
آیا تا به حال اتفاق افتاده است که شخصی رایی را صادر کند و شما با آن رای یا نظر مخالف باشید. لذا از وی بخواهید که در تصمیمی که گرفته و یا در رایی که صادر کرده است تجدید نظر نماید؟
اگر مایل هستید که بدانید تجدید نظر خواهی چیست و در قانون چه معنایی دارد تا انتها این مقاله را مطالعه کنید.
تجدید نظر خواهی در دادگاه یکی از معمول ترین و رایج ترین روش های بازنگری در آرای صادر شده می باشد. یکی از مهم ترین مزیت های تجدید نظر خواهی این است که از وقوع خطاهای احتمالی در هنگام صدور احکام جلوگیری میکند.
زمانی که دادگاه رایی را صادر میکند طبیعی است که افرادی که رای بر علیه شان صادر گشته است نسبت به آن جبهه بگیرند و حتی از قاضی یا کسی که رای را صادر نموده است بخواهند تا در رای صادر کرده تجدید نظر نماید. اینچنین آن افراد اعتراض خودشان به تصمیم صادر شده را نشان میدهند. لازم به ذکر است که تمام آرای صادر شده از قابلیت تجدید نظر برخوردار بوده و دادگاهی که در آنجا آرای صادر شده مورد تجدید نظر قرار می گیرند نیز دادگاه تجدید نظر نام دارد.
البته لازم به ذکر است که درخواست تجدید نظر فقط از جانب کسانی که رای بر علیه شان صادر شده ارایه نمیشود و هر دو طرف ماجرا ممکن است نسبت به حکم نهایی که از طرف دادگاه صادر میشود شکایت داشته باشند و یا فرض کنند که قاضی در تطبیق موضوع با قانون دچار خطا گشته است. لذا دادگاه این حق را برای هر دو طرف یک پرونده قائل است که نسبت به حکم صادر شده اعتراض کنند و تقاضای تجدید نظر داشته باشند.
تجدید نظر خواهی چیست
در چه صورت افراد می توانند تقاضای تجدید نظر مطرح کنند؟
بر اساس ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است:
الف – ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه.
ب – ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود.
ج – ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی.
د – ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای.
ه- – ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی.
همچنین به عنوان تبصره گفته میشود که اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد در صورت وجود جهات دیگر، مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.
در ارتباط با موضوع تجدید نظر خواهی چیست لازم به ذکر است که بر اساس موارد فوق چنانچه که مستندات دادگاه از نظر یکی از طرفین پرونده بی اعتبار تشخیص داده شود، چنانچه که به عقیده ی یکی از طرفین پرونده شهادت شهود بی ارزش بوده و یا شاهدین از اعتبار لازم برخوردار نباشند، و همچنین چنانچه که قاضی پرونده به دلایل مطرح شده توجهی نشان نداده باشد و از صلاحیت برای صدور رای برخوردار نباشد و همچنین اگر رای صادر شده با موازین عقلی و شرعی در یک راستا نباشند، تجدید نظر درخواست شده توسط یکی از طرفین پذیرفته شده و حکم برای اجرای آن صادر خواهد شد.
در ارتباط با موضوع تجدید نظر خواهی چیست لازم است بدانیم که تجدید نظر خواهی مهلتی دارد و انجام آن بعد از سپری شدن این مهلت قابل اجرا نخواهد بود. در همین زمینه گفته شده که درخواست برای اجرای این حکم دائمی و همیشگی نبوده و اگر شما یکی از طرفین پرونده باشید و برای حکم مربوطه به تجدید نظر نیازمند باشید باید هرچه سریع تر درخواستتان را به اطلاع مراجع مرتبط رسانده و برای تشکیل دادگاه تجدید نظر اقدام نمایید. با توجه به این فرصت محدود لازم است بدانید که چنانچه شما به عنوان فرد معترض به حکم صادر شده شکایت و اعتراض داشته باشد بایستی شکایت خودتان را ظرف مدت زمان 20 روز به مراجع مربوطه ارجاع دهید و نسبت به مطرح کردن آن اقدام نمایید و چنانچه که شما به عنوان فرد معترض در خارج از ایران اقامت داشته باشید بایستی شکایت تان را ظرف دو ماه به اطلاع مراجع مربوطه برسانید و چنانچه این زمان منقضی شود رای قطعی شده و دادگاه هیچ گونه فرصت مجددی را برای درخواست تجدید نظر برای شما به عنوان فرد معترض صادر نخواهد کرد. مگر در موارد خاص و معذوریت هایی که از جانب قانون پذیرفتنی باشند.
لذا پس از سپری شدن یک سری از مراحل، دادگاه در صورت موجه بودن دلایل ارائه شده به افراد این اجازه را می دهد تا برای تجدید نظر خواهی به دادگاه تجدید نظر خواهی بروند.
تجدید نظر خواهی به چه صورت انجام می شود؟
همانطور که قبل تر اشاره کردیم تجدید نظر خواهی یعنی دادگاه دو بار یک پرونده را باز کرده و دو مرتبه آن را قضاوت نماید. در دفعه ی دوم این پرونده بازبینی شده و موارد ذکر شده مجددا مورد دقت قرار می گیرند.
لذا لازم است تا فرد متقاضی درخواست تجدید نظرش را روی یک برگه به زبان فارسی بنویسد، آن را امضا نموده و به دادگاه مربوطه تحویل نماید. مطابق با ماده ی 3411 فرد بایستی موارد زیر را در دادخواست تجدید نظر قید نماید:
– نام و نام خانوادگی و محل اقامت فرد و سایر مشخصاتی که مهم تلقی میشوند و همچنین چنانچه فرد شاکی وکیل داشته باشد وی بایستی نام وکیل و مشخصات او را نیز قید نماید .
– قید کردن حکمی که به علت آن درخواست تجدیدنظر صادر گشته است
– قید کردن نام دادگاه صادرکننده حکم
– قید کردن تاریخ ابلاغ حکم الزامی است
– بیان دلایل تجدید نظر خواهی و علت و دلایل محکمه پسندی که فرد به دلیل آنها درخواست ایجاد دادگاه تجدید نظر را داده است.
بدین طریق دادگاه تجدید نظر پرونده ی فرد شاکی را مجددا بررسی کرده و برای بار دوم درباره ی آن قضاوت میکند. در ارتباط با موضوع تجدید نظر خواهی چیست لازم است بدانیم که دادگاه تجدید نظر خواهی از اختیارات دادگاه بدوی برخوردار می باشد. لذا به منظور تجدید نظر کردن در حکم مربوطه ممکن است کلیه اقداماتی که دادگاه بدوی انجام داده بود را مجددا به اجرا بگذارد. لذا این دادگاه میتواند و مجاز است تا برای احراز واقعیت به اصالت اسناد رجوع کرده و از نو تحقیقاتی را انجام دهد.
در این مقاله با موضوع تجدید نظر خواهی چیست با شما بودیم امید است که این نوشتار برای شما مفید بوده باشد.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
دیدگاه
نام *
ایمیل *
وب سایت
ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی مینویسم.
آدرس
خیابان ولیعصر بالاتر از فرشته، خیابان خیام، تقاطع قرنی پلاک 10 واحد 4/4
تلفن
٢٦٢١٦٠٧٤ – 09124857572
گروه وکلای پارسا مجموعه ای متشکل از وکلای پایه یک دادگستری مجرب و مسئول و تحصیل کرده در برترین دانشگاهای کشور است، که بیش از ده سال در زمینه های مختلف حقوقی فعالیت موفق داشته اند.
هدف ما استفاده از دانش و تجربه وکلای مجموعه در جهت ارائه بهترین و موثرترین راهکار موفقیت در مواجهه اشخاص با مشکلات قضایی و اداری از طریق ارزیابی و بررسی پرونده ، تنظیم اوراق قضایی ، دادن مشاوره حقوقی و همچنین پیگیری پرونده از بهترین و سریعترین راههای ممکن می باشد.
عدل ایرانیان » دعاوی حقوقی » تجدید نظرخواهی چیست و روند قانونی آن به چه صورت است؟
یکی از روش های بازنگری در آرای صادر شده از سوی دادگاه که به منظور جلوگیری از اشتباهات احتمالی در صدور رای توسط قانونگذار مقرر شده است تجدید نظرخواهی است. در ادامه به جزئیات بیشتر در این زمینه خواهیم پرداخت.
تجدید نظرخواهی چیست؟
به طور کلی تجدید نظرخواهی به معنای درخواست رسیدگی مجدد به رای صادرشده توسط یک دادگاه بوده و یکی از رایج ترین شیوههایی است که برای اعتراض به آرا وجود دارد. همچنین تمامی آرایی صادره قابلیت تجدیدنظرخواهی دارند و دادگاهی که در آن رأی صادره جهت تجدید نظر مورد بررسی قرار می گیرد، دادگاه تجدیدنظر نام دارد.
به بیان ساده تر می توان گفت هنگامی که دادگاه بدوی به موضوعی رسیدگی کرده و حکم صادر میکند، ممکن است هرکدام از طرفین دعوا معتقد باشند که دادگاه به تمام دلایل ابراز شده از سوی آنها توجه نکرده یا قاضی در تطبیق موضوع با قانون دچار اشتباه شده است و به این ترتیب رای صادره به درستی اتخاذ نگردیده است. به همین جهت برای جلوگیری از مجازات نا به حق افراد گزینه تجدید نظر خواهی توسط قانون گذار پیش بینی شده است.
تجدید نظر خواهی چیست
در چه شرایطی می توان درخواست تجدید نظرخواهی ارائه داد؟
به موجب ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی مدنی تحت شرایطی خاص و با اتکا به دلایلی موجه می توان درخواست تجدیدنظرخواهی را به دادگاه ارائه نمود که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مهلت تجدید نظرخواهی چه قدر است؟
سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که تا چه زمانی می توان درخواست تجدید نظرخواهی را به دادگاه ارائه نمود؟ در پاسخ به این سوال باید گفت همیشه امکان تجدید نظرخواهی نسبت به آرا وجود ندارد، بلکه این فرصت بسیار محدود است و باید به این فرصت توجه کرد زیرا اگر بگذرد، رأی قطعی شده و دیگر نمیتوان درخواست تجدیدنظرخواهی را مطرح کرد.
در صورتی که شخص معترض در ایران اقامت داشته باشد، ۲۰ روز و در صورتی که در خارج از کشور اقامت داشته باشد، ۲ ماه فرصت دارد تا نسبت به رأی صادره تجدیدنظرخواهی کند.
حال ممکن است مهلت تجدیدنظرخواهی سپری شود و فرد بعد از آن بخواهد اعتراض خود را مطرح کند. در این صورت دادگاه درخواست او را نمیپذیرد مگر اینکه عذری موجه داشته باشد. به این ترتیب، دادگاه پس از بررسی دلایل ارائه شده در صورت تشخیص موجه بودن آنها به فرد مورد نظر اجازه تجدید نظرخواهی می دهد.
نحوه تجدید تظرخواهی به چه صورت است و چه آثاری را به دنبال دارد؟
همان طور که پیش تر به آن اشاره شد تجدیدنظر، به معنای دوباره قضاوت کردن امری بوده که بدواً مورد قضاوت قرار گرفته و به نوعی بازبینی اعمال دادگاه بدوی است. در نتیجه دادگاه نحوه تجدید نظر از همان اختیاراتی برخوردار است که دادگاه بدوی دارا ست. به این معنا که هم نسبت به امور موضوعی و هم نسبت به امور حکمی رسیدگی و قضاوت میکند.
در این زمینه فرد متقاضی دادخواست تجدیدنظر نیز باید روی برگهای مخصوص و به زبان فارسی نوشته، امضا کرده و به دادگاه مورد نظر ارائه می دهد. مطابق ماده ۳۴۱۱ باید نکات زیر در دادخواست تجدیدنظر قید شود:
به این ترتیب، در مرحله تجدیدنظر، پرونده مجدداً مورد رسیدگی ماهوی قرار میگیرد. لازم به ذکر است از آنجایی که دادگاه تجدیدنظر به عنوان دادگاه عالی، از همان اختیاراتی برخوردار است که دادگاه نخستین دارا بوده است میتواند کلیه اقداماتی را که برای احراز واقعیت لازم است (مانند تحقیق از شهود، رسیدگی به اصالت اسناد و…) انجام دهد.
در صورتی که دادگاه تجدیدنظر چنین تشخیص دهد که دادگاه بدوی، رسیدگی های لازم را به درستی انجام داده است، از تکرار آن خودداری میکند و رسیدگی دادگاه بدوی را تایید میکند و در غیر این صورت خود رسیدگی را به نحو صحیح انجام داده و رأی شایسته را صادر می نماید.
به موجب مادهی ۳۶۲ قانون آیین دادرسی مدنی ادعایی که در مرحلهی نخستین مورد رسیدگی واقع نشده، نمیتواند در مرحله تجدیدنظر مطرح شود.
گروه وکلای عدل ایرانیان با سابقه درخشان و پرونده های موفق طی سال های اخیر آماده بررسی پرونده های قضایی و مشاوره های تخصصی در حوزه های مختلف حقوقی می باشد. با اعتماد به وکلای پایه یک دادگستری این موسسه می توانید از استیفای کامل حقوق قانونی خود اطمینان خاطر داشته باشید.
مطالب مرتبط:
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
ارسال دیدگاه
استعلام اهلیت و آخرین وضعیت شرکت
بررسی صحت وکالتنامههای تنظیمی در دفترخانهها
بررسی صحت وکالتنامههای تنظیمی در کنسولگری
صحتسنجی اختراع ثبتشده و برند تجاری
بررسی اعتبار گواهینامه مالیات بر ارزش افزوده
استعلام صحت اسناد مالکیت
بررسی اصالت گوشی موبایل و قاچاق نبودن آن
استعلام سیمکارت تلفن همراه
خرید آنلاین سیم کارت
سامانه استعلام ممنوعالخروجی اجرای ثبت
تجدید نظر خواهی چیست
استعلام وضعیت اعتبار چک صیادی
استعلام صحت کدپستی
دفتر مرکزی : تهران، خیابان شهید بهشتی، بین میرعماد و مدرس، پلاک 308 طبقه 4 واحد 4
آدرس شعبه اول : گرمسار، بلوار بهشتی ، بعد از خیابان سپاه ، جنب بانک ملی، طبقه اول، واحد 3
09129528040
023-34224422
استفاده از مطالب سایت عدل ایرانیان برای مقاصد غیر تجاری و با ذکر منبـع بلامانع است. کلیه حـقوق این سایت متعلق به گروه وکلای عدل ایرانیان می باشد. © 2021
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
در این مقاله به بررسی تجدیدنظر خواهی چیست ، تجدید نظر خواه کیست و دلایل تجدیدنظر خواهی خواهیم پرداخت .
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی
یکی از مراحل مهمی که پس از صدور حکم در دادگاه بدوی برای متضرر از حکم وجود دارد ، تجدیدنظر خواهی است . در این مرحله ، شخص می تواند با استناد به یکی از جهات تجدیدنظر خواهی ، در مهلت مقرر شده در قانون ، به دادگاه تجدیدنظر دادخواست تجدیدنظر خواهی دهد که حکم صادر شده مجددا مورد بررسی قرار بگیرد . به همین مناسبت ، در این مقاله قصد داریم به این پرسش ها پاسخ دهیم که تجدیدنظر خواه کیست ، معنی تجدیدنظر خواهی چیست و چه کسانی می توانند از دادگاه تقاضای تجدیدنظر خواهی نمایند . برای پاسخ دادن به این سوالات ، به بررسی تجدیدنظر خواهی چیست ، تجدید نظر خواه کیست و دلایل تجدیدنظر خواهی خواهیم پرداخت .
تجدید نظر خواهی چیست
یکی از روش های اعتراض به حکمی که دادگاه صادر می کند ، تجدیدنظر خواهی است . این روش اعتراض که معمولا جزء پر کاربرد ترین روش های اعتراض محسوب می شود ، در دادگاه تجدیدنظر به عمل می آید و سبب می شود که رأی صادره از دادگاه بدوی یا نخستین ، در صورت وجود اشکال قانونی یا شرعی ، نقض شده و از ابتدا پرونده مورد رسیدگی قرار گیرد . مهلت تجدیدنظر خواهی برای اشخاصی که در ایران سکونت دارند ، بیست روز از تاریخ ابلاغ حکم مرحله بدوی می باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه تجدیدنظر خواهی چیست و مهلت تجدیدنظر چقدر است ، کلیک کنید .
به طور کلی ، تجدیدنظرخواه کسی است که نسبت به حکم صادر شده از مرحله بدوی معترض است و با تقدیم دادخواست تجدیدنظر خواهی ، رسیدگی مجدد به پرونده را تقاضا دارد . اما پاسخ به این سوال که تجدیدنظر خواه کیست ، در ماده 335 قانون آیین دادرسی مدنی مشخص شده است . بر اساس این ماده ، ” اشخاص زير حق درخواست تجديدنظر دارند :
الف – طرفين دعوا يا وكلا و يا نمايندگان قانونی آنها ؛
ب – مقامات مندرج در تبصره 1 ماده 326 در حدود وظايف قانونی خود ؛ که این اشخاص شامل رئيس ديوان عالي كشور ، دادستان كل كشور ، رئيس حوزه قضايی و يا هر قاضی ديگري كه طبق مقررات قانونی پرونده تحت نظر او قرار می گيرد ، می باشند . بنابراین ، علاوه بر خود شخص و وکیل یا نمایندگان قانونی او ، بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی ، در صورتی که رئيس ديوان عالی كشور ، دادستان كل كشور ، رئيس حوزه قضايی و يا هر قاضی ديگری پرونده را با اشکال قانونی مواجه بدانند ، می توانند پرونده را برای تجدیدنظر خواهی به مرجع صلاحیت دار بفرستند .
بر اساس ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی ، جهات یا دلایلی که به استناد آن ها می توان تقاضای تجدیدنظر خواهی کرد ، بیان شده است . بر اساس این ماده ، دلایل تجدیدنظر خواهی عبارتند از :
-ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه ؛
-ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود ؛
-ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی ؛
-ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ؛
-ادعای مخالف بودن رأی با موازین شرعی یا مقررات قانونی . برای دریافت اطلاعات کامل در مورد جهات تجدیدنظر خواهی حقوقی کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تجدیدنظر خواه کیست در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تجدیدنظر خواه کیست پاسخ دهند .
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با ایمیل یا شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 6000 تومان ) در ارتباط باشید تا از مزایای مشاوره حضوری سایت مشاوره دینا بهره مند گردید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و …. هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
دفترچه ثبت نام آزمون کارشناسان رسمی قوه قضاییه
فرم پیش نویس ثبت نام آزمون کارشناسان رسمی قوه قضاییه
فرم پیش نویس ثبت نام آزمون کارشناسان رسمی دادگستری
ظرفیت پذیرش آزمون اخذ پروانه مشاوره خانواده
در این مقاله ابتدا به بررسی اینکه تجدید نظر خواهی چیست پرداخته و سپس انواع تجدیدنظر خواهی و مهلت تجدیدنظر خواهی را بررسی می نماییم .
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی و انواع آن
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی و انواع آن
یکی از مهم ترین و پر کاربردترین روش هایی که می توان به رای صادر شده توسط دادگاه اعتراض کرد ، تجدیدنظر خواهی است . تجدید نظر خواهی از رای دادگاه هم در امور کیفری امکان پذیر است و هم در امور حقوقی یا مدنی . به همین ترتیب ، تجدید نظر خواهی حقوقی و تجدیدنظر خواهی کیفری در قانون آیین دادرسی مدنی و قانون آیین دادرسی کیفری مورد پیش بینی قرار گرفته است که البته احکام مربوط به هر یک از آنها ، با دیگری اختلاف دارد . به همین مناسبت ، در این مقاله ابتدا به بررسی اینکه تجدید نظر خواهی چیست پرداخته و سپس انواع تجدیدنظر خواهی و مهلت تجدیدنظر خواهی را بررسی می نماییم .
تجدید نظر خواهی چیست
یکی از مهم ترین روش های اعتراض به حکم دادگاه ، تجدید نظر خواهی است . زمانی که حکمی از دادگاه صادر می شود و شخص محکوم به آن حکم اعتراضی دارد ، می تواند به دادگاه تجدید نظر دادخواست بدهد و تقاضای رسیدگی نماید . این فرایند تحت عنوان ” تجدیدنظر خواهی ” شناخته می شود . به شخصی که از دادگاه تجدید نظر تقاضای رسیدگی مجدد می کند ، تجدید نظر خواه و به شخص مقابل او تجدید نظر خوانده گفته می شود . البته ، تجدید نظر خواهی از آراء دادگاه همیشه و از تمام احکام و قرارهای دادگاه امکان پذیر نیست ؛ بلکه در قانون آیین دادرسی مدنی و در قانون آیین دادرسی کیفری جهاتی پیش بینی شده است که در صرفا در صورت وجود آن جهات می توان تقاضای تجدید نظر خواهی نمود . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جهات تجدیدنظر خواهی حقوقی و جهات تجدیدنظر خواهی کیفری کلیک کنید .
در نظام قضایی ایران ، دو نوع دادگاه برای دعاوی مردم پیش بینی شده است که در یک مفهوم کلی ، می توان آنها را شامل دادگاه های حقوقی و دادگاه های کیفری دانست . آرایی که دادگاه های حقوقی و دادگاه های کیفری صادر می کنند ، هر کدام در موارد مشخصی قابل تجدید نظر خواهی هستند . بنابراین ، تجدید نظر خواهی را می توان به دو نوع تقسیم بندی کرد . انواع تجدید نظر خواهی شامل :
تجدید نظر خواهی حقوقی که مربوط به تجدیدنظر از احکام و قرارهایی است که از دادگاه های حقوقی صادر می شود ؛
تجدیدنظر خواهی کیفری که مربوط به احکام و قرار هایی است که از دادگاه های کیفری صادر می شود . برای دریافت اطلاعات کامل در مورد تجدید نظر خواهی حقوقی و تجدید نظر خواهی کیفری کلیک کنید .
بر اساس قانون ، تجدیدنظر خواهی صرفا در محدوده زمانی مشخص صورت می گیرد . در آیین دادرسی مدنی و آیین دادرسی کیفری ، مهلت تجدید نظر خواهی در دعاوی حقوقی و دعاوی کیفری یکسان تعیین شده است . مهلت تجدیدنظر خواهی برای اشخاصی که ساکن ایران هستند بیست روز و برای اشخاصی که ساکن خارج از کشور هستند دو ماه از تاریخ ابلاغ حکم می باشد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مهلت تجدیدنظر خواهی از رای دادگاه و تجدید نظر خواهی خارج از مهلت کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد تجدیدنظر خواهی چیست در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون تجدیدنظر خواهی چیست پاسخ دهند .
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی و انواع آن
برای مشاوره تجدیدنظر خواهی و انواع آن
درصورتی که برای مشاوره در تمامی زمینه های ذکر شده در سایت، به دانش چندین ساله ما در این زمینه نیاز داشتید می توانید با ایمیل یا شماره تلفن 9099075303 ( تماس با تلفن ثابت از سراسر کشور و به ازای هر دقیقه 6000 تومان ) در ارتباط باشید تا از مزایای مشاوره حضوری سایت مشاوره دینا بهره مند گردید. همچنین می توانید از طریق فرم ارتباط با ما، پیام ها و انتقادات و پیشنهادات خود را برای ما ارسال نمایید. سایت مشاوره دینا یک مرکز خصوصی و غیرانتفاعی است و به هیچ ارگان دولتی و خصوصی دیگر اعم از قوه قضاییه ، کانون وکلا ، کانون کارشناسان رسمی دادگستری و …. هیچگونه وابستگی ندارد.
جهت ارئه انتقادات، پیشنهادات و شکایات با شماره تلفن 54787900-021 تماس حاصل فرمایید.
دفترچه ثبت نام آزمون کارشناسان رسمی قوه قضاییه
فرم پیش نویس ثبت نام آزمون کارشناسان رسمی قوه قضاییه
فرم پیش نویس ثبت نام آزمون کارشناسان رسمی دادگستری
ظرفیت پذیرش آزمون اخذ پروانه مشاوره خانواده
اعتراض به رأی صادره از دادگاه بدوی (نخستین) و درخواست رسیدگی مجدد به تمام یا بخشی از دعوا از دادگاه تجدید نظر را تجدید نظر خواهی میگویند؛ بنابراین تجدید نظر خواهی یعنی اینکه شخصی نسبت به رأییای که از سوی دادگاه بدوی در خصوص وی صادر شده است معترض است لذا از دادگاه دیگری میخواهد که مجدد به پرونده وی رسیدگی کند.
تجدید نظر در لغت به معنی «در امری یا نوشتهای دوباره نظر کردن، آنرا مورد بررسی مجدد قرار دادن» آمده است.
مفهوم اصطلاحی تجدید نظر از معنی لغوی آن دور نمیشود. در حقیقت تجدید نظر دوباره قضاوت کردن امری است که بدواً مورد قضاوت قرار گرفته و به نوعی بازبینی اعمال دادگاه بدوی است. در نتیجه دادگاه تجدید نظر از همان اختیاراتی برخوردار است که دادگاه بدوی دارا است یعنی هم نسبت به امور موضوعی و هم نسبت به امور حکمی رسیدگی و قضاوت مینماید.
اعتراض به رأی صادره از دادگاه بدوی (نخستین) و درخواست رسیدگی مجدد به تمام یا بخشی از دعوا از دادگاه تجدید نظر را تجدید نظر خواهی میگویند؛ بنابراین تجدید نظر خواهی یعنی اینکه شخصی نسبت به رأییای که از سوی دادگاه بدوی در خصوص وی صادر شده است معترض است لذا از دادگاه دیگری میخواهد که مجدد به پرونده وی رسیدگی کند.
تجدید نظر خواهی چیست
دادگاهی که در رأی صادره تجدید نظر میکند، دادگاه تجدید نظر نام دارد. لازم به ذکر است که اگر از رأی صادره درخواست تجدید نظر شود تا قبل از تعیین نتیجه دادگاه تجدید نظر رأی اجرا نمیشود.
قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری مصوب ۱۳۷۸ از مواد ۲۳۲ الی ۲۶۰ و قانون آئین دادرسی مدنی از مواد ۳۳۰ الی ۳۶۵ را به مبحث تجدید نظر اختصاص دادهاند.
ما همه انسان هستیم و هیچ کدام مبرا از هرگونه خطا و اشتباه هم نخواهیم بود. قضات هم از این امر مستثنا نیستند و گاهی بیم و احتمال اشتباه هم از آنان می رود. حتی بهترین قضات هم می توانند در معرض اشتباه و لغزش قرار بگیرند در نتیجه قانون گذار محترم ترتیبی را اتخاذ نمودند تا اگر طرفین دعوا که نسبت به حکم اعتراضی داشته و حکم و آرای دادگاه بدوی را بر خلاف واقعیت دانستند حکم آن قاضی مورد بازبینی قرارگرفته و به آن دعوا با همان موضوع مطروحه مجددا رسیدگی و مورد بازبینی قرار گیرد که این بازبینی را قضات دادگاه تجدیدنظر که از نظر سوابق بالاتر از قضات دادگاه بدوی می باشند را به عهده میگیرند.
در امور کیفری و در امور مدنی، این جهات ذکر گردیده که به طور مختصر عبارتند از:
1- ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه؛
2- ادعای فقدان شرائط قانونی شهادت شهود؛
3- ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی؛
4- ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رأی؛
5- ادعای مخالف بودن رأی با موازین شرعی یا مقررات قانونی.
در ماده ۲۳۲ ق.آ.د.ک آراء قابل تجدید نظر ذکر شده است:
1- جرائمی که مجازات قانونی آنها اعدام یا رجم است.
2- جرائمی که به موجب قانون مشمول حد یا قصاص نفس و اطراف میباشد.
3- ضبط اموال بیش از یک میلیون ریال و مصادرۀ اموال.
4- جرائمی که طبق قانون مستلزم پرداخت دیه بیش از خمس دیه کامل است.
5- جرائمی که حداکثر مجازات قانون آن بیش از سه ماه حبس یا شلاق یا جزای نقدی بیش از پانصد هزار ریال باشد.
6- محکومیتهای انفصال از خدمت.
– تجدید نظر اختصاص به متهم ندارد شاکی و مدعی خصوصی هم ممکن است از رأی برائت قرا منع تعقیب صادره تقاضای تجدید نظر داشته باشد.
– هیئت عمومی دیوان عالی کشور در رأی وحدت رویه شمارۀ ۶۴۰- ۱۸/۸/۷۸ قابل اعتراض بودن قرارها را اصل دانسته است.
1- احکام صادره در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون ریال متجاوز باشد. (مادۀ ۳۳۱ ق.آ.د.م بند الف).
چنانچه خواسته مصرّحه در دادخواست سه میلیون ریال باشد و تا پایان اولین جلسۀ دادرسی خواهان آنرا به بیش از سه میلیون ریال افزایش دهد حکم صادره که در این حالت قطعی محسوب نمیگردید و قابل تجدید نظر خواهد است. هم چنین در صورتی که خواسته مندرج در دادخواست بیش از سه میلیون ریال باشد و تا قبل از صدور حکم به سه میلیون ریال یا کمتر کاهش یابد حکم صادره قطعی خواهد بود.
2- کلیّۀ احکام صادره در دعاوی غیر مالی قابل تجدید نظر میباشند و تفاوتی ندارد که دعوا غیر مالی ذاتی و یا غیر مالی اعتباری باشد. (مادۀ ۳۳۱ بند ب)
3- حکم راجع به متفرعات دعوا در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدید نظر باشد.(ماده ۳۳۱ بند ج)
منظور از متفرعات دعوا حقوقی است که علاوه بر اصل خواسته قابل مطالبه بوده و مستلزم اقامۀ دعوای مستقل نباشد و به صرف درخواست آن در دادخواست قابل رسیدگی باشد که از جملۀ آنها میتوان به هزینۀ دادرسی، حق الوکالۀ وکیل، خسارات ناشی از تأخیر در ادای دین و یا عدم تسلیم خواسته، هزینۀ واخواست اسناد تجاری و… چنانچه در حکم نسبت به آن اتخاذ تصمیم شده باشد، اعم از اینکه خوانده محکوم به پرداخت آن شده یا خواهان در این خصوص محکوم به بیحقی شده باشد، قابل تجدید نظر است. در این خصوص تفاوتی بین دعاوی مالی و غیر مالی وجود ندارد و تفاوتی ندارد که متفرعی که مورد خواسته و یا حکم قرار گرفته کمتر و یا بیشتر از سه میلیون ریال باشد و حکم راجع به اصل دعوا مورد درخواست تجدید نظر قرار گرفته شده باشد یا نگرفته باشد.
4- قرارهای قاطع دعوا در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل درخواست تجدید نظر باشد. که این قرارها در ماده ۳۳۲ ق.آ.د.م بدین شرح میباشد: قرار ابطال دادخواست، قرار رد دادخواست که از دادگاه صادر شده باشد، قرار رد دعوا، قرار رد استماع دعوا، قرار سقوط دعوا، و قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا. بنابراین قرارهای اعدادی یا مقدماتی مستقلاً قابل تجدید نظر نمیباشد.
– قانونگذار قرارهائی را ضمن تجدید نظر به اصل رأی صریحاً قابل تجدید نظر اعلام نموده است مانند اعتراض به قبول یا رد درخواست دستور موقت مندرج در مادۀ ۳۲۵ ق.آ.د.م.
ماده ۳۲۶ ـ به موجب ماده ۳۹ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب الحاقی ۱۳۸۱/۷/۲۸ صریحا نسخ گردیده است .
ماده ۳۲۷ – با توجه به نسخ صریح ماده ۳۲۶ به موجب ماده ۳۹ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب الحاقی ۱۳۸۱/۷/۲۸ این ماده بطور ضمنی منسوخ است .
ماده ۳۲۸ – با توجه به نسخ صریح ماده ۳۲۶ به موجب ماده ۳۹ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب الحاقی ۱۳۸۱/۷/۲۸ این ماده بطور ضمنی منسوخ است .
ماده ۳۲۹ – با توجه به نسخ صریح ماده ۳۲۶ به موجب ماده ۳۹ قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب الحاقی ۱۳۸۱/۷/۲۸ این ماده بطور ضمنی منسوخ است .
طرفین دعوا یا وکلا یا نماینده قانونی یا قائم مقام آنها. منظور از نمایندگان قانونی وراث، وصی، قیم و انتقال گیرنده و یا مدیر شرکت محکوم علیه و…. میباشد. در مورد مدیران شرکتها، تجدید نظر خواهی مدیر یا مدیرانی پذیرفته میشود که صاحب امضاء مجاز محسوب شوند. (رأی اصراری شمارۀ ۲۱۱۰- ۱۰/ ۱۰/ ۳۵ هیئت عمومی شعب حقوقی دیوان عالی کشور)
محکومعلیه یا وکیل یا نماینده قانونی او، شاکی خصوصی یا نماینده قانونی او دادستان از حکم برائت یا محکومیت غیر قانونی متهم. (ماده ۲۶ قانون اصلاح قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب ۲۸/ ۷/ ۱۳۸۱)
هر یک از طرفین دعوا که قرار دادگاه به ضرر او صادر شده باشد یا نماینده قانونی آنها حق در خواست تجدید نظر دارند.
1- تجدید نظر خواه: شخصی است که در رأی صادره از دادگاه نخستین کلا یا جزئا محکوم شده است.
2- تجدید نظر خوانده: شخصی است که در رأی صادره از دادگاه نخستین کلا یا جزئا پیروز شده است.
لازم به ذکر است که شخص فقط نسبت به بخشی از رأی میتواند تجدید نظر خواهی کند که محکوم شده باشد.
دادخواست تجدید نظر را به هر یک از مراجع زیر میتوانید تقدیم کنید:
۱- دفتر شعبه دادگاه بدوی صادر کننده رأی
۲- دفتر کل دادگاه تجدید نظر استان
۳- دفتر زندان یا بازداشتگاه برای اشخاصی که در زندان یا بازداشت هستند.
دادخواست به هر یک از مراجع فوق که تسلیم گردد این مراجع پس از ثبت دادخواست آن را به دفتر شعبه بدوی صادر کننده رأی ارسال میکنند.
مدیر دفتر دادگاه بدوی دادخواست تجدید نظر را مورد بررسی قرار میدهد در صورتی که کامل باشد یک نسخه از آن را برای تجدید نظر خوانده میفرستد و به وی ۱۰ روز مهلت داده میشود تا لایحه دفاعیه ارسال کند بعد از این مدت پرونده توسط مدیر دفتر به دادگاه تجدید نظر ارسال میشود.
لازم به ذکر است که اگر این مهلت ۱۰ روزه منقضی شود و پرونده همچنان در دادگاه بدوی باشد و تجدید نظر خوانده پاسخ خود را ارسال کند پاسخ وی دریافت میشود.
اگر هم پس از انقضای مهلت ۱۰ روزه پرونده به دادگاه تجدید نظر ارسال شده باشد تجدید نظر خوانده میتواند به دادگاه تجدید نظر مراجعه کند و پاسخ خود را تقدیم کند بنابراین انقضای مهلت ۱۰ روزه حق پاسخ تجدید نظر خوانده را زائل نمیکند.
در ماده ۲۳۶ ق.آ. د.ک و ۳۳۶ ق.آ.د.م مهلت درخواست تجدید نظر اصحاب دعوا، برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای افراد مقیم خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ یا انقضای مدت واخواهی است.
1- اثر تعلیقی: یعنی اولاً تا انقضاء مهلت تجدید نظر آراء قابل تجدید نظر قابل اجرا نمیباشد و ثانیاً در صورتی که نسبت به رأی تجدید نظر خواهی به عغمل آمده، تا روشن شدن نتیجه تجدید نظر، دستور اجرای رای نباید صادر شود.
تجدید نظر خواهی چیست
2- اثر انتقالی: یعنی به وسیله تجدید نظر، اختلاف از دادگاه بدوی به دادگاه تجدید نظر، با امام مسائل موضوعی و حکمی که داشته است منتقل میشود. محدودۀ مرحلۀ تجدید نظر علی القاعده میتواند وسیعتر از مرحلۀ بدوی باشد و مرجع تجدید نظر فقط به آنچه که مورد تجدید نظر خواهی استو در مرحلۀ نخستین مورد حکم قرار گرفته رسیدگی مینماید.(مادۀ ۳۴۹ ق. آ. د. م) از قاعدۀ مقرر در مادۀ ۳۴۹ ق.آ.د.م استنتاج میشود که دادگاه تجدید نظر نمیتواند محکومیت اعلام شده،تجدید نظر خواه را در امر تجدید نظر خواهی او تشدید نماید.
1- چنانچه دادگاه تجدید نظر ادعای تجدید نظر ادعای تجدید نظر خواه مینماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تأئید رأی، پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد (مادۀ ۳۵۸ ق. آ. د. م)
2- دادگاه تجدید نظر در صورتی که قرار مورد شکایت را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آنرا تأئید و در غیر این صورت با رد درخواست و تأئید رأی پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.(مادۀ ۳۵۸ ق. آ. د. م)
اگر دادگاه تجدید نظر، رأی دادگاه بدوی را نقص نماید ولی اظهار نظر ننمایند تخلف انتظامی محسوب میشود.
3- عودت پرونده به دادگاه بدوی به علت نقص دادخواست یا عدم ابلاغ رأی دادگاه بدوی به اصحاب دعوا.
4- صدور قرار رد دعوای بدوی: به علت عدم رفع نقص دادخواست دهنده بدوی در مهلت مقرر و یا محرز نبودن سمت دادخواست دهندۀ بدوی.
5- صدور قرار عدم صلاحیت.
6- قرار رد دادخواست تجدید نظر.
7- قرار رد دعوای تجدید نظر خواه در صورتی که سمت تجدید نظر خواه محرز نباشد.
8- صدور قرار عدم استماع دعوای تجدید نظر در صورتی که رأی تجدید نظر خواسته به هر علتی قابل تجدید نظر یا قابل استماع نباشد.
9- اختیار دادگاه تجدید نظر در تشخیص قرار یا حکم بودن رأی بدوی: عالی بودن دادگاه تجدید نظر نسبت به دادگاه بدوی و حق دادگاه تجدید نظر در فسخ آراء دادگاههای تالی و نیز ملاک مادۀ ۴۰۳ ق. آ. د. م مفید این معناست که دادگاه تجدید نظر در تشخیص رأی تجدید نظر خواسته اختیار مطلق دارد.
10- فسخ رأی بدوی که ممکن است به علت عدم صلاحیت دادگاه بدوی باشد (مادۀ ۳۵۲ ق. آ. د. م) یا به علت مخالفت قرارهای قاطع دعوا با موازین قانونی باشد.
واخواهی از رأی تجدید نظر در امور کیفری و مدنی: در مادۀ ۲۶۰ ق.آ.د.ک و ۳۶۴ ق.آ.د.م به این موضوع اشاره شده است.
11- عدم استماع ادعای جدید در مرحلۀ تجدید نظر.
instagram facebook telegram rss
© تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به حقوق نیوز می باشد. هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.
تلفن تماس با وکیل
ساعات کاری دفتر
پس از صدور رای بدوی،در صورتیکه هر یک از طرفین به رای دادگاه اول (دادگاه بدوی) معترض بوده و رای را برخلاف منفعت و مصلحت خود و مغایر با قانون بدانند میتوانند تحت عناوین و قالب های تعریف شده قانونی اقدام به اعتراض به رای کنند.پس از آن و پس از صدور رای مورد اعتراض و اخذ تصمیم در مرجع رسیدگی به اعتراض به رای (واخواهی و تجدیدنظرخواهی)، در قالب های دیگر مانند فرجام خواهی و اعاده دادرسی و اعتراض ثالث، می توان مجددا نسبت به رای شکایت نمود.توسل به هر یک از راه های شکایت و اعتراض به رای شرایط و ویژگی ها و آثاری دارد که در این مقاله به طور مختصر به آنها پرداخته می شود.
مشاوره و اعطای وکالت به وکیل برای اعتراض به رای دادگاه
تجدید نظر خواهی چیست
مطابق قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تظلم خواهی، از حقوق آحاد ملت است و افراد می توانند برای رسیدن به حقوق قانونی خود به دادگستری مراجعه کرده و آن را به صورت قانونی مطالبه کنند. اما برای اینکه افراد بتوانند به صورت کامل به حق خود برسند، قانونگذار علی رغم اطاله دادرسی ( طولانی شدن روند رسیدگی ) رسیدگی دو مرحله ای را نیز پیش بینی نموده و اعتراض به رای صادر شده را از حقوق افراد می داند که هر یک از این راههای اعتراض به رای در شرایط و زمان های خاص خود مورد استفاده قرار می گیرند.
واخواهی یا اعتراض به رأی غیابی از طرق عادی و موافق قاعده در شکایت از آراء غیابی است.
قبل از بررسی واخواهی و شرایط و اصول آن لازم است به تعریفی از حکم غیابی که می توان از آن واخواهی نمود، بپردازیم.
حکم دادگاه حضوری است مگر اینکه خوانده یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور کتبی نیز دفاع ننموده باشد و یا اخطاریه ابلاغ واقعی نشده باشد ( یعنی ابلاغ به صورت قانونی به عمل آید برای نمونه ابلاغ در نشانی خوانده به بستگان و خادمانی که سن یا وضع ظاهری آنان برای تشخیص اهمیت اوراق کافی باشد یا ابلاغ به صورت الصاق اخطاریه در نشانی خوانده در صورت حاضر نبودن اشخاص یاد شده یا امتناع آنان از گرفتن اوراق و نهایتا ابلاغ از طریق نشر آگهی در هنگام مجهول المکان بودن
با توجه به مطالب فوق؛ محکوم علیه غایب ( کسی که حکم علیه او صادر شده ) حق دارد به حکم غیابی اعتراض نماید. این اعتراض واخواهی نامیده می شود. پس حق واخواهی صرفا برای خوانده متصور است و رای در مورد خواهان هیچگاه غیابی نیست و خواهان در هیچ موردی حق واخواهی ندارد.
به دادخواست واخواهی در دادگاه صادرکننده حکم غیابی رسیدگی می شود.
مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند 20 روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند 2 ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود.
1- مرضی که مانع حرکت است.
2- فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد او.
3- حوادث قهریه از قبیل: سیل، زلزله و حریق که بر اث آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد.
4- توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد.
نکته: لازم به ذکر است تقدیم دادخواست خارج از مهلت یاد شده و بدون عذر موجه، قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر و برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.
تجدیدنظر خواهی از راههای عادی اعتراض به رای و موافق قاعده است و به صورت خودکار مانع اجرای حکم می شود. در قانون ما اگر چه اصل بر قطعیت آراء است و تجدیدنظر خواهی جز در موارد پیش بینی شده در قانون امکان پذیر نیست ولی در صورت صدور حکمی که قانونگذاربه صراحت آن را قابل تجدید نظر می داند، تجدیدنظر خواهی حق مسلم فرد می شود و قاضی رسیدگی کننده نمی تواند در صورت رعایت تمام شرایط از سوی فرد، از پذیرش تجدیدنظرخواهی سر باز زند.
اولین سوالی که در مورد تجدید نظر به ذهن متبادر می شود این است که چه افرادی حق تجدیدنظر دارند؟
علاوه بر طرفین دعوا، وکیل یا نمایندگان قانونی آنان نیز حق تجدید نظر خواهی دارند
البته لازم به ذکر است این افراد باید در یک مهلت قانونی که توسط قانونگذار مشخص شده برای تجدیدنظر از آراء اقدام نمایند.
این مهلت برای اشخاص مقیم ایران 20 روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور 2 ماه از تاریخ ابلاغ یا انقضای مهلت واخواهی است.
ضمن اینکه متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست تجدیدنظر خود را ظرف مهلت مقرر به دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است تسلیم نماید.
در صورتی که در مهلت مقرر دادخواست تجدیدنظر به مراجع مذکور در بالا تقدیم نشده باشد، متقاضی تجدیدنظر با دلیل و بیان عذر خود، تقاضای تجدیدنظر را به دادگاه صادرکننده رای تقدیم می نماید. دادگاه مکلف است ابتدا به عذر عنوان شده که موجب عدم تقدیم دادخواست در مهلت مقرر بوده رسیدگی و در صورت عذر موجه نسبت به پذیرش دادخواست تجدیدنظر اتخاذ تصمیم نماید.
1- مرضی که مانع حرکت است
2- فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد
3- حوادث قهریه ازقبیل سیل، زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست تجدیدنظر در مهلت مقرر ممکن نباشد
4- توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست تجدیدنظر تقدیم کرد.
اطلاع از ویژگی ها و خصوصیات یک وکیل خوب
الف) دعاوی مالی که خواسته آن از سیصد هزارتومان متجاوز باشد ( شامل سیصد هزار تومان نمی شود )
ب) دعاوی مالی که ارزش آن ها از سیصد هزار تومان متجاوز باشد ( شامل سیصد هزار تومان نمی شود )
ج) کلیه احکام صادره در دعاوی غیرمالی
د) حکم راجع به متفرعات دعوا در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قبل تجدیدنظر باشد
1- احکام مستند به اقرار در دادگاه
2- احکام مستند به رای یک یا چند نفر کارشناس که طرفین کتبا رای آنان را قاطع دعوا قرار داده باشند
علاوه بر احکام، بعضی از قرارهای دادگاه ها نیز قابل تجدید نظر هستند البته به شرطی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد.
تجدید نظر خواهی چیست
الف) قرا ابطال دادخواست یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شده باشد
ب) قرار رد دعوا یا عدم استماع دعوا
ج) قرار سقوط دعوا
د) قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا
جهات تجدیدنظر نیز به شرح زیر می باشند که البته در صورت وجود جهات دیگر، مرجع تجدیدنظر به آن جهت نیز رسیدگی می نماید. اما مرجع تجدیدنظر فقط نسبت به آن موضوعی که مورد تجدیدنظرخواهی است و در مرحله نخستین مورد حکم قرار گرفته است رسیدگی می نماید.
الف) ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه
ب) ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود
ج) ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی
د) ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای
ه) ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی
اطلاع از احکام و خصوصیات دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
همانطور که گفته شد متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است، تسلیم نماید.
بعد از تقدیم دادخواست، مراتب رسیدگی در دادگاه به شرح زیر آغاز می شود:
مراجع یاد شده در بالا باید بلافاصله پس از وصول دادخواست آن را ثبت و رسیدی مشتمل بر نام متقاضی و طرف دعوا، تاریخ تسلیم، شماره ثبت و دادنامه به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگ های دادخواست تجدیدنظر همان تاریخ را قید کند. این تاریخ، تاریخ تجدیدنظر خواهی محسوب می گردد
در صورتی که دادخواست به دفتر مرجع تجدیدنظر یا بازداشتگاه داده شود به شرح بالا اقدام و دادخواست را به دادگاه صادر کننده رای ارسال می دارد.
چنانچه دادخواست تجدیدنظر در مهلت قانونی تقدیم شده باشد، مدیر دفتر دادگاه بدوی پس از تکمیل آن، پرونده را ظرف دو روز به مرجع تجدیدنظر ارسال می دارد.
در صورتی که دادخواست خارج از مهلت داده شود یا در مهلت قانونی رفع نقص نگردد، به موجب قرار دادگاه صادر کننده رای بدوی، رد می شود. که البته این قرار ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدیدنظر قابل اعتراض است. رای دادگاه تجدیدنظر قطعی است.
دادگاه باید ذیل رای خود، قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای و مرجع تجدیدنظر آن را معین نماید. این امر مانع از آن نخواهد بود که اگر رای دادگاه قابل تجدیدنظر بوده و دادگاه آن را قطعی اعلام کند، هر یک از طرفین درخواست تجدیدنظر نماید.
مدیر دفتر دادگاه بدوی ظرف دو روز از تاریخ وصول دادخواست و ضمایم آن و یا پس از رفع نقص، یک نسخه از دادخواست و پیوست های آن را برای طرف دعوا می فرستد که ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ پاسخ دهد، پس از انقضای مهلت یاد شده اعم از اینکه پاسخی رسیده یا نرسیده باشد، پرونده را به مرجع تجدیدنظر می فرستد.
چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد، رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر اینصورت با رد درخواست و تایید رای، پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.
تجدیدنظرخواهی از آراء قابل تجدیدنظر که در قانون احصاء گردیده، مانع اجرای حکم خواهد بود، هر چند دادگاه صادر کننده رای آن را قطعی اعلام نموده باشد مگر در مواردی که قانون استثنا کرده باشد برای مثال در صورتی که رای صادره مبنی بر رفع تصرف عدوانی یا مزاحمت یا ممانعت از حق باشد، بلافاصله به دستور مرجع صادرکننده، توسط اجرای دادگاه یا ضابطین دادگستری اجراء خواهد شد و در این مورد به صورت استثنا، تجدیدنظر مانع اجراء نخواهد بود.
از طرق فوق العاده شکایت از آراء می باشد. رسیدگی فرجامی طبق قانون آیین دادرسی مدنی عبارت است از: تشخیص انطباق یا عدم انطباق رای مورد درخواست فرجامی با موازین شرعی و مقررات قانونی.
1)طرفین دعوا، قائم مقام، نمایندگان قانونی و وکلای آنان.
2) دادستان کل کشور
متقاضی فرجام باید دادخواست خود را به دادگاه صادر کننده رای تقدیم کند.
در حال حاضر برخلاف آنچه در قانون آمده دادخواست فرجام خواهی به دفاتر خدمات قضایی تقدیم میشود.
در ذیل به بررسی آرایی که در مرحله بدوی و تجدیدنظر قابلیت فرجام خواهی دارند پرداخته می شود:
آراء دادگاه های بدوی که به علت عدم درخواست تجدیدنظر قطعیت یافته قابل فرجام خواهی نیست مگر در موارد زیر:
الف) احکام
1) احکامی که خواسته آن ( نه ارزش خواسته ) بیش از مبلغ 2 میلیون تومان باشد
2) احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن، طلاق، نسب، حجر، وقف، ثلث، حبس و تولیت
ب) قرارها ی زیر مشروط بر اینکه اصل حکم راجع به آنها قابل رسیدگی فرجامی باشد.
1) قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شده باشد
2) قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا
آراء دادگاه های تجدیدنظر استان قابل فرجام خواهی نیست مگر در موارد زیر:
الف) احکام
احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن، طلاق، نسب، حجر و وقف
ب) قرارهای زیر مشروط بر اینکه اصل حکم راجع به آنها قابل رسیدگی فرجامی باشد:
1) قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه تجدیدنظر صادر شده باشد
2) قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا
اطلاع از راه های توقیف اموال در دعوای مطالبه وجه چک
احکام مستند به اقرار قاطع دعوا در دادگاه
احکام مستند به نظریه یک یا جند نفر کارشناس که طرفین به طور کتبی ری آنها را قاطع دعوا قرار داده باشند.
احکام مستند به نظریه یک یا چند نفر کارشناس که طرفین به طور کتبی رای آن ها را قاطع دعوا قرار داده باشند
احکامی که طرفین حق فرجام خواهی خود را نسبت به آن ساقط کرده باشند
احکامی که ضمن یا بعد از رسیدگی به دعوای اصلی، راجع به متفرعات آن صادر می شود، در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل رسیدگی فرجامی نباشد.
احکامی که به موجب قوانین خاص غیرقابل فرجام خواهی است
برای اشخاص ساکن ایران 20 روز و برای اشخاص مقیم خارج 2 ماه می باشد.
بعد از تقاضای فرجام از رای، شعبه رسیدگی کننده وارد رسیدگی می شود و با نظر اکثریت اعضاء در ابرام یا نقض رای فرجام خواسته اتخاذ تصمیم می نماید.
چنانچه رای مطابق قانون و دلایل موجود در پرونده باشد، ضمن ابرام آن، پروده را به دادگاه صادر کننده اعاده می نماید
چنانچه یکی از موجبات نقض وجود داشته باشد، رای مورد تقاضای فرجام نقض می شود اگرچه فرجام خواه به آن جهت که مورد نقض قرار گرفته است، استناد نکرده باشد.
در موارد زیر حکم یا قرار نقض می گردد:
1) دادگاه صادر کننده رای، صلاحیت ذاتی برای رسیدگی به موضوع را نداشته باشد و در مورد عدم صلاحیت محلی در صورتی که به آن ایراد شده باشد
2) رای صادره خلاف موازین شرعی و مقررات قانونی شناخته شود
3) عدم رعایت اصول دادرسی و قواعد آمره و حقوق اصحاب دعوا در صورتی که به درجه ای از اهمیت باشد که رای را از اعتبار قانونی بیندازد
4) آراء مغایر با یکدیگر، بدون سبب قانونی در یک موضوع و بین همان اصحاب دعوا صادر شده باشد
5) تحقیقات انجام شده ناقص بوده و یا به دلایل و مدافعات طرفین توجه نشده باشد
6) در مواردی که دعوا ناشی از قرارداد باشد، چنانچه به مفاد صریح سند یا قانون یا آئین نامه مربوط به آن قرارداد معنای دیگری غیر از معنای موردنظر دادگاه صادر کننده رای داده شود
7) چنانچه عدم صحت مدارک، اسناد و نوشته های مبنای رای که طرفین در جریان دادرسی ارائه نموده اند، ثابت شود
در صورتی که دادخواست فرجام خواهی تکمیل باشد، مدیر دفتر دادگاه یک نسخه از دادخواست و پیوست های آن را برای طرف دعوا، ارسال می دارد تا ظرف 20 روز به طور کتبی پاسخ دهد. پس از انقضای مهلت یاد شده اعم از اینکه پاسخی رسیده یا نرسیده باشد، پرونده را همراه به پرونده مربوط به رای فرجام خواسته، به دیوان عالی کشور می فرستد
پس از وصول پرونده به دیوان عالی کشور، رئیس دیوان یا یکی از معاونان وی پرونده را با رعایت نوبت و ترتیب وصول به یکی از شعب دیوان ارجاع می نماید. شعبه مرجوع الیه به نوبت رسیدگی می کند مگر در مواردی که به موجب قانون یا به تشخیص رئیس دیوان عالی کشور، رسیدگی خارج از نوبت ضروری باشد
رسیدگی در دیوان عالی کشور بدون حضور اصحاب دعوا صورت می گیرد مگر در مواردی که شعبه رسیدگی کننده دیوان، حضور آنان را لازم بداند.
شعبه رسیدگی کننده طبق نظر اکثریت در ابرام یا نقض رای فرجام خواسته اتخاذ تصیم می نماید. اگر رای مطابق قانون و دلایل موجود در پرونده باشد، ضمن ابرام آن، پرونده را ب دادگاه صادر کننده اعاده می نماید.
در صورت نقض رای در دیوان عالی کشور، رسیدگی مجدد به دادگاهی که به شرح زیر تعیین می گردد ارجاع می شود و دادگاه مرجوع الیه مکلف به رسیدگی می باشد:
الف) اگر رای منقوض به صورت قرار بوده و یا حکمی باشد که به علت نقص تحقیقات نقض شده است، رسیدگی مجدد به دادگاه صادر کننده آن ارجاع می شود
ب) اگر رای به علت عدم صلاحیت دادگاه نقض شده باشد، به دادگاهی که دیوان عالی کشور صالح بداند ارجاع می گردد.
ج) در سایر موارد نقض، پرونده به شعبه دیگر از همان از همان حوززه دادگاه که رای منقوض را صادر نموده ارجاع می شود و اگر آن حوزه بیش از یک شعبه ددگاه نداشته باشد به نزدیکترین دادگاه حوزه دیگر ارجاع می شود.
دادگاه مرجوع الیه به شرح زیر اقدام می نماید:
الف) در صورت نقض حکم به علت نقص تحقیقات، تحقیقات مورد نظر دیوان عالی کشور را انجام داده، سپس با در نظر گرفتن آن، مبادرت به صدور رای می نماید
ب) در صورت نقض قرار، دادگاه مکلف است برابر رای دیوان عالی کشور به دعوا رسیدگی کند مگر اینکه بعد از نقض، سبب تازه ای برای امتناع از رسیدگی به ماهیت دعوا حادث گردد. در این خصوص:
چنانچه قرار منقوض ابتدائا در مرحله تجدیدنظر صادر شده باشد، به دادگاه صادر کننده قرار ارجاع می شود
اگر در تایید قرار دادگاه بدوی بوده، پرونده برای رسیدگی به همان دادگاه بدوی ارجاع می گردد.
در موارد نقض رای، دادگاه مرجوع الیه با لحاظ رای دیوان عالی کشور و مندرجات پرونده، اگر اقدام دیگری را لازم نداند، بدون تعیین وقت، رسیدگی کرده و مبادرت به انشاء رای می نماید و الا با تعیین وقت و دعوت از طرفین، اقدام لازم را معمول و انشاء رای خواهد نمود.
بعضی مواقع نیز دادگاه مرجوع الیه اقدام به صدور رای اصراری می نماید:
به این معنا که بر رای اولیه ای که صادر کرده اصرار می ورزد. در این باره ماده 408 قانون آیین دادرسی مدنی مقرر می دارد:
” در صورتی که پس از نقض حکم فرجام خواسته در دیوان عالی کشور، دادگاه با ذکر استدلال طبق رای اولیه اقدام به صدور رای اصراری نماید و این درخواست مورد رسیدگی فرجامی واقع شود، شعبه دیوان دیوان عالی کشور در صورت پذیرش استدلال، رای دادگاه را ابرام، در غیر اینصورت ( عدم پذیرش استدلال ) پرونده در هیئت عمومی شعب حقوقی مطرح و چنانچه نظر شعبه دیوان عالی کشور مورد ابرام قرار گرفت، حکم صادره نقض و پرونده به شعبه دیگر ارجاع خواهد شد. دادگاه مرجوع الیه طبق استدلال هیئت عمومی دیوان عالی کشور حکم مقتضی صادر می نماید. این حکم قطعی می باشد.
اطلاع از مراحل رسیدگی به شکایت کیفری در دادسرا
هر گاه از رای قابل قرجام در مهلت مقرر قانونی فرجام خواهی نشده، یا به هر علتی در آن موارد قرر رد دادخواست فرجامی صادر و قطعی شده باشد و ذینفع مدعی خلاف شرع یا قانون بودن آن رای باشد، می تواند از طریق دادستان کل کشور تقاضای رسیدگی فرجامی نماید. تقاضای یاد شده مستلزم تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی فرجامی است
مهلت تقدیم دادخواست یک ماه حسب مورد از تاریخ انقضای مهلت فرجام خواهی یا قطعی شدن قرار رد دادخواست فرجامی یا ابلاغ رای دیوان عالی کشور در خصوص تایید قرار رد دادخواست فرجامی می باشد
دفتر دادستان کل کشور دادخواست رسیدگس فرجامی را دریافت و در صورت تکمیل بودن آن از جهت ضمایم و مستندات و هزینه دادرسی برابر مقررات، آن را ثبت و به ضمیمه پرونده اصلی به نظر دادستان کل کشور می رساند
دادستان کل چنانچه ادعای آنها را در خصوص مخالفت بین رای با موازین شرع یا قانون، مقرون به صحت شخیص دهد از دیوان عالی کشور درخواست نقض آن را می نماید.
چنانچه دادخواست تقدیمی ناقص باشد، دفتر دادستان کل کشور به تقدیم کننده دادخواست ابلاغ می نماید که ظرف 10 روز از آن رفع نقص کند. هر گاه در مهلت مقرر اقدام به رفع نقص نشود، دادخواست قابل ترتیب اثر نخواهد بود.
اعاده دادرسی از طرق فوق العاده و خلاف قاعده است و نسبت به احکامی که قطعیت یافته انجام میشود و ممکن است به جهات ذیل درخواست اعاده دادرسی شود. بنابرین اعاده دادرسی فقط نسبت به احکام ( و نه قرارها ) قطعی ( و نه غیرقطعی ) به عمل خواهد آمد.
جهات اعاده دارسی به شرح ذیل است:
موضوع حکم، مورد ادعای خوهان نبوده باشد.
حکم به میزان بیشتر از خواسته صادر شده باشد.
وجود تضاد در مفاد یک حکم که ناشی از استناد به اصول یا مواد متضاد باشد.
حکم صادره با حکم دیگری در خصوص همان دعوا و اصحاب آن، که قبلا توسط همان دادگاه صادر شده است متضاد باشد بدون آنکه سبب قانونی موجب این مغایرت شده باشد.
لازم به ذکر است چنانچه اعاده دادرسی به جهت مغایر بودن دو حکم باشد، ابتدای مهلت اعاده دادرسی از تاریخ ابلاغ هر یک از دو حکم است.
اگر جهت اعاده دادرسی مغایرت دو حکم باشد، دادگاه پس از قبول اعاده دادرسی حکم دوم را نقض و حکم اول به قوت خود باقی خواهد ماند.
طرف مقابل درخواست کننده اعاده دادرسی حیله و تقلبی به کار برده ه در حکم دادگاه موثر بوده است.
حکم دادگاه مستند به اسنادی بوده که پس از صدور حکم، جعلی بودن آنها ثابت شده باشد.
لازم به ذکر است در صورتی که جهت اعاده دادرسی جعلی بون اسناد یا حیله و تقلب طرف مقابل باشد، ابتدای مهلت اعاده دادرسی، تاریخ ابلاغ حکم نهایی مربوط به اثبات جعل یا حیله و تقلب می باشد.
پس از صدور حکم، اسناد و مدارکی به دست آید که دلیل حقانیت درخواست کننده اعاده دادرسی باشد و ثابت شود اسناد و مدارک یاد شده در جریان دادرسی مکتوم بوده و در اختیار متقاضی نبوده است.
لازم به ذکر است هرگاه جهت اعاده دادرسی وجود اسناد و مدارکی باشد که مکتوم بوده، ابتدای مهلت از تاریخ وصول اسناد و مدارک یا اطلاع از وجود آن محاسبه می شود. تاریخ یاد شده باید در دادگاهی که به درخواست رسیدگی می کند، اثبات گردد.
مهلت درخواست اعاده دادرسی به شرح زیر است:
برای اشخاص مقیم ایران:
نسبت به آراء حضوری قطعی، 20 روز از تاریخ ابلاغ
نسبت به آراء غیابی، 20 روز از تاریخ انقضای مهلت واخواهی و درخواست تجدیدنظر
برای اشخاص مقیم خارج:
نسبت به آراء حضوری: 2 ماه از تاریخ ابلاغ
نسبت به آراء غیابی: 2 ماه از تاریخ انقضای مهلت واخواهی و درخواست تجدیدنظر
در تمام موارد بالا اگر درخواست کننده اعاده دادرسی عذر موجهی به شرح زیر داشته باشد، تقاضای اعاده دادرسی او حتی خارج از مهلت نیز پذیرفته می شود.
مرضی که مانع از حرکت است
فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد او
حوادث قهریه از قبیل سیل، زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد
توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد.
اعاده دادرسی بر دو قسم است:
اصلی: عبارت است از اینکه متقاضی اعاده دادرسی به طور مستقل آن را درخواست نماید
دادخواست اعاده دادرسی اصلی به دادگاهی تقدیم می شود که صادرکننده همان حکم بوده است
طاری: عبارت است از اینکه در اثنای یک دادرسی حکمی به عنوان دلیل ارائه شود وکسی که حکم یاد شده علیه او ابراز گردیده نسبت به آن درخواست اعاده دادرسی نماید.
درخواست اعاده دادرسی طاری به دادگاهی تقدیم می گردد که حکم در آنجا به عنوان دلیل ابراز شده است. پس از درخواست اعاده دادرسی طاری باید دادخواست لازم ظرف سه روز به دفتر دادگاه تقدیم گردد.
دادگاهی که دادخواست اعاده دادرسی طاری را دریافت می دارد، مکلف است آن را به دادگاه صادرکننده حکم ارسال نماید و چنانچه دلایل درخواست را قوی بداند و تشخیص دهد حکمی که در خصوص درخواست اعاده دادرسی صادر می گردد موثر در دعوا می باشد، رسیدگی به دعوای مطروحه را در قسمتی که حکم راجع به اعاده دادرسی در آن موثر است تا صدور حکم نسبت به اعاده دادرسی به تاخیر می اندازد و در غیراینصورت به رسیدگی ادامه خواهد داد.
هرگاه پس از رسیدگی، دادگاه درخواست اعاده دادرسی را وارد تشخیص دهد، حکم مورد اعاده دادرسی رانقض و حکم مقتضی صادر می نماید. در صورتی که درخواست اعاده دادرسی راجع به قسمتی از حکم باشد، فقط همان قسمت نقض یا اصلاح می گردد. این حکم از حیث تجدیدنظر و فرجام خواهی تابع مقررات مربوط خواهد بود.
لازم به ذکر است نسبت به حکمی که پس از اعاده دادرسی صادر می گردد، دیگر اعاده دادرسی از همان جهت پذیرفته نمی شود و در اعاده دادرسی غیر از طرفین دعوا شخص دیگری به هیچ عنوان نمی تواند داخل شود.
نکته : طریق خاصی نیز در قانون آیین دادرسی کیفری و در ماده 477 آن قانون پیش بینی شده است که قانونگذار آن را ذیل عنوان اعاده دادرسی و تحت همین نام مورد شناسایی قرار داده است ولی در اصطلاح به این طریق خاص درخواست اعمال ماده 477 گفته می شود.مطابق این ماده “در صورتی که رییس قوه قضاییه رای صادره از ه یک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهدبا تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رییس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابدرسیدگی و رای قطعی صادر نماید.”
مشاهده یک نمونه لایحه دفاعیه جهت اعمال ماده 477
اگر در خصوص دعوایی، رایی صادر شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد، می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید.
شخص ثالث حق دارد به هر گونه رای صادره از دادگاه های عمومی، انقلاب و تجدیدنظر اعتراض ماید
نسبت به حکم داور نیز کسانی که خود یا نماینده آنان در تعیین داور شرکت نداشته اند می توانند به عنوان شخص ثالث اعتراض کنند.
اعتراض شخص ثالث بر دو قسم است:
اعتراض اصلی: اعتراضی که ابتدا از طرف شخص ثالث صورت گرفته باشد
اعتراض اصلی باید به موجب دادخواست و به طرفیت محکوم له و محکوم علیه رای مورد اعتراض باشد.
این دادخواست به دادگاهی تقدیم می شود که رای قطعی معترض عنه را صادر کرده است.
ترتیب دادرسی نیز مانند دادرسی نخستین خواهد بود.
اعتراض یکی از طرفین دعوا به رایی است که سابقا در یک دادگاه صادر شده و طرف دیگر برای اثبات مدعای خود، در اثنای دادرسی آن رای را ابراز نموده است.
اعتراض طاری در دادگاهی که دعوا در آن مطرح است بدون تقدیم دادخواست به عمل خواهد آمد، ولی اگر درجه دادگاه پایین تر از دادگاهی باشد که رای معترض عنه را صادر کرده، معترض دادخواست خود را به دادگاهی که رای را صادر کرده است تقدیم می نماید و موافق اصول در دادگاه رسیدگی خواهد شد.
در صورت وصول اعتراض طاری از طرف شخص ثالث، چنانچه دادگاه تشخیص دهد حکمی که در خصوص اعتراض یاد شده صادر می شود موثر در اصل دعوا خواهد بود، تا حصول نتیجه اعتراض، رسیدگی به دعوا را به تاخیر می اندازد. در غیر اینصورت به دعوای اصلی رسیدگی کرده و رای می دهد.
اگر رسیدگی به اعتراض با دادگاه دیگری باشد به مدت 20 روز به اعتراض کننده مهلت داده می شود که دادخواست خود را به دادگاه مربوط تقدیم نماید. چنانچه در مهلت مقرر اقدام نکند، دادگاه رسیدگی به دعوا را ادامه خواهد داد.
چنانچه دادگاه پس از رسیدگی، اعتراض ثالث را وارد تشخیص دهد، آن قسمت از حکم را که مورد اعتراض قرار گرفته است نقض می نماید و اگر مفاد حکم غیرقابل تفکیک باشد، تمام آن الغاء خواهد شد.
هر گاه کسی نسبت به مال منقول یا غیرمنقول یا وجه نقد توقیف شده اظهار حقی نماید، اگر ادعای مزبور مستند به حکم قطعی یا سند رسمی باشد که تاریخ آن مقدم بر تاریخ توقیف است، توقیف رفع می گردد و مدعی حق برای جلوگیری از عملیات اجرایی و اثبات ادعای خود می تواند به دادگاه شکایت کند.
به شکایت شخص ثالث در تمام مراحل دادرسی، بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی، رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلایل شخص ثالث و طرفین دعوا به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلایل شکایت را قوی یافت، قرار توقیف عملیت اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید.
در این صورت:
اگر مال مورد اعتراض منقول باشد، دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی، دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد
محکوم له می تواند مال دیگری از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض، معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می گردد و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.
اطلاع و آگاهی از آراء، احکام و قرارهای قابل تجدیدنظر
راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص دادگاه تجدیدنظر و دیوان
پنجشنبه, 29 خرداد,1399
مجتبی
سلام خسته خانمم تقاضا مهریه کرده و از خونه مشترکمون دو هفته رفته ک دارای دو فرزند هستیم. تاریخ دادگاه برای مهریه 25/8/99 ولی ماشین توقیف کرده و رهن خونه ک مستاجر هستیم. باید چکار کنم که ماشین و رهن که جز مستثنیات دین میباشند آزاد شوند
ﺳﻪشنبه, 25 آذر,1399
جمشید
سلام.خسته نباشید.بسیار عالی و قابل فهم و امیدوار کننده است.در جایی که به دلایل ابرازی توجه نشود و یا در جایی که جرم یا مجازات با هم تناسب نداشته باشد.استاد گرامی فقط اینکه چه وقت و چه زمان باید از ارای قطعی صادره از دادگاه تجدید نظر در امور کیفری باید فرجام خواهی کرد. با توجه به این که رای قطعی شده. بعنوان مثال شاکی پرونده چطور باید اقدام کند. چنانچه توضیحاتی در مقاله تان قرار بدهید ممنون می شویم با تشكر واحترامات.
جمعه, 10 بهمن,1399
صاحبقران
خیلی ممنون از اطلاعات خوبتونای کاش ب صورت pdf میذاشتیندانلود میکردیم
جمعه, 01 اسفند,1399
سید
با سلامممنونم از راهنماییهای مفیدتون😊
ﺳﻪشنبه, 19 اسفند,1399
مهسا ادیمی
سلام خسته نباشید. مدتی قبل مادرم مقداری طلا به شخصی داد به جهت شراکت. اما طرف بعد از مدتی منکر این قضیه شد کار به دادگاه کشید و طرف سوگند خورد که چیزی دریافت نکرده است . تنها شاهد پرونده هم رد شد. اگر در دادگاه تجدید نظر دوباره حکم بر علیه مادرم صادر شود. آیا بنده به عنوان فرزند ایشان می توانم از آن شخص شکایت کنم جهت بازپس گیری اموال مادرم؟
شنبه, 30 اسفند,1399
علی خاقانی
پدر خانم من بدون اطلاع من برای انجام کار اداری ایشان بجای وکالت معمولی وکالت تام الاختیار گرفته و آپارتمان را بنام خودش سند گرفته با خانمی ازدواج میکند حدود پنجاه سال خودش هشتاد و هشت سال داشته وقتی عدم تعادل پیدا میکند بیمارستان …. اسکن و ام آر ای میکند و گزارش آلزایمر میدهد پزشگ قانونی و پزشگ معالج ایشان تاییدمیکند.آیاهمسرمن میتواندخانه رابگیرد.دسیسه این دونفر مشخص است.باآرزوی سلامتی شما درسال جدید و با سپاس از راهنمایی شما
دوشنبه, 02 فروردین,1400
حسین احمدی
با سلام من به رای تجدید نظر اعتراض کردم توسط معاون دادگستری به اتفاق دو نفر قاضی دیگر بررسی شد با نتیجه دو رای منفی و یک رای مثبت گفتن رای تجدید نظر قطعی غیر قابل پیگیری هست که اگر تایید میشد به دیوان جهت رای جدید ارجاع میشد یعنی همان ماده ۴۷۷ حال باز میشود اعتراض نمود ؟ از چه راهی؟
یکشنبه, 08 فروردین,1400
Neda
باسلامدر دادگاه دو رای کیفری و حقوقی در مورد یک زمین وجود دارد که کیفری به نفع یک طرف و حقوقی به نفع طرف مقابل حال کدام طرف پیروز این پرونده میباشند؟؟ موضوع هم تقسیم نشدن زمین ارثیه
یکشنبه, 08 فروردین,1400
Neda
باسلامدر دادگاه کیفری ایا مبایعه نامه دستی و هم نوشته و هم امضا کاربنی باشد قابل قبول میباشد و میتوان کارشناسی کرد؟ واینکه دوشاهد شهادت دهندکه ملک برای فلان کس میباشد قابل قبول میباشد؟
ﺳﻪشنبه, 10 فروردین,1400
سجاد
سلام خسته نباشید ببخشید ولی اگر کسی میتونه کمک کنه ،بنده حقیر جای یک شرکت رو برای شخصی میگردوندم که وقتی از اونجا اومدم بیرون شخصی رفته شکایت کرده برا صاحب کار و صاحب کار هم فرمی از بنده داشت که بنده شرکت رو اجاره کردم ،ولی بیمه من درشکرکت داداش ان شخص در جای دیگری از شهر رد میکرد و شاهدم دارم حتی خودم ازش شکایت کردم اداره کار وایشون وقتی اومد اداره کار دید مقصره مقداری از حقم رو داد و رضایت دادم براش حال نفر سوم که شکایت از شرکت دار کرده بود اداره کار من رو صاحب کار دونسته و دادگاه رای داده حسابم مسدود کنن تا برج سه نمیدونم جلسه چی هست ایا من میتونم اعتراض بزنم و حسابم از مسدودی در بیارم ؟
دوشنبه, 16 فروردین,1400
حسین
باعرض سلام من یه پرونده دارم که یازده نفر از من بعنوان کلاهبرداری شکایت کردن که 7نفر از اینها اصلا نه من و میشناسن و نه با من مراوده ی مال داشتن فقط برای اینکه تعداد شکات زیاد بشه وارد پرونده شدن .الان بازپرس پرونده قرارمنع تعقیب صادر کرده برای اعتراض به قرار چند نفر از شکات باید حضور داشته باشند .
چهارشنبه, 18 فروردین,1400
روح اله رضایی
سلام دردرب دادگاه با اینجانب سه نفری دعوا کرده اند ومرا کتکاری نمودند گواهی پزشکی گواه ان است دوربین دادگستر ی ان راگرفته بود گزارش کلانتری هم هست کلانتر ی گفت فیلم را ضمیمه میکنم اما ضمیمه نکرده و پاک شده وکسی حاضر به شهادت به نفع اینجانب نشد واینجانب به دادگاه گفتم یا اونها قسم بخورند یا اینجانب اما دادگاه توجهی نکرد وطرف شاهدی اورده که درحضور اینجانب نبوده است دادگاه رددعوا کرد ودر تجدید نظر هم رد دعوا شد ایا راهی هست لاقل قسم بخورد که با اینجانب دعوا نکرده اند
پنجشنبه, 26 فروردین,1400
مهام از اورمیه
باسلام ودرود..لطفا راهنماییم کنید..فرزند مالک مغازه ام که فوت کرده..با دروغ قرارداد مرا کهسال65بوده به دادگاه سال 79اعلام نموده وخواهان قطعید گردیده دردادگاه حضور نداشتم حکم تخلیه غیابی دادند.چکار کنم..متشکرم
چهارشنبه, 01 اردیبهشت,1400
یاسر
با سلام و درود بنده حدود 2 سال پیش یک مشکل برام پیش اومد که پروندم به دادگاه انقلاب رفت و برام حکم قیابی سادر شد و امروز رفتم دادگاه حکم رو بهم ابلاغ کرد و امضا زدم و یک ماه پیش هم درخواست واخواهی داده بودم که رد شده و الان 3 سال تعضیری بریدنو نمیدونم چه کنم راهنمایی میکنید لطفا
پنجشنبه, 02 اردیبهشت,1400
هزینه دادرسی
با سلامدر دادگاه خسارت مالی ناشی از تصادف شاکی اقدام به شکایت و مطالبه 180میلیون تومان کرده که اینجانب در دادگاه پس از انجام کارشناسی اولیه به مبلغ شصت و هشت میلیون و پانصد هزار تومان محکوم شده و پرداخت شش میلیون و سیصد هزار تومان هزینه دادرسی.ایا مقدار هزینه دادرسی با توجه به محکوم به صحیح است یا میتوان اعتراض نوشت؟
دوشنبه, 13 اردیبهشت,1400
سیدعلی
ممنون از مطالب مفیدتون به شدت کاربردی و مسمر ثمر واقع خواهد شد خدا خیرتون بده.
ﺳﻪشنبه, 14 اردیبهشت,1400
لطفی
باسلام وخسته نباشید درموردحکم غیابی بعد از گذشت شش ماه از قطعی شدن رای دادگاه بدوی ایا اعتراض به حکم دادگاه ممکنه یا نه
چهارشنبه, 05 خرداد,1400
سعید از بیرجند
با درودیه دادگاه به این شرح داشتم : یه خانم اومد اداره و شروع به فحاشی به همکارمون کرد که اون همکار اون روز اداره تشریف نداشتن بنده که مدیر استان هستم به خانم گفتم که اینجا اداره هستش و در شان اداره صحبت کن که متاسفانه شروع به پرخاشگری و توهین به اینجانب نمودند، در نهایت به 110 زنگ زدیم و شکایت کردیم و در کمال ناباوری و تعجب و با وجود شهود همکاران اداره ، این خانم تبرئه شدند و دادگاه رای داده و گفته رای قطعی میباشد. برای تنبیه و برخود و اعتراض به رای صادره چه اقدامی باید انجام بشه. و بنابر دلایلی نخواستم حقوقی اداره ورود کنهمتشکرم
ﺳﻪشنبه, 25 خرداد,1400
حسین
سلامآیا در قرارداد پیمانکاری که مدت قرارداد ده روز بوده، کارفرما میتونه بعد از 5 سال ادعا کنه که کار رو درست انجام ندادی و باید خسارت بدی؟البته قابل ذکر هست در مدت قرارداد هیچ اظهار نظری از سوی کارفرما در خصوص کیفیت و کمیت کار به پیمانکار ابلاغ نشده. آیا ادعای خسارت بعد ازین مدت براشون قابل قبوله؟
دوشنبه, 07 تیر,1400
شیوا شیدایی فر
سلام ببخشید ما در دادگاه دیوان عدالت اداری شکایت کردیم و رای قطعی صادر شد و یک خواسته پیگیری نکردیم میخوام بدونم از چه راهی باید اون یه خواسته رو پیگیری میشه کرد
چهارشنبه, 06 مرداد,1400
علی
سلام من چهارسال پیش مبایعه نامه را امضا کردم میخواستم خانه ام را بفروشم و خریدار پولش آماده نبود ومن مبایعه نامه را فسخ نکردم دست بنگاه موند و دراین مدت چهار سال من درشهرستان بودم و خریدار غیابی سند من را باطل کرده و اسم خوش ثبت کرده و من اطلاعی نداشتم و چند روز پیش رای دادگاهی از طرف خریدار برای تصرف بدست من داد من از شما تقاضا دارم مرا راهنمایی کنید
جمعه, 08 مرداد,1400
عباس
برادر ۱۷ساله منو با چاقو کشتن ثابتم شد ولی چون پولدارن …یک پرونده تشکیل دادن خودشون جای کسی هم که مرده نظر دادن ب قاتل سه سال زندان دادن اگ اون قاضی پسر یا برادر خودشم بود همین حکم و میداد انسانیت ک میگید کجاس این خداپرستیه؟این اسلامه؟
ﺳﻪشنبه, 12 مرداد,1400
هادی
سلامبنده پرونده حقوقی داشتم در باره تاخیر و تادیه خسارت که رای بنفع من صادر شد اما ناقص، که بنده و طرف مقابل به رای اعتراض کردیم و حال بعد ۳ ماه از تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر ثبت گردید و وقت نظارت برای یکسال اینده در نظر گرفته شده ایا این زمان طولانی نیست و ایا امکان داره رای زودتر از موعد صادر بشه؟ با توجه به ماهیت دعوا که مالی و با این تورم باعث ضرر و زیان به من میشه؟ چه راهکاری هست که بشه وقت نظارت و رسیدگی رو جلوتر انداخت
چهارشنبه, 13 مرداد,1400
ارمان
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شماببخشید مدت زمان رسیدگی و پاسخ به اعتراض چقدر هستش ینی چقد طول میکشه تا جواب قطعی بیاد من اعتراض دادم بیشتر از یک ماه هست ولی جوابی نیومده!
یکشنبه, 07 شهریور,1400
آرش
بنده یه پرونده در تعزیرات داشتم الان حکم داده و تجدید نظر هم تایید کرده میخام دوباره اعتراض بدم چیکار باید بکنم
دوشنبه, 08 شهریور,1400
Samira Nejat
سلام .. یه سوالی داشتم از خدمتتون ؛ اگر کسی بابت چک با فردی دادگاه داشته باشه و اون فرد محکوم به پرداخت اصل چک شده باشه ، ولی خواهان درخواست خسارت دیرکرد کرده باشه و دادگاه بدوی حکم به تادیه داده باشه ، بعد طرف مقابل تجدیدنظر خواهی کرده باشه و درخواستش برای لغو حکم بدوی تایید شده باشه ؛ الان اون فرد میتونه از طرف مقابل شکایت کنه و هزینه های مربوط به تجدیدنظرخواهی رو مطالبه کنه ؟!
شنبه, 20 شهریور,1400
محمد
درود بر شما ۱-آیا رای شورای اختلاف برای صدور دستور تخلیه مسکونی قابل تجدید نظر خواهی است ؟۲-تجدید نظر را به کجا باید ارسال کرد؟۳- آیا اسناد ضمیمه لایحه تجدید نظر خواهی باید تماما کپی برابر اصل بشوند ؟
یکشنبه, 21 شهریور,1400
Gh
سلام آیا میشه به رای تجدید نظر پرونده حقوقی اعتراض کرد ?
ﺳﻪشنبه, 23 شهریور,1400
فریدون
سلام وقت به خیربنده شوربختانه در سال 91یک واحد اپارتمانی را پبش خرید کردم و بهمن ماه 92تحویل گرفتم و تا امروز که 23شهریور 1400هست ساکنم ،،، سازندگان پس از تحویل واحدها به خریداران رفته سند مادر ملک را بابت 350میلیون تومن وام در رهن موسسه ثامن الائمه گذاشته و میزان تصاعدی رفته بالاوبالاو یکی از سازندگان فراری است و دیگری فوت کرده ،،،چندسال طول کشید پایان کاربگیریم و بعد دنبال دادخواست و شکایت ،، الان برخی واجدها بانگ و وراث را محکوم کرده اند ولی شکایت بنده به جایی نرسید و در دادگاه بدوی و تجدید نظر رد شد ،،،،مگر می شود یک واحد در طبقه من درخواست ش قبول ولی درخواست بنده رد شود لطفا راهنمایی کنید سپاسگزارم.
پنجشنبه, 25 شهریور,1400
سونیا
سلام خیلی ممنون بابت اطلاعات مفیدتونچندروز پیش نامه ای از دادگستری اومده که در برگه گفته مهلت اعتراض ۷روز و طرف دقیقا روز ۷تم برگه رو به ما رسونده و نگفته امروز اخرین روز مهلتش هست اعتراض کنید ایا میشه الان هم اعتراض کرد بااینکه چندروز از تاریخ اعتراض گذشته ؟
دوشنبه, 29 شهریور,1400
نعمت اله زمانی
با سلام،مدیونی که ،در دو مرحله کیفری وبعد از اطلاع از تعقیر مسیر پرونده،که خواسته ام حاصل نمیشد،اقدام حقوقی کردم ،به فاصله چند ماه ومدیون پس از اطلاع از اقدام کیفری وقبل از حقوقی پنج ،شش ملک با ارزش خود را به ثالث طی مبایعه نامه هایی که ظاهراً عرفی میباشد منتقل کرده که بعداً در دادگاه حقوقی محکوم به پرداخت چک با هزینه های تاخیر و… شده و فقط یک مورد از انتقال ها بعد از رأی محکومیت بوده توقیف های منتهی به مزایده که ثالث به عملیات اجرایی معترض ودر دادگاه به انتقال به قصد فرار از دین ،دعوی ثالث را وارد ندانسته ولی در تجدید نظر،مبایعه نامه را وارد وصوری بودن انتقال ها را غیر واقعی و اعتراض تجدید نظر خواه را وارد دانسته،وخواسته ام که مدیون با اطلاع اقدام کرده ودین من به ایشان محرز ومسلم بوده وحین دادرسی اقدام به انتقال کرده به قصد فرار از دین و….. و چون معترضان ثالث دو نفر دیگه هم هست خواستم از راهنمایی شما بزرگوار بهرهمند شوم
شنبه, 03 مهر,1400
فرهاد ۸۵
ایا در دعوای اعتراض ثالث اجرایی امکان فرجام خواهی یا اعاده دادرسی هست .ممنون
چهارشنبه, 14 مهر,1400
منا صالحی
باسلام، میخاستم بدونم آیا میشود که درخواست تجدید نظر خاهی به رایی که از شورای حل اختلاف صادر شده و اعتراض واخواهی زده شده، داده شود؟ یعنی هک واخواهی و هم تجدید نظرخواهی روی یک رای؟ و اینکه اگر امکان داره، به چه ترتیب و چه شرایط ودرچه زمانی باید این درخواست داده شود؟؟
یکشنبه, 18 مهر,1400
سلیمان
سلامحکم ورشکستگی برایم در سال 96 صادر شده است و ملک مسکونی ام توسط بانک رفاه تملک و فروش رفته است اکنون شخص خریدار به عنوان اعتراض ثالث در پرونده وارد شده است. آیا اعتراض نامبرده قابل بررسی می باشد.چه دلیلی بر رد اعتراض نامبرده می توان آورد.
دوشنبه, 26 مهر,1400
مرجان
سلام وقت بخیر دی ماه سال ۹۶ استخدامی علوم پزشکی قبول شدم به مصاحبه دعوت نشدم و یک نفر دیگر را پذیرفتند،می توانم به دیوان عدالت اداری شکایت کنم؟!ممنون میشم راهنمایی بفرمایید.
پنجشنبه, 29 مهر,1400
ایرج جلیلی
اینجانب یک دادخواست جهت تخلیه فوری اجاره منزل دادم و قاضی رای عدم استماع دعوی صادر کردند و ما را با توجه به ماده ۱۴ قرارداد اجاره نامه به داوری معرفی کردند و در این شهرستان داوری در اتحادیه بنگاه داران بوده که داور اختلاص داشته و در حال حاضر در زندان میباشد و توسط رای دادگاه داوری در این شهرستان ملغا شده و چون قاضی تازه به این شهرستان منتقل شده بود و از موضوع خبر نداشته که داوری ملغا شده رای داوری صادر کرده و طی مراجعه اینجانب به دادگاه و اعلام موضوع فوق ، قاضی اعلام نمودند که به رای اعتراض بدهم لطفا نمونه اعتراض را برایم اعلام کنید تا نتیجه بهتری بگیرم
Name (required)
Email (required)
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز
در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از دفتر وکیل مسعود محمدی و دفتر وکالت دادگران حامی و جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.
دفتر وکالت دادگران از سال 1384 با همکاری جمعی از فارغ التحصیلان دانشگاه تهران تاسیس شد و تا به امروز با هدف قبول وکالت و اعطای مشاوره حقوقی به هموطنان ایرانی سراسر دنیا و خارجیان مقیم ایران، به حیات خود ادامه داده است.اعضای این مجموعه با سرلوحه قراردادن حق و عدالت و حرکت در چهارچوب قوانین و دوری از پرونده های موهوم و بی نتیجه، توانسته اند اعتماد مراجعین و موکلین را کسب نموده و صاحب اعتبار شوند.
ادامه مطلب …..
احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر
آدرس:تهران، خیابان کارگر شمالی ,تقاطع بلوار کشاورز,جنب بانک ملی,ساختمان 193,طبقه 7 ,واحد18 ,کدپستی 1417994344
02188962168
02188962168
تجدید نظر خواهی چیست
arazfartak@gmail.com whatsApp: 09197364035
سامانه خدمات الکترونیک قضایی پیج اینستاگرام سرای عدل (sarayadl)
دریافت مشاوره رایگان! 021-22646503
ما در این مقاله سعی داریم به بررسی احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر بپردازیم. در ابتدا به این موضوع که دادگاه تجدید نظر کجاست؟ میپردازیم. زمانی که در دادگاههای بدوی رایی صادر شد برای بازنگری بیشتر آن، به دادگاه تجدید نظر فرستاده میشود. تعداد قضات دادگاه تجدید نظر دو قاضی از سه نفر قاضی است. هدف از تاسیس این دادگاه این است که حقی از کسی در دادگاه بدوی ضایع نشود. بنابراین طبق قانون زمانی که در دادگاه، رای به ضرر فردی صادر شد، آن فرد میتواند به این رای اعتراض وارد کند و این پرونده برای بازبینی و بازنگری بیشتر به دادگاه تجدید نظر فرستاده میشود. برای پیگیری رای دادگاه تجدید نظر باید درخواست تجدید نظر داده شود.
زمانی که در دادگاه بدوی به رای صادره اعتراض گذاشته و درخواست شود که مجدد بررسی شود، به آن تجدید نظرخواهی میگویند. این کار به دو صورت انجام میگیرد.
همانند دادگاههای بدوی، در آرای شورای حل اختلاف را نیز میتوان تجدید نظر کرد. که مرجع این تجدید نظر، دادگاه عمومی هر شهرستان است.
این نکته را نیز باید بگوییم که در زبان محاوره ای به نقض رای در دادگاه، شکستن رای در تجدید نظر میگویند.
تجدید نظر خواهی چیست
حال به این سوال میپردازیم که:
کدام آرای صادر شده از دادگاه بدوی را میتوان تجدید نظر کرد؟
همان گونه که در بالا به آن اشاره کردیم، آرای حقوقی و کیفری که دادگاههای بدوی صادر میشوند، قابل تجدید نظر هستند.
در ابتدا به این نکته باید توجه کرد که آرای صادره در دادگاه به صورت حکم یا قرار هستند. که حکم دادگاه، قاطع دعوی است و رسیدگی به پرونده مربوطه فیصله پیدا میکند. ولی قرار، قاطع دعوی نیست و به صورت موقت پرونده مختومه اعلام میشود.
کدام قرارها قابل تجدید نظر خواهی هستند؟
ماده 331 قانون آئین دادرسی مدنی، قرارهای قابل تجدید نظر خواهی را مشخص نموده است.
عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا، رد، سقوط یا عدم استماع دعوا، ابطال یا رد دادخواست صادره از دادگاه، قرارهای قابل تجدید نظر خواهی به حساب میآیند.
طبق ماده 331 قانون آیین دادرسی مدنی، احکام صادره در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون ریال بیشتر باشد.
کلیه احکام غیر مالی قابل تجدید نظر خواهی هستند.
حکم به متفرعات دعوا، مانند قرار تامین خواسته و دستور موقت و غیره، در صورتی که اصل حکم قابل اعتراض باشد، قابل رسیدگی تجدید نظر خواهی است.
طبق ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری، آراء دادگاههای کیفری هر شهرستان، جز در دو مورد که قطعی است، سایر آراء در دادگاههای فوق الذکر استان مربوطه، قابل تجدید نظر است. که این دو مورد شامل:
همچنین طبق تبصره 2 ماده فوق، آراء قابل تجدید نظر، اعم از محکومیت و برائت و قرارهای منع و موقوفی تعقیب و اناطه، و قرار رد واخواهی و قرار رد تجدید نظرخواهی، در صورتی قابل تجدید نظرخواهی است که اصل دعوی طبق قانون فوق قابل تجدید نظرخواهی باشد.
بیشتر بدانیم : وظایف یک وکیل انحصار وراثت چیست؟
واخواهی به چه معنا است؟
واخواهی نوعی دیگر از بازنگری در رای صادر شده از دادگاه و یا شورای حل اختلاف است. که فقط خود دادگاه و یا همان شورای حل اختلاف مربوطه، به آن رسیدگی میکند.
احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر و همچنین موفقیت آن بستگی به این دارد که، چه میزان دلایل قانونی ارائه شده است و طرح لایحه تجدید نظرخواهی چگونه است و اینکه به دلایل ارائه شده در دادگاه بدوی توجهی نشده و یا اصلا به آن اشاره نشده باشد. بنابراین احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر بسته به تجربه و توانمندی وکیل و همچنین پیگیریهای خود شخص یا وکیل آن دارد.
به این شکل است که اگر در محاسبه اشتباهی رخ دهد، یا به صورت سهوی کلماتی در رای اشتباه یا جا انداخته شود، ذینفع آن میتواند تقاضای اصلاح برای رای صادر شده از دادگاه را بدهد. در این مواقع دادگاه میتواند رای صادر شده را تصحیح کند و آن را به طرفین ابلاغ کند.
باید گفت امروزه به دلیل الکترونیکی شدن ثبت پروندهها، باید برای ثبت دادخواست تجدید نظر، از طریق دفاتر خدمات قضایی اقدام کرد. دادخواست باید به زبان فارسی و روی برگه مخصوص نوشته شود و سپس باید تجدید نظرخواه آن را امضا کند.
طبق ماده 341 قانون آیین دادرسی باید نکات زیر در دادخواست تجدید نظر لحاظ شود:
الف) نام و نام خانوادگی و آدرس دقیق محل سکونت تجدید نظر خواه و وکیل او، در صورتی که وکیل حقوقی داشته باشد
ب) نام و نام خانوادگی و آدرس دقیق محل اقامت تجدید نظر خوانده
ج) حکم و قراری که از آن تجدید نظر درخواست شده است.
د) دادگاه صادر کننده رای
ه) تاریخ ابلاغ رای
ی) دلایل تجدید نظر خواهی
بیشتر بدانیم : محاسبه حق الوکاله وکیل چگونه است؟
وقت رسیدگی در دادگاه تجدید نظر:
برای افرادی که مقیم ایران هستند، 20 روز از زمان صدور رای؛ و برای افرادی که در خارج از ایران ساکن هستند، دو ماه از زمان صدور رای.باید به این نکته توجه داشت که روز صدور رای جزء این مدت به حساب نمیآید. همچنین اگر در یک دعوا محکوم علیه چند نفر باشند و یکی از آنها مقیم خارج باشد، برای تمامی آنها دو ماه زمان در نظر گرفته میشود.
آیا رای دادگاه تجدید نظر قابل اعتراض است؟
بله برای این کار باید در دیوان عالی کشور، به رای صادره اعتراض گذاشت.
مدت زمان رسیدگی به پرونده کیفری در دادگاه تجدید نظر:
باید بدانید که زمان رسیدگی به پروندههای کیفری در دادگاه تجدید نظر زیاد مشخص نیست و معمولا این زمان طولانی نیست. ولی به دلیل حجم بالای پروندهها و تعدد آنها ممکن است این زمان طولانی شود. گاهی اوقات رسیدگی به برخی پروندهها تا 3 سال طول میکشد.
تجدید نظر خواهی چیست
در آخر باید بگوییم که طبق آخرین آمار که از سمت مراجع قضایی منتشر شده است، احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر معادل 10 درصد تمامی درخواستها است.
همانطور که خواندید ما در این مقاله به بررسی احتمال تغییر رای در دادگاه تجدید نظر پرداختیم. شما با مطالعه این مقاله به این موضوع پی بردید که اگر در دادگاه بدوی رایی صادر میشود، آنجا پایان کار نیست و میتوان به رای صادره اعتراض کرد. امیدوارم این مقاله اطلاعات کافی راجع به این موضوع را در اختیار شما قرار گذاشته باشد. در صورت احتیاج به مشاوره و یا بروز هر گونه سوال میتوانید با وکلای خبره ما در این زمینه مشورت کنید.
02122000269 – 09121994176
در صورتیکه به دنبال موضوع و یا مقاله خاصی هستید، می توانید از طریق مکاتبه با تیم تحریریه آن را درخواست کرده و مقاله خود را بصورت آنلاین مطالعه نمایید و همچنین اگر مسلط به نویسندگی و ترجمه مقالات حقوقی هستید، می توانید به تیم تحریریه بپیوندید.
سلام، در سال ۹۷ براساس رأی دادگاه سمنان دو دانگ از ملک من به طرف مقابل داده شد (با ادعای مشارکت در ساخت) و دادگاه انکار اینجانب را نپذیرفت. رأی بدوی در تجدیدنظر تأیید شد و اجرا شد. پس از یکسال دادگاه بدوی و تجدیدنظر تهران مالکیت من بر شش دانگ را در دعوای ثالث تایید کرد و احکام اجرا شد. طرف مقابل در سه لایحه مجزا در سه پرونده مجزا با ذکر شماره پلاک ثبتی مالکیت من بر شش دانگ را اقرار و اعتراف کرده . شعبه بازپرسی تهران هم ادعای طرف را اخیرا منع تعقیب صادر کرد. با توجه به ماده ۱۸ قانون آیین کیفری آیا امکان طرح دعوی و نقض رای اولیه وجود دارد و شما میتوانید با قبول وکالت رأی را نقض کنید؟ موبایل من: ۰۹۰۲۹۰۸۹۸۰۰
با سلام اینجانب یک دستگاه خودرو فروختم۴۵میلیون بعد از فروختن متوجه شدم قیمت ماشین حدود ۶۵ میلیون است و شکایت کردم آن شخص هم شکایت الزام به انتقال سند کرد در دادگاه الزام به انتقال سند گفتم من پرونده ای در شعبه ۱دارم بابت فسخ این خودرو پرونده دارم اما قاضی توجهی نکرد و دستور به انتقال سند داد بعد از انتقال سند قاضی شعبه ۱هم گفت با توجه به اینکه در شعبه ۲ شما سند انتقال داده آید و آنجا اعلام کرده آید که فسخ معامله شکایت کرده ام شکایت شما در اینجا قابل بررسی نیست آیا بنده میتوانم اعتراض کنم آیا فایده ای دارد
باسلام واحترام دادگاه تجدیدنظررای قطعی بنفع تجدیدنظرخواندگان صادرکردورای دادگاه بدوی برای اجرا ارجاع شد.خواسته های دادخواست اولیه ناقص بودیعنی درخواست تنفیذوصیت نامه وابطال اسنادمالکیت تقاضاشده بودولی درخواست نشده بودکه پس ازابطال اسنادمالکیت تجدیدنظرخواهان اسنادبه قدرالسهم تجدیدیدنظرخواندگان مشخص وتنظیم سندرسمی گردد.چه کاربایدکرد؟
سلام رای در دادگاه تجدید نظر استان به ضرر ما شد ولی ما میتوانستیم ادله دیگری رو به دادگاه بدیم و رای رو تغییر بدیم چکار باید بکنیم که پرونده بازم تجدید نظر بشه محکم اجرا نشه
سلام ما درکوچه ای زندگی می کنیم که عرضش ۴متره وطولش حدود۲۰۰متر ودو طرف کوچه بازهستش ،همسایه روبرویی ماکه پارکینگ هم داره ماشینشو جلو درخونه خودش پارک میکنه ومانع ورود وخروج ماشین من از پارکینگم میشه چون ماشینش با در پارکینگ من۲متر بیشتر فاصله نداره ومن از ایشون باعنوان مزاحمت وممانعت ازحق شکایت کردم وکلانتری پرونده مارابه دادگاه کیفری ارجاع نمودو قاضی قرار منع تعقیب به دلیل عدم سوء نیت وساختار کوچه صادر نمود در صورتی که ایشون پارکینگ دارندواز قصد اونجا پارک میکنندومزاحمت ایجاد میکنندآیامیشه تجدیدنظر کرد ویا از طریق حقوقی پیگیری کرد.؟
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
سلام سال 93 خودروی خریداری کردم صاحب خودرو سند برایم نمیزد ومبالغی ازمن باکلک گرفته است/با الزام به سندشکایت کردم/سند به نام بنده زده شد/امامن مطالبه تخفیفات بیمه طلب وخسارت وارد شده بامدرک محکم پسندازدادگاه خاستار شدم/اما دادگاه رای رابه فروشنده داده است/ومن توانایی وکیل راندارم/اما ایشان چون که کارش است توانست قاضی……صحبت کند ورای را گرفته// اما ما اجازه صحبت به حق نداریم///من مدرک دارم نتوانستم حقم بگیرم/حال به من بگید باید چه کاری کنم/من نیاز به دادراس دارم که حق واقعی مرابگیرد
سلام دوست عزیز لطفا با شماره های روی سایت تماس بگیرید.
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلد های ضروری مشخص شده اند *
دیدگاه
برای دیدگاه بعدی، نام، ایمیل، و وب سایت من را در این مرورگر ذخیره کنید .
ارسال نظر
وقتی که بحث انتخاب یک وکیل خوب و خبره مطرح باشد، باید به نکاتی توجه داشته باشید که گرچه در ابتدا ساده و بدیهی به نظر می آیند اما بسیار حائز اهمیت می باشند.
ما را دنبال کنید در:
نی نی سایت
دیدگاهتان را بنویسید