، جمعیت بیشتری را جذب میکند. ساختمانهای ۱۰ طبقه و آسمانخراشها در کنار خیابانهای کوچک در تهران متمرکز شدهاند که مشخص نیست چه نوع دانشی پشتوانه چنین شهرسازی قرار گرفته است. تاریخ نشان میدهد که هر ۱۵۰ سال یکبار، زلزله شدیدی در تهران اتفاق میافتد. از آخرین وقوع زلزله سهمگین در تهران، حدود ۱۷۰ سال میگذرد و هر آن ممکن است تهران از بین برود و با خاک یکسان شود. بنابراین ضرورت دارد که هرچه سریعتر، شهرسازی ما اصلاح شود.
دکتر عکاشه تصریح میکند: انتقال پایتخت به سمت جنوب میتواند از تمرکز جمعیت در این نقطه زلزلهخیز جلوگیری کند. حتی بین زاگرس و البرز، مناطقی مثل جنوب کاشان هم هستند که برای پایتخت بودن بسیار مناسبتر است. بنابراین معتقدم جدای از اینکه باید موارد ایمنی بیشتری در ساختمانها رعایت شود، ضرورت دارد که پایتخت را هم از منطقه زلزلهخیزی مثل تهران به جغرافیای امنتری انتقال دهیم.
حقوق همشهریآنلاین متعلق به موسسه همشهری است
Copyright © 2020 HamshahriOnline, All rights reserved
«محاسبات ریاضی، ریتم ۲۰۰ ساله را برای زلزله تهران نشان میدهد و طبق محاسبات، از این ۲۰۰ سال ۱۸۵ سال گذشته و ۱۵ سال باقی مانده است.»
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، روزنامه قانون نوشت: «ایران در ردیف مناطق زلزلهخیز جهان محسوب میشود و به خصوص مناطق شمال شرقی کشور، مستعد بروز ناگهانی زمین لرزه هستند. طی دو ماه گذشته در استان خراسان به دفعات شاهد بروز زمینلرزه و پسلرزههای حاصل از آن بودهایم. آخرین زلزله ۷/۵ ریشتری که شب ۲۳اردیبهشت ماه بجنورد را لرزاند، با سه کشته و ۴۰۰مصدوم همراه بود که ۵۰ نفر بستری و ۲۲۰ نفر سرپایی درمان شدهاند، همچنین تعدادی از روستاها خسارت ۲۰ تا ۵۰ درصدی دیدهاند.
پدر علم زلزله شناسی ایران و رییس سابق بخش زلزلهشناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در گفتوگو با «قانون» معتقد است که در منطقه بجنورد بازه ۲۲ سالهای برای وقوع زلزله وجود دارد. به گفته وی در شمال شرق ایران بیش از صدها گسل خفته وجود دارند و او عقیده دارد که وقوع زلزله در مشهد غیر طبیعی نیست و هر نقطه از ایران در هر زمان میتواند به لرزه درآید. رییس سابق بخش زلزله شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران همچنین در خصوص وقوع زلزله در تهران هشدار میدهد و میگوید که این زمینلرزهها در برابر زلزله تهران هیچ خواهد بود و اگر تهران بلرزد، آخرالزمان از راه خواهد رسید.
مشروح گفتوگو با «بهرام عکاشه» را در زیر می خوانید:
علت زلزلههای اخیر مشهد چیست؟ آیا گسلهای ناشناختهای وجود داشته که تازه فعال شده یا گسلهای خفته بیدار شدهاند؟
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
زلزله در شرق ایران مورد عجیبی نیست؛ چرا که مناطق شمال شرق ایران فوق العاده زلزله خیز هستند و زلزله های تاریخی زیادی در این مناطق ثبت شده اند. زلزله های قرن جاری نیز در این نقاط کم نبوده و در مجموع لازم است همواره برای حادثه زلزله در منطقه شمال شرق کشور آماده بود، به خصوص مرز ایران و عشق آباد نقطه اوج خطر است و تا ۵/۷ ریشتر توانمندی زمین لرزه دارد. برای مثال بجنورد در خراسان شمالی یک ریتم ۲۲ ساله زلزله دارد؛ به این شکل که هر ۲۲ سال زلزله ای تا عمق ۶ ریشتر را در این منطقه شاهد خواهیم بود و اکنون در زمان این ریتم قرار گرفته ایم.
چند گسل در این منطقه فعال است؟
دو گسل بزرگ در منطقه وقوع این زلزله ها وجود دارد و علاوه بر آن ها صدها گسل کوچک دیگر نیز هست که نه تنها در ریتم زمانی تعیین شده، که همواره مستعد فعالیت است. گسل به شکستگی و ترک روی ظرف شباهت دارد. آسیب پذیرترین نقطه ظرف، محل ترک است و هر آن امکان دارد ظرف مورد نظر از محل ترک، بشکند. گسل به عنوان ناهمگنی در زمین به دلیل فشارهایی که به زمین وارد شده و منجر به ایجاد شکستگی شده، هر لحظه امکان فعالیت دارد. اسم گسل که می آید، افراد فکر می کنند درباره یک نقطه خاص صحبت می شود؛ در حالی که گسلها ممکن است چند هزار کیلومتر امتداد و تا ۷۰۰ کیلومتر عمق داشته باشند.
وضعیت فعلی ایران برای وقوع زمین لرزه چگونه است؟
در مجموع منطقه ایران در ردیف منطقه آلتیمالیا قرار دارد؛ یعنی از هیمالیا تا آلپ در سوییس که همه جزو مناطق زلزله خیز است. همانگونه که گفتم، عمق گسلهای ایران گاه تا ۷۰۰ کیلومتر می رسد و در کنار آن، میزان حرارت داخل زمین در مناطق زلزله خیز تا هفت هزار درجه سانتیگراد است و این نکته به خصوص در مورد مشهد صدق می کند. در کشوری مانند ژاپن، زلزله ۵ تا ۶ ریشتر نمی تواند آسیب رسان باشد اما در ایران زلزله ۵ ریشتری حتی برای کلانشهرهای ما مساله ساز است. برای مثال با یک زمینلرزه ۵ تا ۶ ریشتر، مناطق جنوب تهران به طور قطع آسیب خواهند دید.
مهم ترین راهکارهایی که برای کاهش آسیبهای ناشی از زلزله در ایران به کار رفته یا مناسب به کار رفتن است، چیست؟
ایجاد ستاد بحران از ۲۳ سال پیش تا کنون یکی از مهمترین این راهکارهاست. البته که به طور تقریبی از ۸۰سال قبل ستاد بحران در کشور وجود داشته اما نقش خاصی ایفا نکرده و این نقش از ۲۰ سال گذشته به صورت جدی تعریف و ایجاد شده است. همزمان با پیشنهاد تشکیل این ستاد، پیشنهاد مقاوم سازی افراد مهم کشور نیز به سازمان امنیت کشور داده شد. همچنین بارها گفته شده که لازم است پایتخت را از حالت تک بعدی خارج کنیم؛ چرا که با احتمال زیاد وقوع زلزله، این که تمام قطب های کشور در تهران باشد امر معقولی نیست. پایتخت ها از هم جدا شوند و در شهرهای مختلف باشند؛ برای مثال پایتخت فرهنگی، پایتخت صنایع و غیره. بهترین دانشگاه ها و مشاغل تنها در تهران نباشند تا جمعیت پایتخت به این حد نرسد. فراموش نکنیم که۲۰ درصد بافت های تهران فرسوده است و وقوع زلزله، از تهران یک فاجعه خواهد ساخت. ستاد بحران گرچه سال هاست به صورت جدی در بحرانهای کشور حضور دارد اما میزان اعتماد به عملکرد آن قابل قیاس با کشورهایی شبیه ژاپن که مثال می زنید، نیست. در کشورهای خارجی به عملکرد ستاد بحران اعتقاد راسخ وجود دارد چون مردم منطقی فکر می کنند. در ایران حتی در مناطق شمال شهر، مردم هنوز به خرافات و رمال ها توجه دارند.
فکر نمی کنید عدم اعتماد مردم تا حد زیادی به عملکرد ناقص خود این ستاد برمیگردد؟
به طور قطع در کشور ما کارها هرگز به طور کامل به دست کاردان سپرده نمی شود. حتی این موضوع را در سطح کلان و در عرصه های مهمی مانند انتخابات و حضور کاندیداهای مختلف و نحوه برخوردشان با یکدیگر شاهد هستیم. این ضعف کلی کشور ماست و به ستاد و ارگان و دستگاه خاص محدود نمی شود.
احتمال وقوع زمین لرزه در پایتخت را چقدر می دانید؟
محاسبات ریاضی، ریتم ۲۰۰ ساله را برای زلزله تهران نشان می دهد و طبق محاسبات، از این ۲۰۰ سال، ۱۸۵سال گذشته و ۱۵ سال باقی مانده است. البته ریاضیات با رفتار زمین یکسان نیست. رفتار زمین فوق العاده ناهمگن است؛ به این شکل که ممکن است ۲۰۰ سال به ۳۰۰ سال برسد و خبری نشود، ممکن است همین فردا شاهد زلزله باشیم. اما محاسبات ریاضی به تهران ۱۵ سال دیگر فرصت می دهد.
قدرت زلزله تهران چقدر خواهد بود؟
تهران، استعداد زلزله ۷ و نیم تا ۸ ریشتر را دارد. اگر به تاریخ نگاه کنیم در منطقه تهران ۱۶۰ سال قبل زلزله بیش از ۷ ریشتر نیز اتفاق افتاده که بر اثر آن بخشی از سفارت انگلیس و بخشی از کاخ گلستان و بازار ریخت و حدود ۴۵هزارنفر از بین رفتند. زلزله تهران، زلزله بزرگی خواهد بود اما مردم و مسئولین ما ملاحظه حوادث را نمی کنند و کسی فکر نمی کند که همین حالا اگر در تهران زلزله بیاید، برای مثال ماشین آتشنشانی چگونه می خواهد خود را به مناطق ناامن برساند؟ ما حدود ۱۴۰ پایگاه آتش نشانی داریم اما با این وضعیت در صورت وقوع زلزله، ۴۰۰ پایگاه نیز فایده نخواهد داشت.
گسل های خطرناک تهران و ناامنترین مناطق تهران از نظر زمینلرزه کدام هستند؟
مناطق ۱، ۲ و ۳ بیشترین آسیب را از فعال شدن احتمالی گسل های شمال شهر می بینند و مناطقی چون۷، ۹ ،۱۱ و ۱۷نیز به دلیل داشتن بافت فشرده، از آسیب جدی برخوردار می شوند. گسل مشافشم و گسل ری، دو گسل بزرگ تهران هستند. اگر گسل مشافشم فعال شود، بخشی از منطقه ۳ و ۴ و تمام منطقه ۱ صدمات جدی خواهند دید. فعالیت گسل ری نیز به مناطق ۹ تا ۲۰ لطمه خواهد زد. شمال و جنوب تهران به شدت زلزلهخیز هستند و به جرات می توان گفت که چند هزار گسل از مناطق حومه تهران، کرج و قزوین به سمت شرق ادامه دارد. رودهن، بومهن، فیروز کوه، ورامین، پیشوا، جوادآباد، پرند، رباط کریم، شهریار، ملارد و ماهدشت و فشم از مناطق به شدت خطر پذیر هستند و اگر به تاریخ نگاه کنیم، تا کنون تهران حداقل ۱۰ بار بر اثر زلزله از بین رفته است.
در حال حاضر نیز در تهران، روزانه حداقل پنج زلزله نامحسوس ثبت می شود و هر روز حداکثر شاهد پنج زلزله نیم تا ۲ریشتری هستیم و همین زلزله اگر به ۴ ریشتر برسد، جنوب تهران را از دست خواهیم داد.
اگر بخواهید تصویری از تهران بعد از زلزله ارائه دهید، این تصویر چیست؟
به وضعیت تهران پس از وقوع زلزله هیچ امیدی ندارم. تصور کنید که ۱۱هزار کیلومتر لوله گاز در تهران منفجر شود. حتی تصور این موضوع ممکن نیست. ستاد بحران چقدر میتواند خدمات داشته باشد؟ همانگونه که گفتم حتی ماشین های آتشنشانی قادر به تردد نخواهند بود. نجاتدادن افراد مانده زیر آوار به معضل تبدیل می شود و بعید می دانم بتوان تعداد زیادی را زنده بیرون آورد. عده زیادی از مردم اگر از زلزله نمیرند، از عفونت و بی آبی و آلودگی تلف می شوند. مگر این که جسدها را با ماشین مخصوص سوزاندن جسد بسوزانند و زنده ها را جایی در بهشت زهرا اسکان دهند. کشته های زلزله تهران بیش از پنجمیلیون نفر خواهد بود و می توان گفت که پس از آن، تهرانی وجود نخواهد داشت. بگذارید یک جمله بگویم، زلزله تهران تصویر آخرالزمان را زنده خواهد کرد.
دیدهبان پیشرفت علمی ایران
استفاده از خبر با ذکر منبع خبرگزاری آنا مجاز است.
خبرگزاری دانشگاه آزاد اسلامی (آنا)
© 2021-2022 Islamic Azad University News Agency. All rights reserved
«بهرام عکاشه» پدر زلزله شناسی ایران در گفت وگو با «همدلی» مطرح کرد آماده باشیم، زلزله بیخ گوشمان است
فعالیت این سایت بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران میباشد. تمام حقوق برای پیشخوان محفوظ است. استفاده از مطالب و تصاویر این سایت فقط با ذکر نام پیشخوان و درج لینک به این سایت مجاز است.دربارهٔ ما | تبلیغات در پیشخوان
©2012-2022 https://www.pishkhan.com
به نقل از الف، زلزله چند روز گذشته در تهران، ترس و دلهره ای جدید به راه انداخته و خیلی ها را نگران کرده است که مبادا زلزله های بزرگ تری در راه باشد. همزمانی بحران کرونا و زلزله تهران نیز سلامت روانی بسیاری از ساکنان پایتخت را به هم ریخته است. … … ادامه خبر
جستجوگر خبر فارسی، بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است (قانون تجارت الکترونیک). برای مشاهده متن خبری که جستجو کردهاید، “ادامه خبر” را زده، وارد سایت منتشر کننده شوید (بیشتر بدانید …)
سایر منابع:
با دوستان خود به اشتراک بگذارید
می پسندم
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
0
سایر خبرها
، که از شهر میگون تهران، شمال فشم، 10 کیلومتری شمال پردیس، رودهن و بومهن و مشاء در چهار الی پنج کیلومتری شهر دماوند عبور می کند و زلزله اخیر نیز به دلیل فعالیت همین گسل است، این گسل پیش از این زلزله های بزرگ تری را ایجاد کرده است و زلزله اخیر عجیب نیست. گسل مشا 190 سال پیش زلزله 7 ریشتری را ایجاد کرده که معروف به زلزله دماوند است. علت تأثیرگذاری زیاد زلزله اخیر نیز به این …
اعلام کند و شیر های شبکه گاز در همین مدت قطع شود. شرکت گاز و شرکت آب هم برای خود برنامه های جداگانه ای دارند. شرکت گاز برنامه ای تدوین کرده که در هر یک از 354 محله تهران یک شیر قطع جریان و یک شتاب نگار قرار بگیرد که به محض وقوع زلزله، گاز در همان نقطه به صورت آنی بسته شود. همینطور برای لوله های بزرگ سامانه تخلیه گاز با استفاده از دودکش را دارند. شرکت آب هم قصد دارد حدود 300مخزن زیر زمینی آب …
رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران گفت: حرکات گسل فعال است و احتمال وقوع زلزله شدیدتری در تهران وجود دارد و باید برای آن آمادگی داشت. رضا کرمی محمدی درباره تحلیل پس لرزه هایی که در پی زلزله بامداد جمعه تهران رخ داد افزود: هیچ روش و تحقیقاتی برای اینکه نشان دهد، می توان پیش بینی از لرزه داشت، وجود ندارد و تنها چیزی که می بینیم، حرکات گسل و فعال بودن آن است که این احتمال را …
دبیرخانه شورای عالی اعلام کنم. در مهرماه همان سال ضمن ارسال تمامی مستندات مصوب، پیشنهاداتی را هم ارائه کردم. یکی از پیشنهاداتم این بود که منازل و محل کار مقامات کلیدی کشور مقاوم و مدیریت بحران برای شهر تهران تشکیل شود. مطالعه در مورد تغییر محل پایتخت انجام شد و پس از دو هفته فتوکپی دستور رئیس جمهوری وقت به چند وزیر برای من فرستاده شد. یک متخصص زلزله شناسی گفت که 83درصد کشورمان در معرض خطر …
، درباره زلزله هشدار داد؛ زمانی طلایی که می تواند خسارات جانی را تا حد بالایی کاهش دهد. پیش از این رئیس شورای شهر تهران، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران و چندین مسئول دیگر از راه اندازی این سامانه در تهران خبر دادند که البته تاکنون محقق نشده است. سامانه هشدار پیش هنگام زلزله چه کارکردی دارد؟ سامانه هشدار پیش هنگام زمین لرزه، سامانه ای برای اطلاع رسانی سریع زمین لرزه های …
زهرا نژادبهرام، درباره رفتار شهروندان تهرانی در مواجهه با زلزله اخیر و کاهش رفتار های هیجانی آنها، اظهار کرد: مقیاس و معیار دقیقی برای سنجش رفتار مردم و کاهش یا افزایش میزان مراجعه آن ها به پمپ بنزین ها و خروج از منزل هنگام وقوع زلزله نداریم و برداشت های عینی ما نمی تواند دقیق باشد. وی ادامه داد:، اما ممکن است ضریب حساسیت شهروندان کاهش یافته باشد چراکه همزمان با بحران دیگری مانند کرونا …
عنوان سرمایه ای قابل انتقال از نسلی به نسل دیگر بررسی می شود و در عین حال یکی از رایج ترین، پیچیده ترین و پرابهام ترین مفاهیم است. امروزه فرهنگ، هسته اصلی تحولات شهرنشینی محسوب می شود و باید فرهنگ افزایش تاب آوری در برابر زلزله را افزایش دهیم و ترویج کنیم. زلزله را باید واقعیت محتوم شهر تهران بدانیم و فرهنگ سازی، آموزش و دانش شهروندان را برای افزایش تاب آوری در برابر پدیده …
…، فعالیت پوسته زمین را با دستگاه های موجود بررسی زیرنظر می گیرند. سپس با تحلیل فعالیت ها آن و با اندازه گیری میزان لرزه ای، احتمال وقوع زمین لرزه را مورد بررسی قرار است. عضو وابسته فرهنگستان علوم درباره جزئیات بررسی نشانه های لرزه ای گفت: در این روش، زلزله های کوچک را ثبت می کنند، سپس رفتار زمین و گسل ها را اندازه می گیرند. وی اظهار کرد: در برخی موارد با تحلیل این اطلاعات و با استفاده از پیش …
برای انجام اقدامات آینده خود خواهیم داشت. رئیس اداره مدیریت بحران و پدافند غیر عامل اداره کل راه و شهرسازی خراسان رضوی نیز در گفت وگو با شهرآرا با اشاره به ضرورت افزایش تعداد ایستگاه های لرزه نگاری در پهنه استان گفت: هر چه تعداد این دستگاه ها افزایش یابد، محل دقیق وقوع و شدت زلزله با سرعت بیشتری مشخص می شود. رضا نعیمی با بیان اینکه براساس برنامه قرار است 100 دستگاه نصب شده …
….6، رودبار استان گیلان زلزله 2.9، قطوراستان آذربایجان غربی زلزله 2.7، فاضل استان گلستان زلزله 2.5، کیانشهر استان کرمان زلزله 2.5 به ثبت رسید. در دماوند استان تهران زلزله ای به بزرگای 3.1 در عمق 8 کیلومتری رخ داد و کانون آن در 9 کیلومتری دماوند، 10 کیلومتری رودهن و 13 کیلومتری بومهن گزارش شد. زلزله 2.8 از دیگر رخداد های لرزه ای این منطقه است. شهر پیر استان فارس با زمین لرزه …
سید حمیدرضا کاظمی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت ، در انتقاد نسبت به بی توجهی مسئولان حوزه شهری به نوسازی بافت های فرسوده تهران که وقوع زلزله شدید خسارات گسترده ای به آنها وارد خواهد ساخت، گفت: این یک واقعیت است که بخش هایی از تهران به ویژه محدوده بازار و مرکز شهر دارای بافت های فرسوده بسیاری است که در زمان وقوع زلزله به طور قطع آسیب جدی به ساختمان هایی که در این نقاط قرار دارند، وارد …
به گزارش پایداری ملی به نقل از خبرگزاری مهر، بامداد جمعه 19 اردیبهشت ماه بود که لرزیدن چند ثانیه ای شهر تهران، خواب را از چشم مردم ربود و اغلب مردم را به خیابان ها کشاند. وقوع زمین لرزه در تهران برای همه غیره منتظره بود و مردم تنها راه نجات خود را در فرار از خانه و سپری کردن شب در پارک را انتخاب کردند اما در تمام حوادث موضوعی که به طور ناگهانی تازگی پیدا می کند، آموزش های مدیریت بحران و نحوه …
به گزارش اقتصادنیوز دو سال پیش نقشه کامل جزئیات خطر لرزه ای در 354 محله پایتخت توسط یک نهاد پژوهشی معتبر تهیه شد؛ اما تاکنون استفاده از این نقشه راه برای افزایش مقاومت تهران در برابر زلزله بزرگ احتمالی، معطل فرمان مدیریت شهری مانده است. در این نقشه، محله های تهران متناسب با قرارگیری (مجاورت) در پهنه های گسل اصلی، متوسط و فرعی با رنگ های متفاوت مشخص شده اند؛ به طوری که شهروندان ساکن در نقاط مختلف …
به گزارش بخش حوادث سایت خبرمهم ، دکتر علی بیت اللهی در گفت وگو با ایسنا دوره بازگشت زلزله را پارامتر مهمی در مطالعات خطر زلزله دانست و گفت: دوره بازگشت زلزله به تناوب زمانی میانگین گیری شده وقوع زلزله ها در یک منطقه و در طول دوره زمانی ثبت زلزله ها گفته می شود. این مفهوم بی شباهت به سرعت متوسط یک خودرو در پیمودن یک مسیر نیست؛ اگر ماشینی، فاصله 200 کیلومتری مسیری را در 2 ساعت طی کند، سرعت متوسط آن 100 کیلومتر در ساعت …
دکتر عکاشه گفت: با توجه به تقویم زلزله های تهران، تقریبا هر 150 سال یکبار، یک زلزله بزرگ در تهران اتفاق می افتد و حالا حدود 170 سال می شود که زلزله بزرگی در تهران رخ نداده است؛ بنابراین به باور این زلزله شناس، وقوع زلزله ای بزرگ در تهران اصلا دور از انتظار نیست. یکی از عمده دلایل وقوع زلزله در ایران این است که صفحه های زیر دریای سرخ باز می شوند و باعث حرکت صفحه های زیرزمینی عربستان …
شعار سال :معاون فنی این سازمان اعلام کرد: طرح این احتمال از سوی برخی کارشناسان سازمان نقشه برداری کشور را از این لحاظ دانست که طبق نتایج تحقیقات انجام شده در دنیا، این فرضیه که فعالیت آتشفشان ها در بازه های طولانی با زلزله های بزرگ رخ داده در گسل های اطراف آن می تواند مرتبط باشد، وجود داشته است. اما با قاطعیت نمی توان در این باره اظهار نظر کرد. به گفته وی، طبق مطالعات انجام شده در …
مطالعه ای جدید در سال 1397 نشان داده که امکان وقوع زلزله ای شدید در تهران بین 6 تا 12 سال آینده (بین سال های 1403 تا 1409 خورشیدی) وجود دارد. بر اساس مطالعات دانشگاه کمبریج انگلستان، تهران (پنجمین شهر پرخطر جهان) است. تهران گسلهای فراوانی دارد که بزرگترین آنها در شمال و جنوب تهران فعال است و هر آن احتمال دارد مثل انفجار یک بمب، تهران روی هوا برود. حدود 8 میلیون نفر از جمعیت تهران در …
سلام نو – سرویس اجتماعی: از فردای زلزله تهران در هفته گذشته بحث جانبی دیگری درباره بلایای طبیعی مطرح شد و آن احتمال فعالیت آتشفشان دماوند به خاطر فعالیت گسل مشاء بود. اما احتمال این اتفاق چه قدر است؟ به گزارش سلام نو، در حالی که زلزله تهران به خودی خود می تواند فاجعه تلخی برای پایتخت رقم بزند بحث پیرامون احتمال خروج آتشفشان از کوه دماوند بسیاری را نگران کرده است. این در حالی است که …
تهران شروع کرده بود، این انتظار وجود داشت که مدیران شهرداری هر زمان زلزله ای با منشأ فعالیت گسل مشاء چه از نوع خفیف و خرد و چه از نوع متوسط (زلزله های با بزرگی 4 تا 6 ریشتر، متوسط محسوب می شوند) رخ دهد، این دستگاه موج اولیه را چند ثانیه قبل به مدیریت بحران شهر تهران ارسال می کند و لااقل مدیران شهرداری از در پیش بودن زلزله مطلع می شوند. با این حال به رغم آنکه گفته می شود این دستگاه در زلزله جمعه 15 ثانیه قبل واکنش هایی نشان داده اما مدیران شهر صحبتی در این باره نکرده اند. به نظر می رسد دستگاه کار نمی کند یا توان استفاده از آن وجود ندارد. …
آتش نشانی گفت: تا کنون حادثه ای که بر اثر وقوع زلزله در تهران رخ داده باشد، گزارش نشده است ◽️ با توجه به شدت زمین لرزه در شهر تهران احتمال وقوع حادثه در پی آن کم است، با این حال سازمان آتش نشانی تهران همچون سایر زمان ها در حالت آماده باش است بیشتر بخوانید: چقدر احتمال دارد امشب تهران زلزله بیاید؟ آیا می توان زلزله های تهران را پیش بینی کرد؟ شناسایی مناطق زلزله خیز تهران …
رعایت کنند. بیشتر بخوانید: روی دیگر زلزله تهران/ خطرناک ترین گسل های زلزله کجا واقع شده اند؟ پس لرزه ها تا دو ماه ادامه دارد؛ این موضوع نشانه ای مثبت از عدم وقوع زلزله با بزرگی بیشتر است وی با اشاره به ایراداتی به طرح مشاور بیان کرد: تقسیم بندی ها بین دو رده با اهمیت و حساس شامل تاسیسات زیربنایی، خطوط انتقال نیرو، مخازن نفت و … باید در طرح مورد توجه قرار گیرند، که اگر …
زمین لرزه ها را با احداث اولین ایستگاه لرزه نگاری در تهران آغاز کرد. این اقدام به دلیل لرزه خیز بودن کشور و رخداد زلزله های ویرانگر است به گونه ای که به گفته دکتر شهریار سلیمانی آزاد، پژوهشگر لرزه زمین ساخت سازمان زمین شناسی کشور و متخصص پالئوسایزمولوژی –تکتونیک جنبا سازمان زمین شناسی و اکتشافات، ایران در بخش مرکزی کمربند آلپ- هیمالیا یعنی جایی که صفحه عربی در جنوب در حال حرکت به سمت صفحه …
مطالبه شهروندان تهرانی از مدیران شهر برای اطلاع از میزان تاب آوری یا آسیب پذیری محدوده سکونت شان در پی زلزله اخیر افزایش پیدا کرد. دو سال پیش نقشه کامل جزئیات خطر لرزه ای در 354 محله پایتخت توسط یک نهاد پژوهشی معتبر تهیه شد؛ اما تاکنون استفاده از این نقشه راه برای افزایش مقاومت تهران در برابر زلزله بزرگ احتمالی، معطل فرمان مدیریت شهری مانده است. در این نقشه، محله های تهران متناسب با قرارگیری (مجاورت) در پهنه های گسل اصلی، متوسط و فرعی با رنگ های متفاوت مشخص شده اند؛ به طوری که شهروندان ساکن… از ویژگی های حکمرانی در ایران این است که سیاست گذاران، فارغ از خاستگاه سیاسی شان، همواره به دلیل قرار داشتن در موقعیت حساس کنونی درخواست افزایش اختیارات، ناشفاف بودن فرآیند ها و همراهی اجتماعی را داشته اند. موقعیت حساس کنونی… دنیای اقتصاد : روند رشد سکه و دلار متوقف شد. دلار پس از 8 روز افزایشی پیاپی تن به کاهش داد. اما در کانال جدید باقی ماند. سکه نیز نتوانست روند رشد روزانه را دورقمی کند و قیمت سکه پس از 9 روز صعود، نزولی شد. اما سکه نیز بالای مرز حمایتی وضعیت… …
تهران از وقوع زلزله های اخیر این روانشناس تصریح کرد: حال موضوعی که این روزها و در کنار بحران حل نشده ناشی از این بیماری ناشناخته عده ای از هموطنان ما را به خصوص درمناطق شرقی استان تهران به شدت درگیر کرده، موضوع زلزله بزرگی است که اخیراً رخ داده و پس لرزه های مداومی که آرامش را از مردم شریف این خطه سلب کرده است. دماوندیان بیان کرد: بزرگی میزان این زلزله، فعالیت گسل های موجود در …
به گزارش خبرنگار مهر، آثار تاریخی بیستون به معرفی آثار تاریخی مجموعه باستانی بیستون کرمانشاه از ماقبل تاریخ تا دوران قاجاریه می پردازد. چاپ اول این کتاب در آبان ماه سال 96 اتفاق افتاد و نویسنده، کل مبلغ فروش آن را به مردم زلزله زده غرب کشور کمک کرد و تمام اقشار مختلف جامعه از این کار خداپسندانه حمایت کردند و به علت تقاضا دوباره در اردیبهشت 99 چاپ دوم این اثر ارزشمند به بازار نشر راه …
: شهرداری تهران باید برای تدوین این طرح از دستگاه های مربوطه و حوزه مدیریت بحران هم کمک بگیرد تا قابل طرح در جلسه سران قوا بوده و بعد از بررسی بتوان یا آن را در مجلس به قانون تبدیل کرد و یا به عنوان دستورالعمل فوری در اختیار دستگاه های مربوطه قرار گیرد. رئیس کمیته نظام مهندسی ساختمان کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی یادآور شد: شهرداری برای کاهش خسارات ناشی از وقوع زلزله در تهران در گام اول باید به طرح های توسعه شهری مقید باشد، در غیر این صورت بسیاری از اقدامات حین وقوع حادثه زلزله برای امدادرسانی مختل خواهد شد./ پایان پیام …
بعد از ظهر یک روز داغ در نیمه تیرماه؛ کوچه پس کوچههای محله هروی را با دقت از روی کاغذ نشانی که در دست داریم جستوجو می کنیم تا سرانجام میرسیم به ساختمان B، زنگ سوم، منزل استاد پیشکسوت زلزله، دکتر«بهرام عکاشه».
بعد از ظهر یک روز داغ در نیمه تیرماه؛ کوچه پس کوچههای محله هروی را با دقت از روی کاغذ نشانی که در دست داریم جستوجو می کنیم تا سرانجام میرسیم به ساختمان B، زنگ سوم، منزل استاد پیشکسوت زلزله، دکتر«بهرام عکاشه».
با استقبال استاد و همسرش وارد میشویم. درهمان بدو ورود هنوز خستگی راه از تنمان بیرون نرفته که استاد میگوید: «دعا کنید در تهران زلزله نیاید!»
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
اهالی علم او را خوب میشناسند، کسی که سالها دغدغه زلزله خیزی ایران را داشته و انگار نام او با نام زلزله گره خورده است. برخلاف دیگر دیدارها با اساتید پیشکسوت، اینبار کمتر میتوان به حواشی و خاطرات پرداخت.
از دوره بازگشت زلزله و پیش بینی وقوع زلزله ای بزرگ در تهران تا عواقب غیرطبیعی زلزله احتمالی تهران می گوید که نشان می دهد تا چه اندازه از جایگاهی که باید دور هستیم.
موضوع زلزله آنقدر جدی هست که ما را هم نگران و میخکوب می کند اما افسوس که تنها کاری که از دست ما بر میآید این است که مثل استاد آرزو کنیم حالاها حالاها در تهران زلزله نیاید…
از مسجد سلیمان تا فرانکفورت
دکتر«بهرام عکاشه» متولد 1315 درمسجد سلیمان، متخصص برجسته زلزلهشناسی و زمینشناسی و پیشگام علم زلزله شناسی ایران در گذری کوتاه از روند تحصیلات خود از دوران ابتدایی تا دانشگاه میگوید: «دوران دبستان و کمی از دبیرستان را در مسجد سلیمان گذراندم. آن زمان دبیرستانهای شهرما تنها رشتههای انسانی و طبیعی را داشت. به همین دلیل به خاطر علاقهام به رشته ریاضی به اهواز رفتم و به عنوان شاگرد اول از دبیرستان دکتر حسابی فارغالتحصیل شدم. در واقع تحصیلاتم از همان ابتدا هدفمند بود و پس از آن تحصیل در رشته زلزله شناسی(فیزیک) را در دانشگاه تهران انتخاب کردم.»
وی، دلایل انتخاب رشته زلزلهشناسی را نیز این گونه عنوان میکند: «مسجد سلیمان، شهری زلزله خیز است که دست کم ماهی یک بار در آنجا زلزله میآید و هر بار زلزله میآمد، خانهها میلرزید. به همین خاطر من زلزله را با همه وجودم احساس میکردم. وقتی میخواستم انتخاب رشته کنم، رشتههای گوناگونی پیش روی من بود ولی با پیشینهای که از زلزله شهرمان داشتم این رشته را انتخاب کردم. چرا که از یک سو علاقه شخصی بود و از سوی دیگر نیاز مملکتی.»
عکاشه پس از اخذ لیسانس درسال 1338 به پیشنهاد استاد خود مرحوم دکتر حسابی به عنوان دانشجوی بورسیه مبادلهای عازم آلمان شد و یک سال پس از دریافت مدرک دکتری با وجود فراهم بودن امکان اقامت و کار درآلمان، درسال 1348 به ایران بازگشت و درموسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مشغول فعالیت شد.
عکاشه که سالها رییس بخش زلزله شناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بود در سال 84 به درخواست خود از دانشگاه تهران بازنشسته شد. این اما پایان فعالیتهای آموزشی استاد نبود بلکه خوش اقبالی دانشجویان دانشگاه آزاد بود که از آن سال فرصت بهره مندی از دانش پدر علم زلزله شناسی ایران در سمت مدیر گروه ژئوفیزیک و رییس دانشکده علوم پایه واحد تهران شمال را یافته اند.
استاد عکاشه، تنها یک فرزند دارد که مکان زندگیش فرسنگها با او فاصله دارد و از قاب عکسهای روی میز منزلش و چهره سه نوهاش میتوان دریافت، عروس این خانواده آلمانی است.
تهران و حومه آن، هر روز می لرزد
دکترعکاشه با اشاره به فعال بودن گسلهای تهران خاطرنشان میکند: « منظور از گسل فعال، گسلی است که طی 10 هزار سال اخیر فعالیت داشته است. درحال حاضر تهران به دلیل انبوه جمعیت در برابر زلزله بسیار آسیب پذیر است و ما تنها میتوانیم دعا کنیم که دیرتر زلزله بیاید؛ اما وقوع زلزله در تهران حتمی است. چرا که گسلهای تهران فعالند و ما هرروز در تهران و حومهی آن زلزله داریم.
اگر شبکه زلزلهنگاری مجهزی وجود داشته باشد، میتوان رصد کرد که هر روز چه تعداد زلزله در تهران رخ می دهد، اما اغلب لرزهها کوچک و غیر قابل احساس هستند چرا که معمولا فقط زلزلههایی با بزرگی 2 به بالا قابل احساس هستند.»
آخرین زلزله بزرگ تهران با بزرگی 7.4 ریشتر
30 سال از آخرین زلزله بزرگ تهران گذشته است
زلزله ریاضی سرش میشود؟
به گفته عکاشه، آخرین زلزله بزرگی که تهران را لرزانده به 180 سال قبل یعنی سال 1830 میلادی باز می گردد و بزرگی آن حدود 7.4 ریشتر بوده است. براساس اصول ریاضی، دوره بازگشت زلزله در تهران 150 سال است که با این حساب در حال حاضر 30 سال از زمان مورد انتظار برای وقوع زلزله بزرگ بعدی در تهران گذشته است.
استاد البته تاکید دارد که زلزله چندان هم ریاضی سرش نمیشود و چه بسا دوره بازگشت زلزله ها خیلی زودتر از زمان مورد انتظار فرا برسد!
زلزله تهران حتمی است و این به اندازه کافی نگران کننده هست اما تصویری که استاد از تهران پس از زلزله ترسیم می کند به راستی رعب انگیز است.
استاد عکاشه معتقد است که اگر زلزله بزرگی همچنان که انتظار داریم تهران را بلرزاند ما هیچ کاری نمیتوانیم بکنیم.
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
«تهران را دقایقی بعد از زلزله تصور کنید، تمام خیابانها و کوچههای شهر بسته میشود که البته قبل از آمدن زلزله نیز همهی خیابانهای ما بسته است و ما دیگر نه برق داریم و نه گاز و نه راهی برای فرار. درحال حاضر ما در تهران دارای 10 تا 11 هزار کیلومتر لوله آب، چندهزار کیلومتر لوله گاز و چهارصدهزارعلمک گاز هستیم. تصور کنید اگر اینها آتش بگیرد، فقط چند روز طول میکشد تا آنها را خاموش کنیم؟! البته اگر راهی برای خاموش کردن آنها وجود داشته باشد.»
دکتر عکاشه ادامه میدهد: در صورتی که زلزله تهران به خاطر فعال شدن گسل ری باشد 55 درصد ساختمان های شهر فرو خواهد ریخت و حداقل 10 درصد جمعیت کشته میشوند و با وجود تعداد بالای مجروحان شهر عملا تعطیل خواهد شد. مقدار بسیار بالایی در حدود 80 درصد است.
در صورت فعال شدن گسل شمال تهران حدود 36 درصد ساختمان ها آسیب می بیند. نسبت ساختمان های خسارت دیده به ساختمان های سالم در مناطق یک تا 5 که در بخش شمالی شهر تهران قرار دارند درحدود 50 درصد است نسبت خسارت در بخش جنوبی شهر کمتر از 30 درصد است.
استاد عکاشه با اشاره به اینکه بزرگی زلزله احتمالی گسل مشا فشم به میزان 8 ریشتر، گسل شمال تهران 7.2 ریشتر و گسل ری نزدیک به 7 ریشتر است، تصریح کرد: جنوب تهران به دلیل بافتهای فرسوده، سازههای ساختمانها کوچههای تنگ در مقابل شمال تهران در زلزله مقاومت کمتری دارد بهطوری که در بروز زلزله خانههای واقع در منطقه ۸، ۷، ۹، ۱۰، ۱۱ و ۱۷ از شدت تخریب بیشتری برخوردارند. در واقع از منطقه مرکزی شهر به سمت پایین در برابر زلزله احتمالی تهران حساسترند. البته در مقابل جنس خاک و وضعیت گسل شمال تهران هم از حساسیت ویژه ای برخوردار است به طوری که با این که شاید سازههای شمال تهران مقاومتر ساخته می شوند اما همواره زلزله و نوع لرزش زمین به گونهای است که به سختی میتوان نسبت به آن پیشبینی کرد.
وقتی تصویر تهران دقایقی بعد از زلزله را از زبان استاد میشنویم فقط در اولین فرصت به ذهنمان میرسد که حالا باید چه کار کرد؟
امیدی به نجات تهران ندارم!
«من امیدی به نجات تهران ندارم. چرا که به این سادگیها نمیتوان شهر مقاومی ساخت. از 28 شهر استان تهران چهار شهر آن دارای خطر زلزله زیاد ومابقی شهرهای آن دارای خطر خیلی زیاد هستند. تاریخ 2500 ساله تهران مبین این نکته است که بارها شهرری تخریب شده و این گذشته از تخریبهای مغولی است که در تاریخ به آنها اشاره شده است.
تهران 220 سال پایتخت بوده و دراین سالها حداقل 60 شهردار داشته است. اما سوال اینجاست که چرا طی این سالها اقدامی برای مقاومسازی تهران صورت نگرفته است و چرا تازه در 10 تا 15 سال اخیر به فکر نجات تهران افتادهایم و جالب است که هنوز هم به فکر بحران ده ها شهر کوچک و بزرگ کشور از جمله تبریز، شیراز و بیرجند نیستیم!»
دکتر عکاشه از چهره های علمی است که در سالهای قبل و بعد از انقلاب حضور پیگیری در رسانه ها داشته است. وی حداقل چهل سال است که دائما درباره خطر زلزله در کشور خصوصا تهران که می تواند چند صد هزار نفر تلفات در پی داشته باشد هشدار می دهد؛ اما مبنای نگرانی استاد عکاشه درباره قطعی بودن رخداد زلزله ای بزرگ در تهران چیست؟
استاد در پاسخ به این سوال ما را به گذری در تاریخچه زلزله شناسی ایران دعوت میکند؛ تاریخچهای که نشان میدهد که اگر علم زلزله شناسی در ایران زودتر از این جدی گرفته میشد، شاید اکنون این قدر برای ساختن تهرانی مقاوم و یا بحثهایی چون جابهجایی پایتخت دیر نشده بود؛ اگر چه حتی امروز هم بی تفاوت از کنار چشم انداز نگران کننده ای که تهران بی دفاع در برابر زلزله دارد میگذریم.
دکتر عکاشه می گوید: «اتحادیه بینالمللی ژئوفیزیک به عنوان یک سازمان غیردولتی در 28 ژانویه سال 1919 در بلژیک پایهگذاری شد. در سال 1957 یعنی حدود 56 سال پیش کشور ایران هم به این اتحادیه محلق شد و بدین ترتیب موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران موجودیت یافت. همچنین بخش زلزلهشناسی به عنوان یکی از چند بخش موسسه ژئوفیزیک درخیابان کارگر شمالی فعلی مستقر شد و درسال 1958 (1337) نخستین پایگاه زلزله نگاری در خود ساختمان موسسه ژئوفیزیک در تهران نصب شد.
در آغاز دهه 1960 میلادی درچارچوب یک برنامه ردگیری انفجارهای هستهیی شوروی سابق یک شبکه مثلثی شکل متشکل از شهرهای مشهد، تبریز، شیراز توسط کارشناسان آمریکایی در ایران مستقر شد.
در همین راستا در حدود سال 1974 میلادی هم یک شبکه لرزهنگاری در عمق 100 متری زمین در جنوب غرب تهران تاسیس شد که شامل یک دستگاه لرزه نگاری در مرکز و شش دستگاه در محیط دایره پیرامونی آن بود. این شبکه موسوم به «ایلپا» (Iranian Long Period Array) با هدف ردگیری انفجارهای شمال سیبری و بررسی ماهیت زمین لرزه های منطقه بود که ممکن بود مربوط به آزمایشهای هستهیی شوروی باشد. در این بین ما هم از این دستگاهها که بزرگنمایی آن بسیار زیاد بود، برای مطالعهی زلزله خیزی پهنه تهران استفاده کردیم و متوجه شدیم که زلزلهخیزی در تهران، مسالهای فوقالعاده جدی است!
هشدارهای استاد عکاشه که از دهه 1350 بارها و بارها بر زلزله خیزی تهران تاکید کرده طی این سالها گوش شنوایی هم داشته است؟
عکاشه میگوید: ما همیشه تلاش میکردیم این واقعیت را به اطلاع مسوولان و مردم برسانیم و این مطالب را در رسانههای آن زمان مانند روزنامههای کیهان و اطلاعات و رادیو و تلویزیون مطرح میکردیم اما دولت از انتشار اخبار خصوصا در تلویزیون جلوگیری میکرد و بر اخبار سرپوش میگذاشت استدلالشان هم این بود که انتشار چنین خبرهایی باعث نگرانی مردم میشود. یادم هست در سال ۱۳۶۰ زلزلهای در جاده هراز آمد و افرادی که در آب گرم آنجا مشغول شنا بودند، کشته شدند. من همان وقت نامهای به نخستوزیر نوشتم و وی را در جریان موضوع قرار دادم. نخست وزیر وقت هم ۱۲ میلیون تومان دادند تا یک پایگاه زلزلهنگاری درست کنیم. ما هم یکی در استان گلستان فعلی، یکی در بروجن و یکی هم در مسجدسلیمان ساختیم. یعنی سعی کردم از این بودجه بهترین استفاده را کنم و شبکه لرزهنگاری را به بهترین شکل گسترش دهیم.
با تامین تجهیزات لرزهنگاری و ایجاد چند شبکه در قوچان، تبریز، یزد، فارس در حال حاضر توانستهایم 18 شبکه لرزهنگاری با حدود 100 پایگاه به وجود آوریم اما برای ردگیری بهتر زلزلههای کشور نیازمند حدود 200 پایگاه لرزهنگاری هستیم.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۱۳۶۸ در وزارت علوم، اسنادی را امضا کردیم مبنی بر اینکه چون کشور ما زلزلهخیز است، بهتر است موسسه بینالمللی زلزلهشناسی را در کشور خود تاسیس کنیم که این مرکز بعدها به عنوان پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با حمایت یونسکو تشکیل شد.
استاد عکاشه اضافه کرد: بعد از سالها هشدار تازه در سال 76 بود که طی نامهای از سوی شورای عالی امنیت ملی آن زمان که دکتر روحانی دبیر آن بود از من دعوت شد که ببینند دغدغه بنده طی این سالها چه بوده است. در این نامه از من خواسته شد تا اطلاعات دقیق و مستندی در خصوص اظهارات مطرح شده در یکی از مصاحبههای مطبوعاتی خود با عنوان “بیشتر سازههای تهران تاب مقاومت زمین لرزههای شدید را ندارند” ارائه کنم که طی آن بنده اطلاعاتی در مورد زلزله خیزی گستره تهران، وجود گسلها درمنطقه و شهر تهران ارائه و ضمن یادآوری این نکته که ساخت و ساز بر روی گسلها و در حریم آنها در تهران مجاز نیست، به توصیه سه نکته پرداختم.
اول اینکه منازل مسکونی و محل کار مقامات کلیدی کشور در مقابل زلزله مقاوم باشند. دوم اینکه مجموعهای به منظور مدیریت بحران در شهر تهران تشکیل شود و سوم اینکه مطالعاتی درباره تغییر محل پایتخت صورت گیرد.
البته اولین بار در خرداد ماه سال 80 وزیر کشور وقت طی حکمی شهردار تهران را به عنوان رییس ستاد مدیریت بحران شهر انتخاب کرد و در 28 تیر 84 نیز شورای اسلامی شهر تهران تشکیل سازمان مدیریت بحران تهران را مورد تصویب قرار داد.
استاد البته اذعان می کند که مطالعه و برنامه ریزی برای آمادگی در برابر حوادث غیر مترقبه در کشور ما، فارغ از این که در عمل چه قدر نتیجه بخش بوده لااقل روی کاغذ و در حد مصوبه بیش از نیم قرن سابقه دارد.
به گفته عکاشه، قانون تشکیل سازمان دفاع غیرنظامی در 18 آذر 1337 در کشور به تصویب رسیده که هدف از ایجاد این سازمان، حفظ جان و مال مردم در مقابل حوادث ناگهانی و جلوگیری از حواشی و مسائل جنبی چنین حادثههایی بوده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سازمانهای آمادگی ملی، بسیج غیرنظامی و دفاع غیرنظامی درسازمان بسیج ملی ادغام شد و بدین ترتیب امور دفاع نظامی و غیرنظامی تحت مدیریت یک ارگان قرار گرفت و با تصویب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پانزدهم شهریور1361 سازمان بسیج ملی منحل و به صورت واحد بسیج مستضعفین تحت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد که از وظایف آن میتوان به کمک به مردم هنگام وقوع بلایا و حوادث غیر مترقبه با هماهنگی مراجع ذیربط اشاره کرد.
در دهه 1360 کمیته کاهش اثرات بلایای طبیعی تشکیل شد که این کمیته به ریاست وزیر کشور وبا عضویت تعدادی از مسوولان کشوری و لشکری وظیفه یافتن راهکارهای پیشگیری و کاهش اثرات بلایای طبیعی را بر عهده داشت.
در برنامه دوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور، تشکیل ستاد حوادث غیر مترقبه مورد تاکید قرار گرفت. در قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور هم هلال احمر موظف شد تا با همکاری وزارت کشور و بسیج، طرح جامع امداد و نجات را تهیه کند که در تاریخ 18 فروردین 1382 هیات وزیران آن را تصویب کرد.
ایران تنها تهران نیست
تشکیل ستاد بحران کشور بر روی کاغذ!
استاد عکاشه بارها در حین سخنانش بر این جمله تاکید دارد که «ایران تنها تهران نیست» و درتوضیح این مطلب میگوید: از 488 شهر کشور شاید تنها هفت، هشت شهرهستند که زلزلهخیزی آنها کم است و در واقع 83 درصد شهرهای کشور دارای خطر زیاد و خیلی زیاد زلزله هستند؛ بنابراین همانقدر که ستاد بحران کشور وظیفه دارد که امنیت را در شهر تهران فراهم کند در شهرهای دیگر نیز وظیفه دارد که امنیت ایجاد کند؛ البته متاسفانه ما ستاد بحران کشور را فعلا روی کاغذ درست کردهایم!»
بیان این نکات از زبان استاد عکاشه ناخودآگاه فکرمان را از تهران و خیابانهایش فراتر میبرد و یاد تلفات زلزله در شهرهای دیگر نظیر بم میاندازد. زلزله 6.8 ریشتری بم جان 30 هزار نفر از هموطنانمان را گرفت حال آن که زلزلههایی با همین بزرگی در شهرهای ژاپن، هیچ تلفات جانی در پی ندارد.
حفظ جان 80 میلیون ایرانی نیازمند یک وزارتخانه زلزله است
تشکیل یک وزارتخانه مستقل برای مقابله با زلزله از ایدههای عکاشه است.
وی در این زمینه میگوید: «با توجه به وسعت ایران و جمعیت آن، نیازمند یک وزارت مستقل برای امور زلزله کشور هستیم چرا که وزارت کشور به دلیل تعدد مسائل مختلف فرصت کافی برای رسیدگی به این مشکل را ندارد و این در حالی است که سازمان مدیریت بحران در ذیل این وزارت خانه پر مشغله فعالیت میکند؛ بنابراین ایجاد یک وزارتخانه مستقل کشور با ارزش است، چرا که به حفظ جان 70 میلیون نفر منجر خواهد شد.»
آرزوی استاد پیشکسوت زلزله ایران چیست؟
جنس آرزوی استاد عکاشه با آرزوهای اغلب ما متفاوت است. استاد آرزو دارد که روزی بتوان زلزله را پیش بینی کرد: «برخی میگویند زلزله اصلا قابل پیشبینی نیست. با این حال من فکر میکنم زلزله قابل پیشبینی هست اما احتیاج به زمان دارد و در این مسیر زمینشناسان و گسلشناسان ما در ابتدای راه هستند و باید تلاش کنند.
همچنین مسوولان و مهندسان سازهای نیز باید با وجدان بیشتری کار کنند تا سازههایی که میسازند بر سر مردم خراب نشود. البته ما از سال 1340 و به عبارتی بیش از50 سال است که آییننامه ساختمان داریم، اما کسی به آن عمل نمیکند.»
وقتی صحبت از آرزوی پیشبینی زلزله از سوی استاد شد، از طرح موضوع ساخت دستگاهی برای پیشبینی زلزله در برخی رسانهها سوال میکنیم. با ابراز تاسف میگوید: «به کسانی که چنین ادعاهایی دارند باید گفت شما مردم را فریب میدهید. جالب است در جایی زلزله میآید و چند نفر هم کشته میدهد، آن وقت این فرد مدعی اختراع دستگاه پیشبینی زلزله میگوید هنوز آزمایشهای مربوط به ساخت دستگاه من کامل نشده است! اگر این ادعاها در رسانههای جهان منتشر شود، دیگران نتیجه میگیرند که ادعاهای ما واهی است. البته این مشکل از رسانهها هم هست که هر ادعایی را بدون تحقیق منتشر میکنند. من به کسانی که چنین ادعاهایی را مطرح کردند، پیشنهاد دادم پیش از نشر ادعاهای خود در روزنامههای داخلی آن را در یک مجله علمی بینالمللی منتشر کنند.»
استاد عکاشه یک آرزوی دیگر نیز دارد و آن اینکه اساتید دانشگاه هیچگاه بازنشسته نشوند و معتقد است بازنشستگی برای فردی که درس میدهد، معنا ندارد. در واقع فردی که تدریس میکند تجربیاتش را عنوان میکند و تنها نیاز دارد که چشم و زبانش کار کند والبته دلیل این موضوع مباحث مادی نیست.
او که از شاگردان استاد حسابی بوده است در بیان خاطرهای از مرحوم حسابی میگوید: «ایشان بسیار اصرار داشت که از لغات فارسی در صحبتهایشان استفاده کند و سر جلسه امتحان میگفت درباره هر چه که میل دارید بنویسید. این کار برای آن بود که ایشان متوجه شود شاگرد صرفا مطالب را حفظ کرده یا نه توانسته است درس را به میزان تفکر خودش فهم کند.»
و در پایان هشت پیشنهاد جهت آمادگی و ایمنی مقابل زلزله از استاد عکاشه …
برنامهریزی جهت مقابله با زلزله، درک کلیدی بحران ناشی از زلزله، اصلاح اساسی آییننامههای کنونی و عملگرا کردن آنها، متعهدکردن مهندسان در برابر سازههای ساختهشده، توجه به نقش مردم قبل از شروع بحران، هنگام بحران و پس از بحران، توسعه وسیع آموزش در مقاطع مختلف تحصیلی دبستان، راهنمایی و دبیرستان و دانشگاهی و ایجاد واحدهای درسی در بحث زلزله و نحوهی مقابله با آن، برگزاری مانورهای زلزله در شکلهای برگزارشده جهانی آن و نمایش فیلمهای تلویزیونی و بحثهای رسانهیی محورهای پیشنهادی دکتر عکاشه برای افزایش آمادگی در برابر زلزله است.
استاد تاکید دارد که احساس مسوولیت در مقابل زلزله باید در فکر افراد جای بگیرد و نمیتوان آن را دیکته و یا تزریق کرد و تمامی افراد خودشان باید در این زمینه احساس مسوولیت کنند.
ساعت حدود 5 بعدازظهر است که با بدرقه استاد و همسرش از منزل او خارج میشویم. در مسیر بازگشت نگاهم به شهر فرق کرده است و در دلم آرزوی استاد را تکرار میکنم که خداکند تهران حالا حالاها نلرزد و ای کاش مسوولان آنقدر دیر به هشدار عکاشهها نرسند و قدر این سرمایهها را قبل از جبران خسارت درک کنیم.
انتهای پیام
عالی بود …
دکتر «مهدی زارع» دانشیار پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، یکی از کارشناسان شناختهشده موضوع زلزله در ایران است که در بسیاری از موارد، خبرنگاران برای آشناشدن با کم و کیف زلزلهها با او گفتوگو میکنند اما این بار، دکتر زارع به عنوان یکی از استادان نسل جدید زلزله با دکتر «بهرام عکاشه» استادی از نسل قدیمیتر به گفتوگو نشسته است.
دکتر «مهدی زارع» دانشیار پژوهشگاه بینالمللی زلزلهشناسی و مهندسی زلزله، یکی از کارشناسان شناختهشده موضوع زلزله در ایران است که در بسیاری از موارد، خبرنگاران برای آشناشدن با کم و کیف زلزلهها با او گفتوگو میکنند اما این بار، دکتر زارع به عنوان یکی از استادان نسل جدید زلزله با دکتر «بهرام عکاشه» استادی از نسل قدیمیتر به گفتوگو نشسته است.
به گزارش ایسنا در این بحث، موضوعهای بسیاری به میان آمد از جمله تاریخچه شکلگیری موسسههای پژوهشی زلزله سنجی، پیشبینی زلزله و امکان وقوع زلزله در تهران.
دکتر «مهدی زارع» نسخه متنی کوتاه شده و ویرایش شده این گفت وگو را در اختیار روزنامه «شرق» قرار داده است که در پی میآید:
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
آقای دکتر در سال 1348 که شما به ایران آمدید، چند ایستگاه زلزله نگاری در کشور ما وجود داشت؟
در آن زمان هدف این بود که یک شبکه زلزلهنگاری در کشور به وجود آید؛ زیرا کشور ما زلزلهخیز است. آن موقع چهار ایستگاه زلزلهنگاری در شهرستانها و مراکز استان داشتیم که به علاوه ایستگاهی که در تهران بود، سرجمع پنج ایستگاه زلزلهنگاری داشتیم. همان اول برای زلزلههای نزدیک و محلی و دور، دستگاههای ویژهای داشتیم. دستگاههای اشتوتگارت برای زلزلههای محلی بود و دستگاه اسکانیا برای زلزلههای دور.
از سال 1348 که کارتان را شروع کردید، فضای کار تدریس و پژوهش به چه صورتی بود؟
در زمانی که موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران تاسیس شد برنامهای برای تدریس نداشت و کارش صرفا تحقیقات بود. این موسسه از سال 1336 که تاسیس شد تا سال 1352، کار تدریس نداشت؛ چون در اصل هدف از تاسیس چنین مرکزی، صرفا تحقیقات بود نه آموزش ولی از سال 1352 دوره کارشناسی ارشد در موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران دایر شد. ما آن موقع میرفتیم دانشکده علوم و ژئوفیزیک دانشکده علوم را تدریس میکردیم.
سال 1347 که شما دکترا گرفتید، زلزله های دشت بیاض و فردوس در خراسان روی داد، سال 1341 که شما
احتمالا دانشجو بودید، زلزله بویینزهرا روی داد. میخواستم لرزهخیزی ایران در این سالها را با یکدیگر مقایسه کنم و بپرسم آیا تعداد زمینلرزهها بیشتر شده یا اینکه امروز تعداد ثبت زمینلرزهها بیشتر شده است؟
به عقیده من لرزهخیزی فعلی ایران و دورههای گذشته، چندان فرقی نکرده و یکسان بوده؛ منتها چون ما دادههای ثبتشده کاملی از آن دوران نداریم، نمیتوانیم با قاطعیت درباره آن صحبت کنیم؛ پس اگر اکنون آمار بیشتری از تعداد زلزله داریم، به دلیل این است که دستگاههای لرزهسنجی در این دوران بیشتر شده است. ما اکنون شبکه البرز را داریم، پژوهشگاه بین المللی زلزلهشناسی هم شبکه دارد، شبکه کشوری را هم داریم؛ چون تعداد پایگاهها بیشتر شده است، آمار ثبت شده بیشتری در اختیار ماست؛ وگرنه از لحاظ میزان، لرزهخیزی، به همان صورت سابق است و تغییر چندانی در آن مشاهده نمی شود.
تهران سال 1345 حدود سه و نیم میلیون نفر جمعیت داشت. کارشناسان میگویند تهران در سال 1355 از جمعیت اشباع شد. اکنون هم تهران با حومه در طول روز حدود 14-13میلیون نفر جمعیت دارد. به هرحال ما اکنون در کلانشهری زندگی میکنیم که جمعیت بسیار زیاد و مشکلات و مسائل خاص خودش را دارد. بحث امکان وقوع زلزله تهران از سال 1350 مطرح بود. میخواستم نظرتان را درباره امکان وقوع زلزله تهران بپرسم.
در سال 1375 (1974) یک شبکه لرزهنگاری در جنوب غرب تهران تاسیس شد. این شبکه به شکل دایره بود که یک دستگاه لرزهنگاری در مرکز و شش تا در محیط این دایره نصب کردند. این دستگاه در عمق 100 متری زمین کار گذاشته بودند که به این شبکه میگفتیم شبکه «ایلپا» به معنی «Iranian Long Period Array».
کارکرد این شبکه لرزهنگاری چه بود و برای چه هدفی ساخته بودند؟
مشابه چنین شبکهای در تایوان هم بود. هدف از نصب چنین شبکهای، در تایوان و ایران، اصلا زلزلهخیزی منطقه ما نبود؛ هدف اصلی آن ردگیری انفجارهای زیرزمینی شمال سیبری بود؛ چون آن موقع جنگ سرد در جریان بود و ایالات متحده می خواست انفجارهای زیرزمینی شوروی سابق را ردگیری کند. آنها میخواستند دریابند از زمینلرزههایی که پیش میآید، کدام مربوط به زلزله و کدام مربوط به انفجارهای سلاح نظامی است. از آنجایی که بزرگنمایی این دستگاهها 300هزار بود (که بزرگنمایی زیادی محسوب میشود)، میتوانستیم زلزلههایی با بزرگای منفی را هم ثبت کنیم. با توجه به اینکه این دستگاهها در عمق 100 متری زمین نصب شده بودند، میتوانستیم همه رویدادهای لرزهای را به خوبی ثبت کنیم. وقتی به رکوردهای زمینلرزهای منطقه تهران نگاه میکردیم، میدیدیم تهران بسیار زلزلهخیز است، هر روز چند زلزله خفیف داشتیم.
این موضوع چه بازتابهایی در افکار عمومی داشت؟
ما این مطالب را در رسانههای آن زمان (مانند روزنامههای کیهان و اطلاعات و رادیو و تلویزیون) مطرح میکردیم. البته رسانه ها این اطلاعات را با احتیاط پخش میکردند، به خصوص تلویزیون بر این باور بود که ممکن است باعث نگرانی مردم شود و بهتر است چیزی درباره این موضوع نگوییم، البته مقالههای علمی در این زمینه بسیار منتشر میشد. خلاصه آنکه خواستم بگویم بر مبنای شواهد موجود، تهران بسیار زلزلهخیز است. قبل از سال 1975، شخصی که دکترا هم داشت، یک شبکه در تهران نصب کرد و دید تهران به شدت زلزله خیز است. به هر جهت خواستم بگویم ما در مورد اطلاعاتی که درباره میزان لرزهخیزی کشور داریم، مدیون این شبکهها هستیم.
پس از صحبتهای شما نتیجه میگیریم، لرزهخیزی تهران واقعیتی است که از دهه 1970 ثبت شده بود.
بله، البته ما همیشه تلاش میکردیم این واقعیت را منتشر کنیم، اما دولت آن موقوع از انتشار اخبار پیشگیری میکرد و بر اخبار سرپوش میگذاشت. استدلالشان هم این بود که انتشار چنین خبرهایی باعث نگرانی مردم میشود. یادم هست در سال 1360 زلزلهای در جاده هراز آمد و افرادی که در آبگرم آنجا مشغول شنا بودند، کشته شدند. من همان وقت نامهای نوشتم به نخستوزیر وقت و ایشان را در جریان موضوع قرار دادم. ایشان هم 12 میلیون تومان دادند تا یک پایگاه زلزلهنگاری درست کنیم. ما هم یکی در استان گلستان فعلی، یکی در بروجن و یکی هم در مسجدسلیمان ساختیم . 12 پایگاه هم در نطنز گذاشتیم؛ یعنی سعی کردم از این پول بهترین استفاده را کنم و شبکه لرزهنگاری را به بهترین شکل گسترش دهم.
یعنی میگویید این گسترش شبکه حتی در دوران جنگ هم ادامه داشت؟
بله، بالاخره شبکه لرزهنگاری در ایران پا گرفت، موسسه ژئوفیزیک نیز در این زمینه همکاری میکرد. در سال 1368 در وزارت علوم، اسنادی را امضا کردیم مبنی بر اینکه چون کشور ما زلزلهخیز است، بهتر است موسسه بینالمللی زلزلهشناسی را در کشور خود تاسیس کنیم. البته این مرکز بعدها به پژوهشگاه تغییر نام داد. خلاصه آنکه خواستم بگویم که ما آن زمان ضرورت وجود چنین مرکزی را در کشورمان تشخیص دادیم. نه تنها کشور ما به این موسسههای بینالمللی نیاز دارد بلکه در همه استانهای کشور، به چنین مراکزی نیاز داریم؛ زیرا کشور ما به شدت زلزلهخیز است.
پس خیلی پیگیر ماجرا بودید.
بله یادم هست که من آن موقع همیشه میگفتم ما به وزارتخانه زلزلهشناسی نیاز داریم تا بتوانیم یک شبکه زلزلهنگاری پیشرفته مثل شبکه زلزلهنگاری در آلمان یا آمریکا تاسیس کنیم. توجه کنید که در ابتدا، دانشگاه تهران متولی زلزله شناسی بود (در قالب موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران). دانشگاه تهران آن موقع بیست و چند دانشکده و چند موسسه داشت که یکی از آنها موسسه ژئوفیزیک بود که خود این موسسه ژئوفیزیک چند بخش داشت که یک بخش از آن زلزله شناسی بود؛ یعنی فعالیت زلزلهشناسی در کشور ما عملا صفر بود؛ در حالی که تعداد پایگاههای کشورهای همسایه مانند عراق، پاکستان یا ترکیه از ما بیشتر بود. خوشبختانه هم اکنون وضعیت ما از لحاظ تعداد پایگاهها، فوقالعاده خوب شده و کادر علمی و کادر فنی ما هم نسبتا خوب است؛ ولی اصلا کافی نیست. با توجه به رشد هرکدام از مراکز استان های ما مانند مشهد و اهواز و… و جمعیت زیاد این شهرها، لازم است بیشتر به آنها توجه شود.
نظر دکتر عکاشه درباره زلزله اخیر تهران
در مورد تهران هم لازم است بحث مفصل و جداگانهای داشته باشیم. اسناد تاریخی نشاندهنده لرزهخیزی این شهر است. گسلهای کواترنری و فعالی که وجود دارد نیز به عنوان مستندات علمی بر ریسک زلزلهخیزی این شهر صحه می گذارد. بحثهای تغییر پایتخت یا پایتختهای جایگزین مطرح است. به تازگی هم بحث کمکردن جمعیت تهران مطرح شده است. نظر شما در این باره چیست؟ آیا شما تهران را به عنوان پایتخت 50 سال آینده مناسب میدانید؟ فکر میکنید چه باید کرد؟
سوال بسیار مشکلی است. چه بخواهیم و چه نخواهیم، جمعیت تهران روزبه روز بیشتر میشود؛ پس باید سعی کنیم انگیزههایی را که باعث افزایش جمعیت در تهران میشود، کم کنیم و انگیزههای بهتری را برای اسکان در شهرهای دیگر به وجود آوریم. اصلا چرا تهران اینقدر بزرگ شد؟ وقتی که همه امکانات فقط در یک نقطه متمرکز شود و در شهرهای دیگر کمبودها و کاستیهای زیادی وجود داشته باشد، مسلما همه در این شهر متمرکز میشوند. البته این اشکال مربوط به 30 یا 40سال گذشته نیست، بلکه اشکال 200 ساله داریم. باید ببینیم چرا جمعیت به تهران میآید. باید روی عوامل موثر در افزایش جمعیت کار کنیم. تا روی آن عوامل کار نکنیم، اقدامات دیگر فایده چندانی ندارد. بهتر است فکرهای اساسی بکنیم. من بارها تاکید کردهام که این غده سرطانی را که طی 200سال گذشته بدون نظارت، بزرگ و بزرگتر شده است، باید جراحی کرد. پیشبینی زلزله نقشی برای تهران ندارد. اولا پیشبینی زلزله به این سادگیها هم نیست که بگوییم تا یک سال یا دو سال دیگر زلزله میآید. من فکر میکنم تا 40، 50 سال دیگر هم نتوان وقوع زلزله در یک شهر را پیشبینی کرد. برخی میگویند زلزله اصلا قابل پیشبینی نیست، اما من فکر میکنم زلزله قابل پیشبینی هست اما احتیاج به زمان دارد.
ما پارامترهای بسیاری برای پیشبینی زلزله نیاز داریم؛ ولی برای شهر تهران باید فکر اساسی کرد. تا شهرهای دیگر به قدر کافی جاذبه نداشته باشند، هر روز بر جمعیت تهران افزوده میشود.
در مورد اینکه تهران به عنوان پایتخت سیاسی و اجتماعی باقی بماند، چه نظری دارید؟
به نظر من اشتباه است؛ چون شهر تهران خودش مشکلات زیادی دارد و اگر پایتخت باقی بماند، مشکلات دیگری هم بر آن اضافه میشود. برای مثال الان کرج را استان کردند، به نظر شما چه مشکلی از مشکلات کرج حل شده است؟ به نظر من که مشکلی حل نشده است.
به نظرم این کار را کردند که زیر سایه تهران نباشد.
ولی به نظر من همچنان زیر سایه تهران خواهد ماند؛ منتها اگر تا چند دهه دیگر، جاذبههایش بیشتر شود و افراد کمتری به تهران مراجعه کنند. ولی تا زمانی که جاذبههای شغلی و رفاهی و موارد دیگری از این دست وجود داشته باشد، مردم به تهران میآیند. برای مثال ما اکنون اسلامشهر را داریم با جمعیت حدود نیم میلیونی. اسلامشهر چه جاذبهای دارد؟ این شهر بیشتر به عنوان مکان سکونتی کمهزینه مطرح است. فرض کنید شهر ری و ورامین را هم استان کنیم، اینها دردی را دوا نمیکند. باید سعی کنیم، شهرهای دیگر هم دارای جاذبههایی شوند تا جمعیت را به سمت خود بکشند. برای این کار لازم است قطبهای صنعتی را در شهرهای دیگر به وجود آوریم. به نظر شما چرا در هر روستایی در آلمان یک کارخانه وجود دارد؟ به نظر من روستاهای آلمان، امکانات بیشتری نسبت به شهرهایش دارند و کمتر پیش میآید مردم برای انجام کاری به شهر مراجعه کنند. تا تهران جاذبههای اینگونه دارد، همچنان بر جمعیتش افزوده میشود و نمیتوان در چهار، پنج سال یا 10 سال آینده کاری برای تهران انجام داد، بلکه به نظر من ما به نیم قرن زمان احتیاج داریم و امیدوار باشیم که در این نیم قرن زلزلهای در تهران روی ندهد. در این مدت هم لازم است دولتمردان دست به کار شوند و پایتخت را جابهجا کنند. الان تهران بزرگ حدود 50 دانشگاه دارد. کدام شهر در کشور پیشرفته 10 تا دانشگاه دارد؟ دانشگاهها را باید در شهرهای مختلف پخش کرد. دانشگاه آزاد از این لحاظ کار بسیار خوبی کرد و در شهرهای مختلف، واحدهای دانشگاهی به وجود آورد.
در چند سال اخیر مردم بارها در اخبار شنیدهاند که مشکل پیشبینی زلزله حل شده و کسانی مدعی میشوند فنآوری هایی عرضه کردهاند که با استفاده از آنها میتوان زلزله را پیشبینی کرد. به نظر شما برخورد واقعبینانه با این پدیده چگونه است؟
هنوز در هیچ کشور جهان، زلزله به صورت سیستماتیک قابل پیشبینی نیست. ممکن است برای یک گسل بخصوص بتوان دستگاههایی نصب و اطلاعاتی از آن تهیه کرد، اما تا این لحظه، زلزله به شکل کلی قابل پیشبینی نیست. البته یک زلزله از چند موج تشکیل شده که یکی چند ثانیه بعد از دیگری از راه میرسند و اگر بدانیم که زلزله واقعا بزرگی در راه است، مثلا میتوان راکتورهای هستهای را خاموش کرد یا مثلا همه چراغهای راهنمایی و رانندگی را قرمز کرد و اقدامهایی از این دست. ولی تا کنون کسی نتوانسته زلزله را به شکل سیستماتیک پیشبینی کند. به عقیده من، هم اکنون زلزلهشناسی و به ویژه بخش پیشبینی زلزله، مرحله کودکی را پشت سرمیگذارد.
ولی موضوع ساخت دستگاهی برای پیشبینی زلزله، در چند رسانه و روزنامه مطرح شده است.
به نظر من درباره این موضوع باید بحث کرد و به کسانی که چنین ادعاهایی دارند باید گفت شما مردم را فریب میدهید. جالب است در جایی زلزله میآید و چند نفر هم کشته میدهد، اما این فرد مدعی اختراع دستگاه پیشبینی زلزله می گوید هنوز آزمایشهای مربوط به ساخت دستگاه من کامل نشده است! متاسفانه من هم در روزنامهها خواندم که گفتند ما در زمینه پیشبینی زلزله پیشتاز هستیم که واقعیت ندارد و این سخنان، فریب مردم است. اگر این ادعاها در رسانههای جهان منتشر شود، دیگران نتیجه میگیرند که ادعاهای ما واهی است. البته این مشکل از رسانهها هم هست که هر ادعایی را بدون تحقیق منتشر میکنند. آنها باید پیش از انتشار چنین اخباری، از افرادی که کارشناساند، نظرخواهی کنند و بپرسند این ادعا چقدر صحت دارد. در ضمن کسی هم که پست و مقامی هم دارد، نباید به خودش اجازه بدهد، چنین ادعاهایی را منتشر کند. من به کسانی که چنین ادعاهایی کردند، گفتم شما پیش از آنکه ادعاهای خودتان را در روزنامه های ما منتشر کنید، در یک مجله بینالمللی منتشر کنید. در این نشریات داورانی هستند که با ذرهبین ادعاهای مختلف را بررسی میکنند. بعد که این دستاورد به نام شما ثبت شد، میتوانید این خبر را در رسانههای عمومی منتشر کنید. پس خلاصه آنکه این روش برخورد با موضوع، علمی نیست. موضوع پیشبینی زلزله و امکانپذیربودن یا نبودن آن هم یک بحث علمی است و باید در چارچوبهای علمی به آن پرداخت.
به نظر من افرادی که چنین ادعاهایی را مطرح میکنند، حتی اگر پست و سمتی هم داشته باشند، صلاحیت علمی ندارند. به نظر من انگیزه برخی از افرادی که سمتی دارند و چنین ادعاهایی را مطرح میکنند، گرفتن بودجه است. مسوولانی هم که بودجه در اختیارشان هست، باید پیش از تخصیص بودجه، تحقیق کنند که آیا این ادعاها معتبر هست یا نه.
از مسجدسلیمان تا فرانکفورت
دکتر «بهرام عکاشه» متولد ۱۳۱۵ در مسجدسلیمان، متخصص برجسته زلزلهشناسی و زمینشناسی و پیشگام علم زلزله شناسی ایران است. دکتر «عکاشه» تحصیلاتش را در سال 1347 در آلمان به اتمام رساند. یک سال هم دستیار آزمایشگاه بود و برای دانشجویان تدریس میکرد، علاوه بر آن مسئول ثبت داده های زلزله در یک پایگاه زلزلهسنجی در غرب فرانکفورت بود. هرچند امکان اقامت و کار در دانشگاههای آلمان برای او فراهم بود، اما به ایران بازگشت و کار علمی- پژوهشیاش را در میهن پی گرفت. او از سال ۱۳۴۸ در موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مشغول فعالیت شد و در سال ۱۳۶۴ به مرتبه استادی رسید. وی سالها رئیس بخش زلزلهشناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بود. وی همچنین مدت ۱۴سال ریاست گروه ژئوفیزیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال را بر عهده داشته است. دکتر «عکاشه» همواره نسبت به خطر وقوع زلزله در تهران هشدار داده و از طرفداران تغییر محل پایتخت به منظور به حداقل رسانیدن تلفات ناشی از زلزله احتمالی است.
انتهای پیام
نی نی سایت
دیدگاهتان را بنویسید