
ما برای بهبود خدمات خود از کوکیها استفاده میکنیم. جزئیات بیشتر را در صفحه “حفظ حریم خصوصی کاربران” در وبسایت دویچه وله بخوانید.
ظاهرا نظرسنجی در مورد مذاکره و رابطه با آمریکا، به رغم مخالفتهای شدید در حال انجام است و موافقان بهبود روابط دو کشور در اکثریت هستند. در در یک نظرسنجی ۷۵ درصد به مثبت بودن مذاکرات هستهای خوشبین هستند.
حامیان حسن روحانی در انتخابات ۹۲
حسن روحانی دهم مهرماه در واکنش به انتقادها به گفتگوی تلفنی او با باراک اوباما، همتای آمریکاییاش و اقدامهای دولت برای کاهش تنش میان دو کشور گفت، از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواسته “نظر مردم را بگیرند” تا مشخص شود چند درصد با حرکت دولت موافق و چه میزان مخالفاند.نظرسنجی رابطه با امریکا
مخالفت اصولگرایان تندرو و حامیان سرسخت رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای با این نظرسنجی از همان زمان آغاز شد و همچنان با شدت تمام ادامه دارد.
به رغم این مخالفتها، سخنگوی دولت، محمد باقر نوبخت در حاشیه نشست هفدهم مهرماه هیئت وزیران اعلام کرد که دستور انجام این نظرسنجیها صادر شده و سایت خبری نامهنیوز نتایج اولیه آن را منتشر کرد.
اکثریت خواهان بهبود رابطه با آمریکا
سایت خبری نامه، که گفته میشود وابسته به وزیر دادگستری مصطفی پورمحمدی است پنجشنبه (۲۵ مهر/ ۱۷ اکتبر) نوشت: «نتایج اولیه این نظرسنجی نشان میدهد که اکثر مردم خواهان تغییر در نوع روابط این و آمریکا هستند.»
بنا بر این گزارش تا کنون ۸۰ تا ۹۰ درصد از پرسششوندگان گفتهاند که “خواهان تغییر در نوع روابط این دو کشور هستند” و در میان مخالفان نیز درصد قابل توجهی “موافقت خود را با حذف شعار مرگ بر آمریکا از نماز جمعه و مجامع عمومی اعلام کردهاند.”
منبع این خبر “شنیدههای خبرنگار نامه” ذکر شده و در آن اشارهای به پرسشهای نظرسنجی، میزان شرکتکنندگان و زمان دقیق انجام آن نشده است.
گرچه با اصل نظرسنجی مخالفتهای شدیدی میشود، “نتایج اولیه نظرسنجی” هنوز با واکنش خاصی روبرو نبوده است. مقامهای دولتی نیز تاکنون آن را تایید یا تکذیب نکردهاند.
۷۵ درصد خوشبین به نتیجه مذاکرات
دولت حسن روحانی تنشزدایی در رابطه با کشورهای غربی، به ویژه آمریکا را پیشفرض پیشرفت مذاکرات هستهای، لغو یا کاهش تحریمها و بهبود اوضاع اقتصادی کشور عنوان میکند.
تا چه میزان آمریکاستیزی در ایران رواج دارد؟ (عکس از آرشیو)
تازهترین دور مذاکرات هستهای در ژنو (۲۳ و ۲۴ مهر/ ۱۵ و ۱۶ اکتبر) موضوع نظرسنجی دیگری است که خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) برگزار کرده و نتایج آن جمعه ۲۶ مهر منتشر شد.
خبرگزاری ایسنا از یک روز پیش از آغاز مذاکرات و طی سه روز از مخاطبان اینترنتی خواسته به این پرسش پاسخ دهند که “تا چه اندازه به مثبت بودن نتایج مذاکرات ژنو خوشبین هستید؟”
مطابق این گزارش در مجموع ۷۵ درصد از کسانی که در این نظرسنجی شرکت کردهاند”خیلی” یا “تا حدودی” به نتایج مذاکرات ژنو خوشبین هستند.
نظرسنجی و “اسلام تشریفاتی” دولت
امام جمعه مشهد احمدعلمالهدی، ۲۴ مهر، در مخالفت با نظر سنجی دولت، “استکبار ستیزی” را از “اصول اساسی انقلاب” میخواند و میپرسد: «مگر میتوان در اصول اساسی انقلاب اقدام به نظرسنجی کرد؟»
بنابر گزارشها علمالهدی در ادامه گفت: «ما شهدای زیادی را در راه همین اصول از دست دادیم و امروز عدهای که قائل به اسلام تشریفاتی هستند نظرسنجی رابطه با آمریکا را مطرح میکنند.»
ظاهرا شماری از اصولگرایان نگرانند که موافقت اکثریت شهروندان با بهبود رابطه با آمریکا نظر رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای را “زیر سوال ببرد” و به همین دلیل نظرسنجی در این مورد را “خیانت به کشور” میخوانند.
جعفر شجونی، دبیر جامعه وعاظ تهران و عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی نظرسنجی در مورد رابطه به آمریکا را “اقدامی خطرناک” توصیف کرده و میگوید: «ما نمیتوانیم امام و رهبری را زیر سوال ببریم و برای خود اوهامی را راسالامور قرار دهیم.»
شجونی، ۱۳ مهرماه، نظر رهبر جمهوری اسلامی را تنها شاخص تصمیمگیری در مورد آمریکا عنوان میکند و به سایت فرارو میگوید: «نیازی نیست یک مُشت واداده و بیاطلاع برای ما نظر دهند. در این نظرسنجی قصد دارند نظر وادادهها، نادانها و کسانی که از همه جا بیخبر هستند را جویا شوند.»
ایران و کشورهای ۱+۵ توافق کردند جزییات مذاکرات ژنو را محرمانه نگه دارند. با این همه برخی رسانههای غربی ادعا میکنند به اطلاعاتی در مورد پیشنهادهای هستهای ایران و طرح محمد جواد ظریف دست یافتهاند. (18.10.2013)
در حالیکه اغلب محافل سیاسی غرب روند مذاکرات هستهای را مثبت ارزیابی میکنند، اسرائیل مخالف کاهش تحریمهای بینالمللی و خواهان اقدامات عملی از سوی ایران است. (17.10.2013)
چهارمین نشست مذاکرات نمایندگان ایران و ۱+۵ در ژنو به پایان رسید. طرفین در پایان دو روز مذاکرات بیانیه مشترک صادر کردند. کاترین اشتون و محمد جواد ظریف پس از نشست نهایی در یک کنفراس خبری حضور یافتند. (16.10.2013)
کرە جنوبی و جمهوری اسلامی ماه آینده، برای رفع اختلافات دو کشور بر سر داراییهای مسدود شدە ایران، در سئول نشست مشترک برگزار میکنند. بیش از ٧ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران، در بانکهای کره جنوبی بلوکه شدە است.
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در گزارش خود به پارلمان فرانسه درباره روند پیشرفت مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین، امکان دست یافتن به توافق «در یک چارچوب زمانی واقعبینانه» را بعید خواند.
ماریا رسا و دمیتری موراتف جایزه صلح نوبل را در اسلو دریافت کردند. اعطای جایزه به آن دو، گامی در راه حمایت از روزنامهنگارانی عنوان شده که به دنبال روشنگری هستند. این تنها جایزه نوبلی بود که امسال به صورت حضوری اعطا شد.
© 2022 Deutsche Welle |
حریم خصوصی کاربران |
توضیح دسترسیپذیری |
شناسنامه |
تماس
| نسخه موبایل
ما برای بهبود خدمات خود از کوکیها استفاده میکنیم. جزئیات بیشتر را در صفحه “حفظ حریم خصوصی کاربران” در وبسایت دویچه وله بخوانید.
حسن روحانی هفته گذشته اعلام کرد که از دو موسسه نظرسنجی خواسته نظر دقیق مردم را درباره گفتوگوی تلفنی او با اوباما به عنوان گام نخست دولت برای بهبود روابط جویا شوند. این تصمیم با واکنشهای مختلفی روبرو شده.
گفتگوی کوتاه تلفنی حسن روحانی با همتای آمریکاییاش باراک اوباما با واکنشهای مختلفی روبرو شده است. اصولگرایان تندرو این اقدام را محکوم کردهاند و فرمانده سپاه پاسداران آن را یک “اشتباه تاکتیکی” خوانده است. حسن روحانی صبح چهارشنبه، دهم مهرماه در حاشیه نشست هیئت دولت در مورد مکالمه تلفنی خود با اوباما به خبرنگاران گفت، از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواسته “نظر مردم را بگیرند که با حرکت دولت موافق هستند و آنهایی که مخالف هستند، چند درصد هستند؟” در سه روز گذشته همین نظرسنجی، علنی یا محرمانه بودن آن و تاثیری که بر تقویت یا تضعیف موقعیت ایران در مذاکرات احتمالی آینده دارد موضوع بحثهای موافق و مخالف فراوانی شده است. اقدامی “نپخته و نسنجیده” خبرگزاری مهر روز شنبه (۱۳ مهر/ ۵ اکتبر) از قول محمدحسن قدیری ابیانه، کارشناس مسائل سیاسی، برگزاری نظرسنجی در مورد رابطه با آمریکا را اقدامی نپخته و نسنجیده عنوان کرد. قدیری ابیانه گفت: «دوفرض وجود دارد. یکی اینکه اکثریت مردم بگویند مخالفند. در این صورت راه برای مذاکره دشوار خواهد شد و دست دولت تا حدودی بسته. دیگر اینکه اکثریت بگویند با مذاکره و یا حتی برقراری رابطه با آمریکا موافقند که راه بر امتیازگیری دولت از طرف آمریکایی بسته خواهد شد و این به نفع آمریکا است.» علی خرم کارشناس مسائل بینالملل در گفتوگو با سایت خبری فرارو میگوید به دلیل تیرگی روابط ایران و آمریکا در ۳۵ سال گذشته برقراری رابطه برای عدهای تابو شده و ممکن است آن را به معنای زیر پا گذاشتن اصول ارزیابی کنند. به نوشته فرارو خرم در ادامه افزود: «لذا برای اینکه مشخص شود آحاد مردم نسبت به این قضیه چه نظری دارند اقدام به انجام نظرسنجی میشود. در این شرایط اگر اکثریت موافق بودند بدون داشتن تردید میتوان این کار را انجام داد.» نظرسنجی، اول از شهدا و اسرا احمد کریمی اصفهانی، دبیرکل جامعه انجمن اسلامی اصناف و بازار عملکرد روحانی و وزیر خارجه در آمریکا را “مقتدرانه و عقلانی” خوانده و میگوید: «اینکه قصد دارند درباره رابطه ایران و آمریکا نظرسنجی انجام دهند به این دلیل است که میخواهند ببینند نظر مردم در این باره چیست و تا چه حدودی مردم با این موضوع مشکلی ندارند و به نظر بنده اشکالی در این کار وجود ندارد.» نظرسنجی رابطه با امریکا
مخالفان عادیسازی مناسبات ایران و آمریکا
حمید رسایی، نماینده اصولگرای مجلس گفتوگوی تلفنی با اوباما را “به ضرر منافع ملی” خواند و به فرارو گفت: «بنده معتقدم در این باره اصلا نیازی به نظرسنجی نیست چرا که اولا ما نظرسنجی علمی در کشور نداریم و دوم اینکه در مسیری که رهبر انقلاب با عنوان نرمش قهرمانانه برای آقای روحانی تبیین و مشخص کردند چنین راهکارهایی پیشبینی نشده است.» رسایی خطاب به روحانی و “هر کسی که دنبال نظرسنجی برای رابطه با آمریکا است” میگوید: «نظرسنجی را ابتدا از شهدا، خانواده شهدا، جانبازان و اسرا شروع کنید و سپس از کسانی که هزینه خونی بابت این مقاومت ۳۵ ساله ندادند نظرسنجی کنید.» نظرسنجی “خطرناک و خائنانه” است ظاهرا اصولگرایان تندرو نگرانند که اکثریت جامعه نظری متفاوت با نظر حکومت داشته باشند. جعفر شجونی دبیر جامعه وعاظ تهران و عضو شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی این نگرانی را آشکارتر بیان میکند و نظر “ملت واقعی” را پیشاپیش منفی میخواند. شجونی به سایت فرارو گفت: «این حرکت، اقدام خطرناکی است. ما نمیتوانیم امام و رهبری را زیر سوال ببریم و برای خود اوهامی را راسالامور قرار دهیم.» دبیر جامعه وعاظ در ادامه شهروندانی که احتمالا با اقدام دولت موافق هستند را “نادان و واداده” میخواند: «نیازی نیست یک مُشت واداده و بیاطلاع برای ما نظر دهند. در این نظرسنجی قصد دارند نظر وادادهها، نادانها و کسانی که از همه جا بیخبر هستند را جویا شوند.» جعفر شجونی در خاتمه گفت: «بنده به نتیجه این نظرسنجی اعتمادی ندارم. اصلا اظهار نظرسنجی نشانه ضعف روحیه انقلابیون است. بنده با این نظرسنجی مخالفم و معتقدم اقدام به این کار اقدامی خائنانه است.» بازتاب افکار و خواست عمومی محسن گودرزی، استاد دانشگاه در یادداشتی که شنبه، ۱۳ مهر در روزنامه شرق منتشر شد نوشت: «افکار عمومی نتیجه گفتوگوی آزادی است که عمدتا در رسانه صورت میگیرد و نظرسنجیها بازتابی از این جریان و شیوه تصمیمگیری گروههای مختلف مردم است.» گودرزی نظرسنجی را همان صندوق رای میخواند که در فاصله زمانی کوتاه و درباره موضوعات مختلف به میان مردم آورده میشود. او تاکید میکند که “اغراق نیست اگر بگوییم نظرسنجی، هیچ جایگزین دیگری ندارد.” به اعتقاد این استاد دانشگاه، نتایج نظرسنجی اگر با رعایت موازین علمی و بهصورت بیطرفانه انجام شود، بازتابی دقیق از افکارعمومی و خواست عمومی مردم خواهد بود. نظرسنجی و دایره بسته تصورات حاکمان محسن گودرزی موثر بودن نظرسنجی را وابسته به محرمانه نماندن نتایج آن ارزیابی میکند: «تنها انجام نظرسنجی کافی نیست، آنچه نظرسنجی را به ابزاری دقیق در سیاستگذاری تبدیل میکند، استقلال، بیطرفی علمی و امکان گفتوگو درباره نتایج است.» بر این اساس انتشار نتایج نظرسنجیها میتواند به “جریان گفتوگوی عمومی دامن بزند” و از این طریق فهم ما را از دیگرانی که با ما متفاوتند و نظراتی مخالف دارند، افزایش دهد. گودرزی در خاتمه یادداشت خود نوشت: «در نبود نظرسنجیهای دقیق علمی، هم جامعه از شناخت خود محروم میماند و هم صاحبان قدرت در دایره تصورات خود محبوس میشوند.» ظاهرا این همان وضعیتی است که امثال شجونی در آن گرفتارند و مخالفان احتمالی را “ملت واقعی” نمیدانند.
آیتالله خامنهای در تازهترین اظهارات خود بار دیگر آمریکا را عهدشکن و در تصرف “صهیونیسم” دانست. او گفت اگرچه با بخشی از اقدامات سفر نیویورک موافق نیست اما به دیپلماسی دولت خوشبین است و از دیپلماسی حمایت میکند. (05.10.2013)
خطیب پیش از نماز جمعه تهران با دفاع از سیاست خارجی دولت روحانی تصریح کرد که اقدامهای دولت مورد تأیید رهبر جمهوری اسلامی است. با این حال برخی نمازگزاران پرچم آمریکا و تصاویر باراک اوباما را به آتش کشیدند. (05.10.2013)
جان کری به اسرائيل اطمینان داد که آمریکا تنها به آنچه ایران در مورد هدفها و برنامه اتمی خود میگوید بسنده نمیکند. او افزود که پیشرفت در روابط با این کشور وابسته به گامهایی است که ایران در جهت “مصالحه” برمیدارد. (03.10.2013)
حسن روحانی رئیسجمهور ایران میگوید که ایران خواهان تنش با هیچ کشوری از جمله آمریکا نیست و معتقد است که میتوان تنش موجود را کاهش داد. وی همچنین گفت که عملکرد او در نیویورک حاصل تدبیر رهبر جمهوری اسلامی بوده است. (02.10.2013)
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری تاکید کرده است که “شعار مرگ بر آمریکا” باید ادامه یابد. در همین حال اکبر هاشمی رفسنجانی گفته است که آیتالله خمینی با حذف شعار “مرگ بر آمریکا” موافق بوده است. (02.10.2013)
باراک اوباما در دیدار با نخستوزیر اسرائیل آمادگی ایران برای مذاکره را ناشی از تاثیر تحریمها خواند و گفت که گزینه نظامی علیه این کشور همچنان روی میز است. این سخنان با واکنش تند محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران روبرو شد. (01.10.2013)
وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا گفت که توافق با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور ممکن است ظرف سه ماه آینده حاصل شود. جان کری همچنین تصریح کرد که این توافق میتواند رابطه ایران و آمریکا را بهبود بخشد. (30.09.2013)
حسن روحانی بر پایبندی دولت به “تحول در مناسبات خارجی که یک خواست ملی است” تاکید کرده است. همزمان تندروها کل سفر روحانی را به سود آمریکا ارزیابی میکنند و بهبود مناسبات ایران و آمریکا را نامحتمل میدانند. (30.09.2013)
کرە جنوبی و جمهوری اسلامی ماه آینده، برای رفع اختلافات دو کشور بر سر داراییهای مسدود شدە ایران، در سئول نشست مشترک برگزار میکنند. بیش از ٧ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی ایران، در بانکهای کره جنوبی بلوکه شدە است.
ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه در گزارش خود به پارلمان فرانسه درباره روند پیشرفت مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین، امکان دست یافتن به توافق «در یک چارچوب زمانی واقعبینانه» را بعید خواند.
ماریا رسا و دمیتری موراتف جایزه صلح نوبل را در اسلو دریافت کردند. اعطای جایزه به آن دو، گامی در راه حمایت از روزنامهنگارانی عنوان شده که به دنبال روشنگری هستند. این تنها جایزه نوبلی بود که امسال به صورت حضوری اعطا شد.
© 2022 Deutsche Welle |
حریم خصوصی کاربران |
توضیح دسترسیپذیری |
شناسنامه |
تماس
| نسخه موبایل
حسن روحانی رییس جمهور در جمع خبرنگاران گفته است «از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواسته ام نظر مردم را بگیرند که با حرکت دولت در سفر به امریکا و مذاکره موافق هستند و آنهایی که مخالف هستند چند درصد هستند »
حسن روحانی رییسجمهور در جمع خبرنگاران گفته است: «از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواستهام نظر مردم را بگیرند که با حرکت دولت در سفر به امریکا و مذاکره موافق هستند و آنهایی که مخالف هستند چند درصد هستند؟»
این بخش از اظهارات رییسجمهور کشورمان با واکنشهای مختلفی مواجه شده است. اما نگارنده میخواهد از زوایای دیگری به این مساله بپردازد:
نظرسنجی رابطه با امریکا
۱. سفر روسای جمهور به امریکا به بهانههای مختلف و برگزاری نشست و سخنرانی و انجام مصاحبه با رسانههای مختلف امری مسبوق به سابقه است و دستکم رییسجمهور پیشین در این زمینه رکوردشکن بوده و پس از بازگشت به ایران نیز همیشه با استقبال و نذر و نیاز اشخاصی مواجه شده است که در خط مقدم مبارزه با امریکا قرار دارند، بنابراین این بخش از حرکت دولت در سفر به امریکا امر مرسومی است که نیازی به نظرسنجی ندارد. مذاکره مقامات ایرانی با مقامات امریکایی هم مسالهیی نیست که تازه حادث شده باشد و پیش از این هم بارها میان مقامات دو کشور درباره مسائل مختلف دیدار و مذاکره صورت گرفته است. وانگهی نفس برقراری رابطه و مذاکره رییسجمهور ایران با رییسجمهور امریکا هم امر بدیعی نیست که برای نخستین بار رخ داده باشد، زیرا پیش از این نیز آقای احمدینژاد خارج از عرف سیاسی با نوشتن نامههای سرگشاده مفصل خطاب به جرج بوش و اوباما روسای جمهور امریکا و دعوت از آنان برای مناظره، خیلی تلاش کرده است تا باب گفتوگو با روسای جمهور امریکا را بگشاید، تا جایی که خطیب نماز جمعه تهران آن را «عملی فوقالعاده»، «مشحون به کرامات و معجزه» و از «الهامات خدا» خوانده و از صدا و سیما و وزارتخانههای علوم و آموزش و پرورش میخواهد که به آن پوشش مناسب داده شود.
بنابراین تنها تفاوت محسوس رفتار رییس دولت جدید با عملکرد همتای پیشین خود در سفر به امریکا در دو چیز است:
اول- استفاده از تکنولوژی و وسیله ارتباطی مدرنتری به نام تلفن ماهوارهیی به جای نامه نوشتن یکطرفه و بیپاسخ ماندن آن
دوم- دو سویه شدن ارتباط و مذاکره توام با رعایت آداب و نزاکت دیپلماتیک و حفظ عزت، منزلت و حیثیت جمهوری اسلامی ایران و شؤونات رییسجمهور آن.
طرفه آنکه پس از گفتوگوی تلفنی میان دو رییسجمهور، قبح مذاکره میان روسای جمهور ایران و امریکا از بین رفته است و انجام نظرسنجی برای بررسی حسن و قبح یک عمل انجام شده جز آنکه هزینهیی را به کشور تحمیل کند حاصل دیگری ندارد و حتی در بدبینانهترین احتمال یعنی بد قلمداد شدن این اقدام از سوی مردم، آب رفته را هم دیگر نمیتوان به جوی برگرداند.
۲. اگر مقصود روحانی از بیان عبارت «حرکت دولت در سفر به امریکا و مذاکره» و ارجاع داوری درباره آن به مردم از طریق نظرسنجی، یافتن راهحلی محترمانه و مشروع برای ادامه مذاکره میان روسای جمهوری دو کشور و در عالیترین وجه آن برقراری رابطه دوستانه با امریکاست باز به دلایلی که اشاره میشود توسل به نظرسنجی در این مورد نیز چندان موضوعیتی ندارد، زیرا:
اولا- قطع رابطه ایران و امریکا متاثر از شور و فضای حادث شده پس از انقلاب اسلامی در ایران و مبتنی بر اراده دو دولت بوده است، نه ناشی از اراده ملی یا الزامات شرعی و قانونی تا نیاز به کشف اراده جدید مردم یا رفع موانع شرعی و قانونی باشد. اگر دولت روحانی به این نتیجه رسیده است که معذورات و محذورات دولتهای پیشین در این مورد که هیچ وجه قانونی هم ندارد مرتفع شده است، احیای روابط دوستانه نیازی به نظرسنجی ندارد مگر اینکه ادعا شود این قطع رابطه ناشی از اراده ملی بوده است. ۱۸ میلیون رای مردم به روحانی به خاطر بیان مواضع متفاوتش با عقاید مانوس در سیاست خارجی و داخلی، بزرگترین مانع برای توسل مخالفین به چنین دستاویزی است!
ثانیا- به موجب ماده ۱ قانون وظایف وزارت امور خارجه مصوب ۲۰/۱/۶۴ که به تایید شورای نگهبان نیز رسیده است: «وزارت امور خارجه عهدهدار اجرای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است.»
بند ۱ ماده ۲ همین قانون تصریح میکند: «بررسی، برقراری، تنظیم، حفظ و توسعه روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران با سایر دولتها و سازمانهای سیاسی بینالمللی و نظارت و اشراف بر سایر روابط خارجی» از جمله مسوولیتهای قانونی وزارت امور خارجه است و در تبصره ذیل همین ماده نیز تاکید شده است: «برقراری و قطع روابط سیاسی با تصویب هیات وزیران انجام خواهد گرفت.» لذا از حیث قانونی هم قانونگذار، تکلیف دولت را کاملا مشخص و مسوولیت کامل اجرای سیاست خارجی، برقراری و قطع روابط سیاسی و چگونگی استفاده از روشهای دیپلماتیک را به طور کامل بر عهده دولت گذاشته است. بر این اساس باز دولت بینیاز از انجام هرگونه نظرسنجی برای اجرای سیاست خارجی خود است، با این قید که طبق اصل ۱۵۲ قانون اساسی در هر حال موظف است سیاست خارجی خود را «بر اساس نفی هر گونه سلطهجویی و سلطهپذیری، حفظ استقلال همهجانبه و تمامیت ارضی کشور، دفاع از حقوق همه مسلمانان و عدم تعهد در برابر قدرتهای سلطهگر و روابط صلحآمیز متقابل با دول غیرمحارب استوار است.» تنظیم کند. همان طورکه ملاحظه میشود اصل ۱۵۲ قانون اساسی هم تنها در مقام بیان مختصات، جهتگیریها و اهداف دیپلماسی است و به هیچوجه رابطه و مذاکره با کشوری مانند امریکا را نفی نمیکند. بنابراین با توجه به وجود ظرفیتهای قانونی و عقلانی مستحکم، از دولت روحانی انتظار میرود با استفاده از همین ظرفیتها و بدون توجه به دیپلماسی خیابانی و فارغ از هیاهوهای بیمنطق، تنها با در نظر گرفتن مصالح و منافع ملی به هر طریق ممکن که میتواند در چارچوب مفاد اصل ۱۵۲ قانون اساسی و با تاکید بر حفظ احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی یکدیگر، دیوار بلند بیاعتمادی میان ایران و کشورهای غربی و به ویژه امریکا را از میان برداشته یا دستکم کوتاه کند و در این مسیر نیازی به نظرسنجی است.
اکبر اعلمی
منبع تصویر، ISNA
انتقادات شدیداللحن احمد علم الهدی در شرایطی انجام شده که پیشنهاد انجام نظرسنجی در مورد سیاست خارجی دولت، توسط حسن روحانی صورت گرفته است
احمد علم الهدی، امام جمعه مشهد در مراسم نماز عید قربان گفت: “یک عده که قائل به حاکمیت اسلام در زندگی بشر نیستند زمزمه مسموم سر میدهند که رابطه با آمریکا را به نظرسنجی بگذارند.”
آقای علم الهدی چهارشنبه ۲۴ مهر (۱۶ اکتبر) در خطبه های نماز عید قربان مشهد اظهار داشت: “مگر اصول انقلاب قابل نظرسنجی است؟ همه شهدای ما برای استکبارستیزی قیام کردهاند و پایه این انقلاب استکبارستیزی است.”
توصیف مدافعان نظرسنجی رابطه با آمریکا به کسانی که “زمزمه مسموم سر میدهند” در شرایطی انجام شده که
پیشنهاد انجام نظرسنجی در مورد سیاست خارجی دولت، توسط حسن روحانی رئیس جمهور ایران صورت گرفته است.نظرسنجی رابطه با امریکا
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران هفته گذشته خبر داد که آقای روحانی دستور انجام نظرسنجی در مورد دستاوردهای سفر رئیس جمهور به نیویورک را صادر کرده است. سفری که در پی انجام آن، رئیس دولت یازدهم به خاطر مکالمه تلفنی خود با رئیس جمهور آمریکا مورد
انتقاد گروهی از محافظه کاران قرار گرفت.
عده ای از محافظه کاران، پیشنهاد برگزاری نظرسنجی در مورد سیاست خارجی دولت را نیز مورد انتقاد قرار داده اند.
احمد علم الهدی در بخش دیگری از خطبه های امروز نماز عید قربان، ادعای موافقت رهبر سابق جمهوری اسلامی با حذف شعار مرگ بر آمریکا را “دروغ بزرگ” خواند و افزود: “نسبت دادن رابطه با آمریکا به امام خمینی خیال باطل برخی افراد است.”
وی همچنین روزنامه هایی که “عکس فردی را چاپ کردهاند و زیر آن نوشتهاند امام فرموده که مرگ بر آمریکا باید حذف شود” را “قلم به دستان خائن” و “جاده صافکن آمریکا” توصیف کرد.
ظاهرا اشاره آقای علم الهدی به انعکاس مطبوعاتی اظهارات اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام راجع به موافقت آیت الله خمینی با حذف شعار مرگ بر آمریکا از مناسبت های رسمی است.
سایت آقای رفسنجانی، هفته پیش به بازنشر بخشی از اظهارات چند سال پیش این مقام حکومتی پرداخت که از موافقت رهبر سابق ایران با حذف این شعار حکایت داشت.
در پی انتشار این خاطرات، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام هدف
انتقادات شدیدی از جانب مخالفان برقراری رابطه با آمریکا قرار گرفت.
© 2022 بی بی سی. بی بی سی مسئول محتوای سایت های دیگر نیست. سیاست ما درباره لینک دادن به سایت های دیگر.
The online version of the Iranian daily Hamshahri
نتایج یک نظرسنجی جدید حاکی است مردم آمریکا امیدوار نیستند رئیسجمهور بعدی کشورشان بتواند رابطه با ایران را بهبود ببخشد.
به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، شرکتکنندگان در یک نظرسنجی جدید درباره اینکه «جو بایدن»، رئیسجمهور منتخب آمریکا بتواند بهبودی در رابطه آمریکا با ایران ایجاد کند ابراز تردیده کردهاند.
نتایج نظرسنجی «اکونومیست/یوگاو» نشان میدهد تنها ۳۵ درصد از آمریکاییها معتقدند که جو بایدن قادر خواهد بود رابطه با ایران را بهتر کند.
در مقابل ۵۲ درصد از شرکتکنندگان در این نظرسنجی معتقدند که رابطه آمریکا با ایران در وضعیت فعلی باقی خواهد ماند و یا از این بدتر خواهد شد. ۱۳ درصد گفتهاند که اطمینانی در خصوص اینکه رابطه دو کشور چه خواهد شد ندارند. نظرسنجی رابطه با امریکا
طبق نتایج نظرسنجی اکونومیست/یوگاو، ۳۵ درصد از آمریکاییها گفتهاند که رابطه آمریکا با ایران در دوران ریاستجمهوری بایدن بدتر خواهد شد. ۱۷ درصد گفتهاند که هیچ تغییری در وضعیت روابط دو طرف حاصل نخواهد شد.
موسسه «یوگاو» در توضیح درباره روششناسی این تحقیق گفته این نظرسنجی در میان ۱۵۰۰ آزمودنی که معرف جامعه آمریکا بودهاند انجام شده است. حاشیه خطای نظرسنجی ۳.۲ درصد برای کل نمونه بوده است.
«جو بایدن» نامزد حزب دموکرات در مصاحبهای روز گذشته شرط و شروط جدیدی برای بازگشت به برجام مشخص کرده بود. بایدن در آن مصاحبه با نیویورکتایمز علیرغم بیان اینکه هنوز بر سر موضع خود درباره بازگشت به برجام ایستاده گفت قصد دارد وارد «مذاکرات تکمیلی»، در خصوص طولانی کردن محدودیتهای ایران ذیل برجام شود.
بایدن در پاسخ به این سئوال که آیا موضعش درباره برجام هنوز همان موضع مطرحشده در یادداشت چند هفته قبلش در وبگاه «سیانان» است یا خیر گفت: «کار دشوار خواهد بود ولی بله».
او، قبل از برگزاری انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در یادداشتی در سیانان نوشته بود چنانچه ایران به پایبندی به تعهداتش برگردد، آمریکا نیز به توافق هستهای بازخواهد گشت.
بایدن، علیرغم این در مصاحبه با نیویورکتایمز گفت: «ما از طریق مشورت با متحدان و شرکای خود، وارد مذاکرات و توافقات تکمیلی برای طولانی کردن محدودیتهای هستهای ایران خواهیم شد و همچنین به برنامه موشکی ایران نیز خواهیم پرداخت».
حقوق همشهریآنلاین متعلق به موسسه همشهری است
Copyright © 2020 HamshahriOnline, All rights reserved
حسن روحانی در حاشیه نشست هفته گذشته دولت در جمع خبرنگاران گفت که از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواستهام نظر مردم را بگیرند که با حرکت دولت در سفر به آمریکا و مذاکره موافق هستند و آنهایی که مخالف هستند چند درصد هستند؟ و حتی اگر مخالفان راه این دولت یک درصد باشند آن یک درصد حق دارند و باید نقد کنند، اما همه باید یادمان باشد، در نقد، منافع ملی را مدنظر داشته باشیم و نقدمان سازنده و اخلاقی باشد. علی مطهری نماینده تهران در واکنش به این سخن رییسجمهور به خبرآنلاین گفت: ضمن احترام به نظر رییسجمهور در این باره، باید بگویم که من موافق نظرخواهی در مسائل کلان و ملی نیستم، چراکه ممکن است به مسائل دیگر نیز سرایت کرده و تنشهایی را ایجاد کند.
حسن روحانی در حاشیه نشست هفته گذشته دولت در جمع خبرنگاران گفت که از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواستهام نظر مردم را بگیرند که با حرکت دولت در سفر به آمریکا و مذاکره موافق هستند و آنهایی که مخالف هستند چند درصد هستند؟ و حتی اگر مخالفان راه این دولت یک درصد باشند آن یک درصد حق دارند و باید نقد کنند، اما همه باید یادمان باشد، در نقد، منافع ملی را مدنظر داشته باشیم و نقدمان سازنده و اخلاقی باشد. علی مطهری نماینده تهران در واکنش به این سخن رییسجمهور به خبرآنلاین گفت: ضمن احترام به نظر رییسجمهور در این باره، باید بگویم که من موافق نظرخواهی در مسائل کلان و ملی نیستم، چراکه ممکن است به مسائل دیگر نیز سرایت کرده و تنشهایی را ایجاد کند. اصول سیاست خارجی ما مشخص است. اختیارات دولت و رییسجمهور هم مشخص است و نیازی به نظرسنجی نیست؛ چراکه تسری این امر به مسائل دیگر همچون مسائل فرهنگی، اقتصادی و سیاسی میتواند مشکلاتی ایجاد کند. ممکن است در این مورد خاص نظرسنجی مفید و کمکی برای پیشبرد دیپلماسی ما باشد، اما انجام نظرسنجی ممکن است در موارد دیگر به مشکلاتی برخورد، ولی در این مورد خاص ممکن است مفید هم باشد، اما اگر نظرسنجی
را یک روش برای خروج از بحران بدانیم ممکن است در جاهای دیگر به مشکل برخوریم. مطهری در پاسخ به این سوال که در قانون اساسی چیزی به عنوان نظرسنجی نداریم و تنها رفراندوم پیشبینی شده است، به نظر شما برای برقراری رابطه با آمریکا نیازی به رفراندوم هست؟ گفت: در قانون اساسی، رفراندوم برای مسائل خاص در نظر گرفته شده است. در مسائلی که گاهی به بنبست میرسیم و اگر لازم باشد برای خروج از آنها میتوان نظرسنجی کرد و آن موضوع را به رفراندوم گذاشت، ولی الان در هیچ بنبستی نیستیم و مسائل روشن و مشخص هستند. اصول و مبانی نظام مشخص است و مسوولان باید در چارچوب آن تصمیم بگیرند.
گروه نشریات دنیای اقتصاد
نظرسنجی رابطه با امریکا
درباره ما
کليه حقوق اين سايت متعلق به روزنامه دنيای اقتصاد بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است
نتایج اولیه این نظرسنجی نشان میدهد که اکثر مردم خواهان تغییر نوع روابط این و آمریکا هستند.
نتایج اولیه این نظرسنجی نشان میدهد که اکثر مردم خواهان تغییر نوع روابط این و آمریکا هستند. به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از نامه، حسن روحانی رئیس جمهور ایران بعد از بازگشت از سازمان ملل در واکنش به اعتراضها نسبت به گفتگوی تلفنی وی با باراک اوباما گفت دولت درباره رابطه با آمریکا نظرسنجی خواهد کرد. رئیس جمهور در این مورد گفت:«از دو دستگاه مهم نظرسنجی خواستهام نظر مردم را بگیرند که با حرکت دولت در سفر به آمریکا و مذاکره موافق هستند یا نه؟ و مخالفین چند درصد هستند؟» در همین ارتباط وپس از سخنان رئیس جمهور، نوبخت سخنگوی دولت از آغاز این نظر سنجی با دستور روحانی خبر داد. بر اساس شنیدههای خبرنگار نامه، نتایج اولیه این نظرسنجی نشان میدهد که اکثر مردم خواهان تغییر در نوع روابط این و آمریکا هستند. در نتایج اولیه این نظرسنجی 80 تا 90 درصد مردم، خواهان تغییر در نوع روابط این دو کشور هستند و 10 تا 20 درصد ار مخاطبان این نظر سنجی مخالف تغییر در رابطه ایران و آمریکا هستند، در عین حال در صد قابل توجهی از همین گروه 10 -20 در صدی مخالف بهبود روابط ،موافقت خود را با حدف شعار مرگ بر آمریکا از نماز جمعه و مجامع عمومی اعلام
کردهاند.
به نظر من در حال حاضر وهابیت و گسترش تفکر القاعده در جهان بزرگترین خطر است که همه باید برای خنثی کردن آن تلاش کنند اما بعضی از افراد جاهل بدون در نظر گرفتن منافع ملی همچنان ادامه تنش با آمریکا را می خواهند غافل از اینکه اینکار باعث حمایت آمریکا از کشورهایی نظیر عربستان و قطر و در نهایت تقویت القاعده و تروریست و شیعه ستیزی در جهان خواهد شد .
نظر سنجی را در نماز جمعه یا 13 ابان بکنید تاسیه روی شود هرکه در او غش باشد . منم بازاریم از بازاریا نظرسنجی کردم بخدا از 100 نفر 91نفر گفتند مرگ بر امریکا نظرسنجی رابطه با امریکا
اینا سیه رویی خود را در 88 نشان دادند
رابطه با آمریکا باید برقرار بشه
سلام : فقط رانت خواران وآنهایی که عادت دارند دیگران به جایشان فکر کنند موافق وضع موجود هستند مردم که از عدم رابطه با دنیای غرب وامریکا جز زیان چیزی نصیب نبردند
شایدم خیلی عافل نباشن!!!
این نظر سنجی کجاست ما نظر ندادیم
موافق رابطه باامریکاهستم-اسراعیل وعربستان کشورهایی هستن که ازرابطه ایران وامریکاناراحتند-بایدتوی دهن این کشورهازد
اکثریت مردم تمایل به روابط دوستانه و صلح طلبانه با تمام کشورهای جهان از جمله آمریکا را دارند و همانگونه که در انتخابات شرکت نموده اند از دولت حمایت خواهند کرد.
یارانه همین گروه 10 و 20 درصد باید قطع بشه
شعار مرگ بر …هر کشوری بسیار بی ادبانه و نفرت انگیز است . مگر شما دلتان میخواهد دیگران شعار مرگ بر ایران بدهند؟؟؟
سایت نظرسنجی کجاست………….
در شرایط برد برد که هم منافع ایران و هم آمریکا لحاظ بشه رابطه میتونه مفید باشه ولی اولویت منافع ماست .
سایت نظر سنجی کجاست ؟ موافقیم با آنچه به نفع مردم ایران است نه اسراییل وعربستان وآنهایی که منافع زیادی از تحریمها می برند.
کاسبان تحریم مانع تراشی میکنند
اونایی که میگن مرگ بر امریکا ،دستشون تو جیب بیت الماله والا تو این چند سال قشنگ متوجه شدیم که خواستن مرگ برای انسانهای دیگر نوعی شقاوت محسوب شده و جز بسته بودن و مشکلات چیز دیگه ای برای مردم نداره.
@جواد ظروفچی تبریز از اینکه اسمتو کامل می نویسی معلومه که از جیره خوارانی . نه داداش دورانه مفت خوری تموم شده حالا باید رنگ عوض کنی ! دستمال
مرگ بر امریکا . استکبار جهانی
این بازاری ها هستند که سود می برند و ملت را گروگان گرفته اند. اگر ٩١ نفر گفته اند مرگ بر امریکا ٩١ هزار مرتبه از این تحریمها سود می برند. در اول انقلاب که دولت چیزی از واردات نمی دانست و تخصصی نداشت واردات اجناس را به بازاری ها واگذار کرد و قیمتها رفت بالا. این صفرهای پشت رقمهای بانگی به چه درد می خورد؟ تا کی دیگران باید زجر بکشند که فقط یکی دونفر زندگی اعلائی داشته باشند؟
عدالت اجتماعی باعث قدرت کشور می شود. ضعیف کردن مردم در وقت دفاع از مملکت به ضرر همه است.
رابطه با آمریکا اگر با حفظ منافع متقابل و احترام به حقوق طرفین باشد ،هیچ مخالفی ندارد. ولی اگر به جری شدن یک طرف بیانجامد واز طرف مقابل بخواهد که از حقوق قانونی خود صرفنظر بکند جز خواری چیزی نیست.
اونایی که مخالف حذف این شعارن و مخالف رابطه با آمریکا و البته همسو با نتانیاهو احتمالا گشنگی نکشیدن
نظر سنجی همین جاست یک نگاه به نظرات و موافقان و مخالفان بکنید میفهمید که منافع گوشه نشینی ایران در جیب عده کمی از خاینین میره.ما مردم عوض از دور شعار دادن باید جلوی این خاینین رو بگیریم
آدم چرا باید تو آرزوی مرگ یکی دیگه باشه؟!
این تفکر از کجا اومده؟!
از جیب بازاری مایه نگذار ملت ایران میخواهند در نزد ملل دیگر عزت داشته باشند نه همانند طالبان والقائده بنگرند ونظر سنجی از یه مکان بخصوص صحیح نمی باشد/ا..ظروفچی که ظرف را به چند برابر میفروشی
جالبه، توی کشورهای اروپایی، این حکومت هست که دموکراسی رو بین مردم ترویج میده، ولی ایران، این مردم هستند که دموکراسی رو به مسئولین گوشزد میکنن
فتععلی شاه اگر امده قرارداد ننگین بست الان قطر و امارات اومده با پول نفتی که از ایران برداشت می کنه با ده درصد اون مانع حضور کشورهای دیگر در پارس جنوبی می شه حتی مهندسان ایرانی یا رشوه میده یا میببره در مجموع خودش
حالا از این زاویه تو را خدا نگاه کنید
ذخایر مملکت دار چپاول می کنند یک عده از آب گل آلود تحریم ماهی می گیرند بقیه توی آب گل آلوده دارند از بین میرند انتخاب بین بد با بدتر می باشد
شما بازاری نیستی خود فروخته ای به وجدانت مراجعه کن به کوری چشم اسراییل ایران سفیر محبت و برادری در دنیا خواهد شد
قابل توجه آقای ظروفچی از تبریز نمیدونم چرا نمره مثبتت 1/23 نمرات منفیته؟!!!!! فکر کنم اگه نظر آقا یا خانم زارع رو بخونی یه چیزایی دستگیرت بشه.
بهترین راه اینه که یه رفراندوم بذارند.بعدمیبینیم که هشتادوپنج درصد ملت ایران موافق صلح ورابطه با امریکا هستند.اگرهم نظر یه سری ملت فقط شرطه مطمئن باشید که همیشه سیرازگرسنه خبرنداره.با تمام این حرفا فقط دعا کنیم امام زمان ظهور کنه بعد همه چیز روشن میشه.
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ و متعلق به
میباشد و استفاده از آن با ذکر منبع بلامانع است.
دیدن نظرات
نسخه چاپی
نظرات بیشتر
استاندار تهران
«قطعاً امنترین پایتخت منطقه، بلکه پایتختهای دنیا محسوب میشویم.»نظرسنجی رابطه با امریکا
© ۲۰۲۲ تمام حقوق این وبسایت، بر اساس مقررات کپیرایت، برای رادیو فردا محفوظ است.نی نی سایت
دیدگاهتان را بنویسید